Deze boeken werden weergaloos vertaald naar het witte doek

Films | Een bestseller verfilmen is een risicovolle onderneming: niet alleen wegen de verwachtingen van de vele nieuwsgierige lezers op je schouders, de film zal ook altijd vergeleken worden met het boek. Meestal moet de film de duimen leggen voor het papier, maar volgende vijf voorbeelden bewijzen dat verfilmingen ook een schot in de roos kunnen zijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

To Kill a Mockingbird

De film is gebaseerd op de met een Pulitzer Prize bekroonde gelijknamige roman van Harper Lee en vertelt het verhaal van Scout Finch, wiens vader als advocaat een zwarte man verdedigt die ervan verdacht wordt een blank meisje te hebben mishandeld en verkracht. De plot speelt zich af tijdens de Grote Depressie in het fictieve stadje Maycomb, in de Amerikaanse staat Alabama. 

De film was na zijn release in 1962 vrijwel meteen een hit en wordt nog steeds beschouwd als één van de beste films ooit. Lee zelf was dol op de verfilming en had veel bewondering voor de acteerprestatie van Gregory Peck, die Atticus Finch weergaloos portretteerde.
 
De prent is intelligent, doordacht en heeft een sterke sociale boodschap, zonder prekerig over te komen of in te boeten aan dramatiek.

The Silence of the Lambs

Hannibal Lecter naar het grote scherm overhevelen is geen dankbare taak, maar ‘The Silence of the Lambs’ is daar dankzij de legendarische vertolking van Anthony Hopkins wonderwel in geslaagd. De film is een bloedstollend relaas tjokvol (emotionele) spanning, gebaseerd op het boek van Thomas Harris, dat drie jaar eerder was verschenen.
 
De plot volgt de jonge FBI-agente in opleiding Clarice Starling (Jodie Foster), die jaagt op een seriemoordenaar. In haar gesprekken met Lecter, een kannibalistische seriemoordenaar en briljant psychiater die een levenslange celstraf uitzit, komt ze tot verhelderende inzichten over de zaak. Maar helaas voor Clarice komen die nieuwe inzichten met een prijs.
 
De meeslepende verfilming moet het hebben van zijn intensiteit en de spanning tussen Hopkins en Foster, twee klasbakken die al hun talent uitpersen in hun memorabele personages. Het maakt van ‘The Silence of the Lambs’ een doordachte thriller die niet geschikt is voor hartlijders.

Fight Club

“First rule of Fight Club is: you do not talk about Fight Club.” Maar in dit geval zullen we een uitzondering maken. De verfilming van Chuck Palahniuks gelijknamige roman focust op een anonieme man op de rand van een depressie, die de innemende Tyler ontmoet tijdens een zakenreis. Samen richten ze een underground clubje op waar mannen elkaar zonder oordeel kunnen bevechten, in een poging om een greintje spanning te injecteren in hun grijze bestaan.
 
Maar Tyler heeft andere, hogere plannen. Het hoofdpersonage wil hem ontmaskeren, maar dan moet hij eerst te weten komen wie Tyler precies is en hoe hij plots in zijn leven kwam.
 
Als een mix van satire en sociale kritiek heeft ‘Fight Club’ veel meer te bieden dan een film over mannen die een band smeden door te vechten. De prent geeft weer hoe velen onder ons met angsten en innerlijke onrust kampen in hun wanhopige zoektocht naar de zin van het bestaan.

The Shining

Het meesterwerk van regisseur Stanley Kubrick strookt niet helemaal met het bronmateriaal, zijnde de gelijknamige bestseller van Stephen King uit 1977. Zo staat de iconische quote “All work and no play make Jack a dull boy” zelfs niet eens in het boek. 

Maar ondanks de verschillen blijft ‘The Shining’ een klassieker in het genre. In het gigantische Overlook Hotel zien we hoe schrijver Jack Torrance, vertolkt door een Jack Nicholson in bloedvorm, langzaam gek wordt. Hij kampt met een writer’s block en zoekt tijdens een lange winter nieuwe inspiratie als huismeester in het prestigieuze, afgelegen hotel in de bergen. De ideale plek om tot rust te komen voor hem en zijn gezin, of dat denkt hij toch. Tot hij last krijgt van nachtmerries over een bloedbad dat jaren geleden plaatsvond in het hotel.
 
Zijn waanbeelden nemen de bovenhand en gaandeweg verliest hij zich helemaal in de waanzin, waarbij hij een dreiging vormt voor zijn eigen gezin. "Here's Johnny" is intussen een legendarische filmquote geworden.

Rita Hayworth And Shawshank Redemption

Stephen King leverde overigens het bronmateriaal voor tal van excellente films, waaronder de verfilming uit 1994 van zijn kortverhaal ‘Rita Hayworth And Shawshank Redemption’.
 
De bankier Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt onterecht beschuldigd van moord. Hij wordt tot tweemaal levenslang veroordeeld en belandt in de beruchte, streng bewaakte gevangenis Shawshank. Andy lijkt zich bij zijn lot neer te leggen en wendt zijn kennis van het belastingrecht aan om zijn leven in de nor aangenamer te maken. De hartverwarmende vriendschap met zijn oudere, levenswijze celgenoot Red en een poster van Rita Hayworth helpen hem daarbij. Maar Andy voert iets in zijn schild…
 
‘The Shawshank Redemption’ was goed voor maar liefst zeven Oscarnominaties, maar kon er geen enkele van verzilveren. Toen de verfilming in de zalen werd gebracht flopte het aanvankelijk. Tegenover een budget van 25 miljoen dollar stond een box office van slechts 16 miljoen dollar. ‘The Shawshank Redemption’ had dan ook te lijden onder stevige concurrentie van onder meer ‘Forrest Gump’ en ‘Pulp Fiction’. Maar de prent bleek een laatbloeier: in de jaren daarna werd hij grijs gedraaid op televisie. De titel prijkt nu al 12 jaar lang op nummer 1 in de IMDb-lijst van best beoordeelde films.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top