Deze sitcoms hebben geen lachband nodig om de humor te benadrukken

De lachband is een opname van gelach, om de humor in komische tv-programma’s te benadrukken en de kijker in de sfeer te brengen. Dat gaat vaak ten koste van de spontaniteit en ongedwongenheid. Het oorspronkelijke opzet was om met de lachband het te luide, te stille of slecht getimede gelach van het live-publiek te maskeren, aangezien televisieprogramma’s destijds vaak opgenomen werden voor toeschouwers. Proximus Pickx lijst vijf sitcoms op die geen lachband nodig hebben.

The Office

Hoewel de reeks niet meer dezelfde was na het vertrek van Michael Scott (Steve Carell), de charismatische en sociaal onbeholpen baas van papierfabrikant Dunder Mifflin, zorgde de Amerikaanse versie van ‘The Office’ net als de oorspronkelijke Britse versie met zijn ongemakkelijke situaties voor hilarische televisie – zonder dat de mop gesignaleerd moest worden door een lachband

Een lachband zou overigens grandioos misstaan in deze mockumentary’s, die het net moeten hebben van hun ongemakkelijke stiltes, spontaniteit en ongedwongenheid.

Community

De toekomst van deze hitserie hing meermaals aan een zijden draadje, maar dankzij de mondige fans kwamen er uiteindelijk toch zes seizoenen. “Six seasons and a movie!”, riep het televisieverslaafde personage Abed al in het tweede seizoen van ‘Community’ om het succes van zijn nieuwe favoriete programma te voorspellen. De slogan bleef hangen en trouwe kijkers zagen het als een voorbode over de levensduur van ‘Community’ zelf. De schrijvers van de serie hadden namelijk de gewoonte om de zogenaamde vierde muur te doorbreken en subtiel of minder subtiel te verwijzen naar media in de echte wereld.
 
Toen NBC een zesde seizoen annuleerde, pikte Yahoo Screen de serie op om dat zesde seizoen te maken. Kort na de release ging die streamingdienst ten onder. Dat betekende het definitieve einde voor de sitcom. Sindsdien pijnigen alle fans zichzelf met de vraag: “Hoe zit het met die film?”

Modern Family

Op 8 april jongstleden werd op de Amerikaanse tv-zender ABC de laatste aflevering uitgezonden van ‘Modern Family’. Na elf seizoenen werd de stekker uit de serie getrokken. De serie was een soort van parodie, in dezelfde stijl als ‘The Office’. De personages vertelden hun verhaal vanuit hun standpunt en praatten regelmatig tegen de camera.
 
De sitcom nam ons mee naar de families van Jay Pritchett, zijn dochter Claire en zijn zoon Mitchell. De reeks werd bekroond met verschillende Emmy's en een Golden Globe in 2012 voor beste komische televisieserie.

30 Rock

De Amerikaanse sitcom '30 Rock' speelt zich af bij een tv-zender. Liz Lemon is de hoofdscenariste van het komische variétéprogramma ‘The girl show’. Als de kijkcijfers tegenvallen, krijgt ze een nieuwe producer boven haar, de zelfingenomen Jack Donaghy (Alec Baldwin). Hij is ervan overtuigd dat een nieuwe komiek de show kan redden en kiest voor Tracy Jordan, een excentrieke comedian die niet meteen bekend staat om zijn fijne humor.
 
De serie kreeg wereldwijd veel aandacht nadat hoofdrolspeelster Tina Fey in de zomer van 2008 in de populaire talkshow ‘Saturday Night Live’ meerdere malen een imitatie vertolkte van Sarah Palin, de running mate van de Republikein John McCain tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008.
 
‘30 Rock’ wordt gemaakt door NBC, de zender die een traditie heeft opgebouwd met goede komedies als ‘Scrubs’, 'My Name Is Earl’ en de Amerikaanse versie van ‘The Office’. Al deze sitcoms worden uitgezonden zonder lachband, en worden op locatie opgenomen. ‘30 Rock’ werd in 2012 door NBC vernieuwd voor een zevende en laatste seizoen van 13 afleveringen.

Brooklyn Nine-Nine

Fans begonnen al te rouwen toen werd aangekondigd dat de hilarische politieserie zou stoppen na seizoen 5, omdat de sowieso al niet geweldige kijkcijfers nog verder in elkaar waren gezakt. De dag nadien maakte concurrent NBC echter bekend dat men daar een zesde seizoen wel nog zag zitten en verhuisden Jake Peralta en co. naar hun nieuwe thuis. Ondertussen is al een achtste seizoen in de maak.
 
Intussen zijn er zeven seizoenen (de eerste zes staan op Netflix) verfilmd over het leven zoals het is op een politieafdeling in New York. Het 99ste district van de NYPD bestaat uit een bonte verzameling figuren, van wie detective Jake Peralta (de fantastische Andy Samberg) de meeste fratsen uithaalt. Hij is een overjaarse puber die vaker aan ‘Die Hard’ refereert dan dat hij boeven bij de kraag vat – nochtans een aanzienlijk deel van zijn takenpakket.
 
De sitcom past in het rijtje van televisiereeksen die het leven op de werkvloer uitvergroten, zoals ‘The Office’ en ‘The IT Crowd’. De personages zijn wandelende clichés: twee luie rechercheurs (Hitchcock en Scully), een spring-in-’t-veld (Charles Boyle), keikop (Rosa Diaz), mouwveger (Amy Santiago) en kolos met een peperkoeken hart (Terry Jeffords). Maken voorts het mooie weer: een stoïcijnse commandant (Raymond Holt) en een secretaresse die zich Beyoncé waant (Gina Linetti).

Series

Bekijk alles
Top