Wat maakt van 'Alleen Elvis blijft bestaan' zo'n succesverhaal?

Films | Zaterdag 10 oktober omstreeks 22u15 trekt Thomas Vanderveken het tiende seizoen van 'Alleen Elvis blijft bestaan' op gang. Tien weken lang worden de Canvaskijkers getrakteerd op de levensverhalen van tien bekende persoonlijkheden aan de hand van telkens twaalf beeldfragmenten. Maar wat maakt van dit programma zo'n succesverhaal?

Door Pickx

Deel dit nieuws

"En we zijn vertrokken!" Met die zin trapte Thomas Vanderveken tien jaar geleden het eerste seizoen van 'Alleen Elvis blijft bestaan' op gang. Ondertussen zijn er al negen seizoen de revue gepasseerd en wordt vanaf vanavond het tiende op de kijker losgelaten. Van een succesverhaal gesproken! Niets voor niets omschrijft Vanderveken zichzelf als een "gelukzak" die al tien jaar lang zijn 'baby' mag presenteren.

Eenvoudige setting creëert meerwaarde

"Goede televisie kan soms verbazend simpel zijn. Twee stoelen, een tafel, twaalf beeldfragmenten en - uiteraard - een boeiende gesprekspartner." Zo omschreef De Morgen 'Alleen Elvis blijft bestaan' dat afgelopen zomer van de lezers van de krant een mooie derde plek als beste Vlaamse televisieprogramma van de 21ste eeuw kon wegkapen. En het is inderdaad net de sobere opstelling en de zee van tijd (90 minuten) die ervoor zorgen dat de bv's en ander schoon volk die bij Vanderveken aanschuiven het achterste van hun tong laten zien.

Ver weg van het vaak gerushte talkshowformat waarin meerdere persoonlijkheden aan dezelfde tafel aanschuiven om over ettelijke onderwerpen te debatteren en de rode draad soms ver te zoeken is, focust 'Alleen Elvis blijft bestaan' op de essentie: een goed gesprek met een interessante gesprekspartner. Het dient dan ook niet te verwonderen dat Vanderveken het kruim van het Vlaamse televisielandschap reeds aan zijn tafel mocht verwelkomen. Bovendien werd hij zowel in 2015 als in 2017 voor zijn werk beloond met een Vlaamse televisiester.

Charisma Vanderveken doet de rest

Net als Eric Goens in 'Het huis', slaagt Thomas Vanderveken erin om zijn praatgasten zodanig op hun gemak te stellen dat ze, aan de hand van zelf gekozen beeldfragmenten, soms dingen vertellen waarover ze het nog nooit eerder hebben gehad. Dat heeft Vanderveken in grote mate te danken aan zijn charisma en uitstraling, al mag je het voorbereidend werk dat de presentator in zijn programma steekt ook niet onderschatten: "Eigenlijk ben ik het hele jaar door bezig met dat programma, in wisselende snelheden. Dat begint met nadenken over nieuwe gezichten tot een koffie gaan drinken met mensen, om dan uiteindelijk verschillende profielen te selecteren. Eens de namen vastliggen, begin ik boeken te lezen, films te bekijken, hun werk en leven te doorgronden. Ik neem het programma serieus genoeg om een klein doctoraat over die mensen te maken", liet hij vorig jaar noteren in De Standaard.

In het tiende seizoen passeren achtereenvolgens Tommy Wieringa (auteur), Ine Van Wymersch (procureur), Tom Barman (zanger), Eva Van Braeckel (longarts), Michaël Borremans (kunstenaar), Anne Teresa De Keersmaeker (choreografe), Karel Verhoeven (hoofdredacteur De Standaard), Wivina De Meester (politica), Sachli Gholamalizad (theatermaakster) en Stephen Fry (Brits acteur en presentator) de revue.

'Alleen Elvis blijf bestaan' is vanaf zaterdag 10 oktober tien weken lang elke zaterdag omstreeks 22u15 te bekijken op Canvas.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top