Nadal deelt tennisrecord met Federer na twintigste grandslamwinst

Sport | Rafael Nadal (34) en Roger Federer (39) heersen over de tenniswereld. Zondag heeft de Spanjaard Novak Djokovic (33) verslagen en daarmee zijn dertiende Roland Garrostitel gewonnen. Hij komt nu op gelijke hoogte met de Zwitser qua aantal grandslamoverwinningen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Ik stak nooit onder stoelen of banken dat ik graag mijn carrière wilde eindigen als de speler met de meeste grandslamtitels op het palmares. Maar anderzijds moet ik ook mijn eigen pad volgen. Dat is wat ik al sinds het begin doe en dat werkt”, verklaarde Rafael Nadal over zijn verpletterende overwinning tegen Djokovic. Door het Parijse toernooi voor de dertiende keer te winnen en in totaal 20 grand slams achter zijn naam te hebben staan, deelt Nadal nu met Federer een plekje op het hoogste schavot van de tenniswereld.
 
Drie legendarische spelers, één record
 
Djokovic staat op de lijst net na Federer en Nadal met 17 titels. “Ik hou me niet bezig met denken: 'wat als Novak dit had gewonnen of Roger dat'. Maar ik hecht wel belang aan dit record. Ik ben een grote fan van de geschiedenis van de sport in het algemeen. Het betekent veel voor me om dit record met Roger te kunnen delen. We hebben zo lang een rivaliteit gekend, ik vind het zelfs mooi. Maar we zullen wel zien wat er nog komt aan het einde van onze carrières. Nu kunnen we alleen blijven spelen.”
 
Roger Federer liet niet na om zijn vriend te feliciteren. “Bravo Rafa, je hebt het verdiend”, schreef de Zwitser op zijn sociale netwerken. “Ik heb altijd het grootste respect gehad voor mijn vriend Rafa als persoon en als kampioen. Als rivalen geloof ik dat we elkaar gepusht hebben om betere spelers te worden”, zei Federer, die toevoegde dat een dertiende overwinning op Roland Garros “een van de grootste verwezenlijkingen in de sport” was. “Ik hoop dat het cijfer 20 slechts een etappe is in onze reis samen”, aldus de 39-jarige mederecordhouder, die na een dubbele operatie aan de rechterknie nog tot 2021 niet present kan tekenen.
 
Swiatek schrijft geschiedenis in Polen
 
Bij de dames werd de slechts 19 jaar oude Iga Swiatek op Roland Garros de eerste Poolse tennisser ooit die een grandslamtrofee naar huis meeneemt. Ze is ook de eerste speelster die het Parijse toernooi wint zonder een set te verliezen sinds een zekere Justine Henin in 2007.
 
In de finale domineerde Swiatek, 54ste van de wereld, met 6-4, 6-1 Sofia Kenin, de nummer zes van de wereld en winnares van de Australian Open in februari. Die laatste was in de tweede set verzwakt door een pijnlijke linkerdij. Dankzij haar uitzonderlijke prestatie in het toernooi, waarbij ze onder andere de nummer één Simona Halep uitschakelde, sprong de Poolse van de 54ste naar de 17de plaats op de WTA-ranglijst die maandag werd gepubliceerd. Dat gaat ten koste van de Belgische Elise Mertens, die in de derde ronde haar meerdere moest erkennen en de top 20 verlaat. Ze is nu de 21ste van de wereld.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top