Ouwe rockers die de comeback niet konden laten

De legendarische rockformatie AC/DC is weer terug nadat ze zes jaar lang geen enkele noot op plaat zetten. Meerdere bandleden vertrokken, de ene door gehoorproblemen en de andere om een celstraf uit te zitten. Maar deze zomer kwamen Phil Rudd, Brian Johnson en Cliff Williams weer samen in de studio met Angus en neefje Stevie Young en volgende maand komt ‘Power Up’ in de rekken. Rocklegendes die het niet over hun hart krijgen om er definitief mee te stoppen, waar hebben we dat nog gehoord? Een terugblik.

Malcolm Young, de oudere broer van de meer opvallende Angus Young, was volgens veel fans de drijvende kracht achter AC/DC. Maar in 2014, nadat de Australiërs het album ‘Rock or Bust’ uitbrachten, verliet hij de band. Hij leed namelijk aan dementie en had dringend behandeling nodig. In 2017 overleed hij aan de ziekte.
 
Sindsdien tourde AC/DC nog wel, met neefje Stevie Young op de gitaar, maar er kwam geen nieuwe muziek meer uit. Nu de groep weer herenigd is, krijgt Stevie een vaste rol in AC/DC. Het album dat ze samen opnamen geldt als een eerbetoon aan Malcolm en bevat nummers die de band schreef toen hij er nog bij was. Enkele van de vroegste opnames dateren zelfs van 2003.


David Bowie

De zanger, performer en producer David Bowie kreeg vaak (volgens de fans ten onrechte) het label “kameleon” opgeplakt. Hij vond zijn imago telkens opnieuw uit naargelang de tijdsgeest, maar door het altijd net verder te pushen dan de voorgangers, had Bowie op zijn beurt veel invloed op die tijdsgeest en op artiesten die na hem kwamen. De artiest werkte decennia lang zonder ophouden aan nieuw materiaal en nieuwe hits, tot hij in 2003 van het toneel verdween.
 
Een grote tour van meer dan honderd concerten werd plotsklaps afgebroken nadat Bowie een lichte hartaanval kreeg. Tien jaar lang was de legende amper te zien, maar in 2013 kwam dan plots toch die comeback. Zonder dat het publiek ervan op de hoogte was, had hij twee jaar lang gewerkt aan ‘The Next Day’, om op zijn 66ste verjaardag de wereld te verrassen. Het album was een schot in de roos. Drie jaar later ging het alweer achteruit met de gezondheid van de muzieklegende. Zijn zwanenzang ‘Blackstar’ werd een zorgvuldig uitgekiend vaarwel aan de wereld.

Rolling Stones

Wie er maar geen genoeg van lijkt te krijgen, en daar maar al te graag over zingt, dat zijn de Rolling Stones. De geruchten dat de oude rockers hun gitaren voorgoed aan de haak zouden hangen, staken al meermaals de kop op, maar telkens smoorden ze die weer in de kiem. De laatste twintig jaar gingen ze wel nog de baan op, laatst nog met hun 'No Filter Tour', maar veel nieuwe muziek kregen we niet te horen. Heruitgaves van hun oude muziek wel.
 
‘A Bigger Bang’ kwam in 2005 in de rekken, acht jaar na ‘Bridges to Babylon’. Daarna was het elf jaar wachten op ‘Blue & Lonesome’, een plaat met herinterpretaties van bluesklassiekers van onder andere Howlin’ Wolf, Jimmy Reed en Little Walter. Dit jaar ging de eeuwig tourende band toch even in pauzemodus vanwege COVID-19, maar inspelend op de tijdsgeest brachten ze toch het gloednieuwe nummer ‘Living in a Ghost Town’ uit. Om maar te zeggen dat een decennium zonder nieuwe muziek niet hoeft te betekenen dat de band afgeschreven is.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles

Top