Kicken op livemuziek: het kan nog altijd

Doordat het aantal coronabesmettingen ook in ons land blijft toenemen, regent het opnieuw afzeggingen bij concertorganisatoren of worden een rits concerten weer naar volgend jaar verplaatst. Toch leveren concertorganisatoren ongelooflijke inspanningen om alsnog livemuziek te brengen. Meestal wordt daarbij op bands of muzikanten van eigen bodem gemikt. En dat is niet louter omwille van practische redenen maar ook om hen in deze moeilijke tijden te ondersteunen. Enkele tips voor wie niet weet wat te kiezen.

Abnormal
 
Ten gevolge van COVID-19 organiseert de Brusselse muziektempel AB een reeks 'Abnormal’-concerten. Tijdens deze concerten is het dragen van een mondmasker verplicht en zijn enkel bubbels van 1 of 2 mensen mogelijk. Als je met 3 mensen wilt komen koop je 1 duobubbel en 1 solobubbel. 1 van je vrienden zit dan alleen op het balkon. Hetzelfde geldt voor alle andere oneven getallen.
 
Staan op de agende: eigenzinnige, eclectische funkjazz van Liesa Van der Aa (26/10), de dromerige melancholische indierock van Portland (27/10), de ‘space-age-jazz-wave' van Paard (5/11). Ook het Brusselse klassiek ensemble Echo Collective (5/11) presenteert met ‘The See within’ voor het eerst eigen werk, terwijl het Brusselse jazzviertal Commander Spoon (10/11) hun debuut komt voorstellen. 

Herfstresidenties
 
De Brusselse concertzaal Botanique mikt op Herfstresidenties om de muziekliefhebber tijdens de coronacrisis niet op zijn honger te laten zitten. Acht bands en artiesten krijgen zo de kans om drie dagen lang op een groot podium te repeteren in de best mogelijke omstandigheden. Aan het einde van deze residenties spelen ze bovendien een exclusief miniconcert, waarvoor enkele tickets beschikbaar zijn en waar je ook via livestream naar kan kijken.
 
Op 20/10 staat het Belgische urbantalent YellowStraps op het programma. Lefto pikt hen op en gaf hen airplay op Studio Brussel en dat maakte de weg vrij voor een ‘most promising artist’ Red Bull Elektropedia Award. De Brusselse Esinam Dogbatse trad al op in het voorprogramma van Mélanie De Biasio. De retro-futuristische multi-instrumentaliste, die in een veelzijdige sound traditionele instrumenten met haar warme stem en dwarsfluit vermengt, speelt op 22/10 in de Bota. En Bombataz, vier Brusselse muzikale alleskunners, mixen op 5/11 jazz, funk en synthpop tot een dansbare cocktail. 

Pump Up The Jam

Ook muziekcentrum Trix in Antwerpen kan nog geen normale concerten aanbieden en zet bijgevolg in op livemuziek met zitplaatsen, mondmaskers en bubbels voor een gezonde portie muzikale opwinding.
 
De briljante Nederbelg Fulco - nog steeds lid van het jazztrio De Beren Gieren en het krautrockcollectief Stadtmaakt op 22/10 de Trix onveilig, bewapend met een drumcomputer, synths, een basgitarist en geestige songtekstenOff The Cross is een band die de metalscène van ’t Stad hoog houdt. Met hun mix van stoner, death metal en hardcore gaan ze op 5/11 voor de bekrong van de metalfans. De Belgische folkpopband Isbells klinkt op hun laatste album ‘Sosei’ warmer en rijker dan ooit. Hun sfeervolle muziek is op 19/11 in de Trix te horen. De volledige lijst van de Pump Up The Jam-concerten vind je terug op de site van Trix!

Leuven swingt
 
Het Depot in Leuven draait momenteel op een capaciteit van 200 toeschouwers. Voor hun zittende shows hebben ze een goed gevuld concertnajaar uitgewerkt. Op 16/10 laat Adigéry haar soulvolle stem meerstelijk verweven met stuiterende electrobeats. De liveshows van de Gentse band Shht worden omschreven als ‘een energieke ervaring balancerend tussen aardbevingen in Haïti en een LSD-trip’. Hun geschifte muziek is op 9/11 in het Depot te horen. ‘In Velvet’, het nieuwe studioalbum van Nordmann, krijgt overal goede recensies. De band spreekt zelf van een nieuwe sound, met minder rock en meer elektronica die zich live – op 16/11 - vertaalt in een vijfmansbezetting. 
 

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles

Top