Vier de Spaanse nationale feestdag met deze films en series

Series | Op maandag 12 oktober vieren de Spanjaarden hun nationale feestdag. De ideale gelegenheid voor Proximus Pickx om te duiken in het beste dat het land te bieden heeft op het grote en het kleine scherm.

Door Pickx

Deel dit nieuws

La Casa de Papel

Laten we beginnen met met wat onmiskenbaar het grootste Spaanse succes is van de laatste jaren. De serie van Alex Pina over een bankroof die in 2017 voor het eerst op de buis kwam, heeft in sneltempo de hele wereld overgenomen. ‘De professor’, het mysterieuze brein achter de kraak, plant de diefstal van de eeuw met acht specialisten. Hun doel: binnendringen in de nationale bank om geld te drukken en er met 2,4 miljard euro vandoor te gaan. Het goed geoliede scenario zet charismatische acteurs, politieke boodschappen en het lied ‘Bella Ciao’ op de voorgrond van de succesreeks.
 
De eerste vier seizoenen van ‘La Casa de Papel’ zijn te bekijken op Netflix.




Lo imposible

Deze film van Juan Antonio Bayona brengt op een ultrarealistische manier het verhaal van de tsunami in beeld die op 26 december 2004 meer dan 200.000 dodelijke slachtoffers maakte rondom de Indische Oceaan. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Spaanse Maria Belón die van haar man en haar drie zoons afgezonderd raakte tijdens de catastrofe in Thailand. Elk lid van de familie moet zien te overleven terwijl de film afstevent op een hartverscheurende finale. Naomi Watts, die genomineerd werd voor zowel de Oscar als de Golden Globe voor beste actrice, domineert het scherm naast Ewan McGregor en een jonge, beloftevolle Tom Holland.


Elite

Na ‘La Casa de Papel’ is ‘Elite’ de volgende grote revelatie uit Spanje van de afgelopen jaren. Sinds het eerste seizoen in 2018 uitkwam, vond de serie een groot publiek. Drie studenten uit de arbeidersklasse beginnen les te volgen in een school vol rijkeluiskinderen. Hun aankomst wordt met scheve ogen bekeken en het duurt dan ook niet lang voor de gemoederen verhitten, tot er zelfs een moord gepleegd wordt. Naar wie wijst de beschuldigende vinger? Onderwerpen als drugsverslaving, zelfdoding, pesten en seksualiteit liggen aan de kern van de succesreeks, die al aan een derde seizoen toe is.
 
De drie eerste seizoenen van ‘Elite’ zijn te vinden op Netflix.



La isla mínima

Filmmaker Alberto Rodriguez is gefascineerd door de jaren 80, een turbulente periode in Spanje, dat na het fascisme van Franco een democtratische staat wilde opzetten. Deze politiek en sociaal getinte thriller uit 2014 voert twee agenten op voor wie alles tegenzit en van Madrid naar een klein Andalusisch dorp gestuurd worden om de verdwijning van twee jonge bewoners te onderzoeken. Hun status als buitenstaander en de gesloten bewoners van de regio maken hun onderzoek er niet makkelijker op.


Volver

We kunnen niet om Pedro Almodóvar heen, de eerste naam die in je zou moeten opkomen wanneer het over Spaanse cinema gaat. Een van de meest gelauwerde films van de wereldberoemde filmmaker is ‘Volver’ uit 2006. Het drama volgt de vele avonturen van Raimunda, uitstekend vertolkt door Penélope Cruz, die in Madrid woont met haar partner Paco en 14-jarige dochter Paula. Samen met haar zus Sole besluit ze alles achter te laten zodat ze met haar dochter in vrede kan leven. Met drie beginnen ze aan de tocht naar hun geboortedorp, waar de vreemde gebeurtenissen zich opstapelen. ‘Volver’ werd in 2006 op het filmfestival van Cannes opgenomen in de competitie en won de prijzen voor beste scenario en beste vrouwelijke hoofdrol.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top