Dit zijn de allerbeste documentaires op Netflix

Ah Netflix, het toevluchtsoord bij uitstek voor elke sterveling die wil ontsnappen aan het grauwe herfstweer. Proximus Pickx gidst jou doorheen de duizenden films en series naar het kruim van het aanbod op het streamingplatform. Deze week zetten we de beste docu’s in de schijnwerpers.

Icarus

Bryan Fogel, regisseur van deze documentaire en fan van wielrennen, richt zijn pijlen op het antidopingsysteem. De bewonderaar van Lance Armstrong vindt dat het antidopingsysteem dat destijds werd gebruikt opzettelijk tekortschoot. Om zijn hypothese te staven, gebruikte Fogel zélf doping bij amateurkoersen.

De regisseur zet daarna zijn onderzoek verder en neemt contact op met dokter Grigory Rodchenkov die een van de belangrijkste antidopingagentschappen in Rusland leidt. Hij ontdekt de onderwereld van het Russische dopingbeleid, en wordt zelf opgejaagd wild als hij de stinkende putjes en doofpotten wil opengooien. Fogel kreeg voor 'Icarus' – een ontnuchterende duik in een van de grootste schandalen in de geschiedenis van de wielersport – de Oscar voor beste documentaire.

Cowspiracy: The Sustainability Secret

Je zal nooit meer op dezelfde manier naar je steak kijken. Deze documentaire van Leonardo DiCaprio schenkt aandacht aan de impact van de voedingsindustrie op ons milieu. En dan vooral de impact van de vleesproductie. 'Cowspiracy' focust op de vleesindustrie, industriële kwekerijen en de impact ervan op onze planeet. Hoe werken die industriële kweekfabrieken precies? Het antwoord zal je mogelijk een slaatje in plaats van een steak doen kiezen!
 

The Last Dance

De sportdocumentaire ‘The Last Dance’ behoort tot de beste ooit gemaakt in het genre. De reeks traceert de carrière van  sporticoon Michael Jordan, die in de jaren 90 wereldwijd monden deed openvallen met zijn balkunsten in de meest prestigieuze basketbalcompetitie ter wereld. De Amerikaanse basketballegende groeide op in North Carolina, waar hij zich liet opmerken als een talentvolle collegebasketter. In 1984 waagde hij zijn kans bij de NBA draft, een platform van waaruit jonge basketbalspelers opgenomen kunnen worden in de NBA. Ruwe diamant Jordan trok de aandacht van Chicago Bulls. De club viste hem uit de talentenvijver.
 
Het was een beslissing die de Bulls beslist geen windeieren zou leggen: the sky was allerminst the limit voor de jonge hemelbestormer. Zijn ster rees tot alle concurrentie uit het zicht verdwenen was. Jordan stak met kop en schouders boven de grootste talenten van zijn generatie uit. Tussen 1991 en 1998 schonk hij zijn club maar liefst zes NBA-titels en etaleerde daarbij regelmatig zijn ontzagwekkende basketskills op het parket. Zelfs zijn tegenstanders ontlokte hij weleens een applaus na een zoveelste klasseflits. 
 
‘The Last Dance’ gaat over Jordans steile opgang maar ook over 's mans kleine kantjes, die van de grootheid een mens maakten. We krijgen een onthullende blik op zijn verschroeiend werkethos, winnaarsmentaliteit, familiale achtergrond en het aanslepende conflict met de directeur van zijn club, Jerry Krause. Meer dan 106 ooggetuigen van Jordans exploten werden geïnterviewd voor deze docu: vrienden, familie, spelers en coaches. Het werk toont ook hoe invloedrijk Michael Jordan was voor de commerciële uitstraling van de NBA. Daarnaast neemt deze docu de sportieve erfenis van het NBA-boegbeeld onder de loep.
 

Tiger King

‘Tiger King’ is de excentriekste en vreemdste true crime documentaire van het jaar. De serie was een tv-hype die in het voorjaar furore maakte op Netflix. De realityreeks met zijn vele onvoorspelbare en vaak absurde wendingen groeide in een mum van tijd uit tot een waar fenomeen, en ook het internet raakte maar niet uitgepraat over uitbater Joe Exotic en diens voorliefde voor tijgers. Er verschenen talloze filmpjes en memes over de show.

De serie vertelt het verhaal van Joe Exotic, die zijn eigen dierenpark oprichtte en daarin onder andere meer dan 200 tijgers en leeuwen verzamelde. De excentrieke Exotic geraakt verstrikt in een vete met zijn aartsrivaal, de dierenrechtenactiviste Carol Baskin, die zelf niet onbesproken is, en vliegt uiteindelijk de gevangenis in omdat hij een moordpoging op de vrouw beraamd zou hebben. Ondertussen spelen zich ook de meest absurde en tragische gebeurtenissen af in het leven van de flamboyante Amerikaan.
 

American Factory

De bekroonde blik van regisseurs Steven Bognar en Julia Reichert op de staat van de Amerikaanse industrie en de arbeidskrachten is onthutsend. Als case study werd het filiaal van General Motors in Dayton, Ohio, gebruikt. Wanneer een Chinese miljardair het noodlijdende bedrijf een levenslijn toewerpt en met nieuwe investeringen het bedrijf wil omtoveren tot een glasfabriek, stuit hij op weerstand van de werkvloer. Een ontstaat een clash tussen het Chinese grootkapitaal en de Amerikaanse working class. Het is ook een verhaal over de befaamde 'American Dream': is die fabel of feit?
 
Deze docu is de eerste titel onder de vlag van Higher Ground, de productiemaatschappij van Barack en Michelle Obama. De film won de Best Documentary-award op het gerenommeerde Sundance Film Festival in 2019.
 

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?