Deze artiesten fungeren als vaandeldragers van de LGBTQ+-gemeenschap

Muziek | Vandaag is het Coming Out Day. Op deze 11de oktober worden LGBTQ+-personen gestimuleerd om uit de kast te komen. Tegelijk is het ook een oproep aan de maatschappij in zijn geheel om de taboes en discriminatie die nog al te vaak rond de seksuele oriëntatie en genderidentiteit hangt voor eens en voor altijd naar de geschiedenisboeken te verwijzen. Het loutere feit dat er een dergelijke dag bestaat, bewijst namelijk dat er nog veel progressie te maken valt. Meerdere artiesten zijn al publiekelijk uit de kast gekomen om zo de weg te wijzen. Hieronder verzamelen we enkele voorbeelden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ellen Page

De Canadese acteur trad pas echt op de voorgrond dankzij zijn rol in de serie 'Umbrella Academy', maar was eerder onder meer te zien in de film 'Juno', de X-Men saga en in 'Inception' van Christopher Nolan. In 2014 maakte Elliot Page zijn homoseksualiteit bekend op een gala-avond ten voordele van de LGBT-jeugd georganiseerd door Human Rights Campaign in Las Vegas.

"Ik ben hier vandaag omdat ik homoseksueel ben", verkondigde de acteur op het podium. "En omdat ik misschien een verschil kan maken. Om anderen te helpen om een gemakkerlijker leven te leiden vol hoop. Wat er ook van zij, ik voel het aan als een persoonlijke verplichting en een maatschappelijke verantwoordelijkheid." Waarna hij nog toevoegde: "Ik ben het beu om me te verstoppen en te liegen. Ik heb er jarenlang onder geleden omdat ik bang was als een outsider te worden beschouwd. Mijn ziel heeft eronder geleden, net als mijn mentale gezondheid en mijn relaties. Vandaag, in het bijzijn van jullie, laat ik dat allemaal achter mij."

George Michael

De dood van George Michael in 2016 liet een enorme leemte achter in de muziekwereld. Maar de LGBT-gemeenschap verloor die dag ook een van haar grootste iconen. De Britse zanger maakte zijn geaardheid pas publiek in 1998, nadat hij in de openbare toiletten betrapt werd met een man. Maar in plaats van zich te schamen, bevestigde hij daarna keer op keer zijn seksuele identiteit. Hij kwam later zelfs met het lied 'Outside' op de proppen, waarin hij de voordelen van seks in het openbaar prijst.

George Michael heeft een groot deel van zijn leven en zijn carrière gewijd aan de strijd voor LGBT-rechten. In 2011 schreef hij op Twitter: "Ik heb me nooit verontschuldigd voor mijn seksualiteit en zal dat ook nooit doen! Homosekuele seks is natuurlijk en goed! Maar niet iedereen doet het ... haha."

Cara Delevingne

Als mode-icoon en ster op de sociale media staat de actrice en mannequin voortdurend in de schijnwerpers. Dit belet haar echter niet om uitgesproken meningen te verkondigen op Instagram. Delevingne houdt dan ook niet van de oppervlakkigheid van het modewereldje waarvan ze is proberen te onstnappen door een carrière in de cinema na te jagen.

Cara Delevingne is nooit openlijk uit de kast gekomen, maar ze heeft er ook nooit doekjes om gewonden dat ze biseksueel is wanneer ze over haar relaties praat. Als de media haar partners op de voet volgen, kan het haar amper iets schelen. Ze geniet van een open seksualiteit en heeft geen enkele intentie om dat te verbergen. In 2015 zette ze een journalist die haar voorkeur voor vrouwen afdeed als een "fase" op zijn plaats: "Mijn seksualiteit is geen fase. Ik ben wie ik ben." Cara Delevingne omschrijft zichzelf als panseksueel, wat wil zeggen dat ze op alle types personen valt. "Wat ook de manier is waarop een persoon zich definieert, zij het een 'hij' of een 'zij', ik word vooral verliefd op de persoon."

James Cooke

De voorbije jaren groeide James Cooke uit tot een van Vlaanderens meest populaire tv-persoonlijkheden. Die status heeft hij voornamelijk te danken aan zijn rol als sidekick in 'Gert Late Night'. Cooke laat bovendien geen kans onbetuigd om zijn homoseksuele geaardheid ter sprake te brengen. Al bekende hij tijdens 'Dancing with the Stars' dat hij lang in de kast gebleven is, omdat hij per se vader wou worden. "Ik heb nog altijd meer meisjes gehad dan jongens", biechtte hij er op.

Tijdens 'De Slimste Mens' vertelde de geboren Gentenaar de anekdote hoe hij zijn coming out aan zijn vader vertelde: "Mijn papa is een paracommando en hij had mij uitgenodigd met mijn lief. Ik ging daar dus naartoe met mijn eerste vriendje Benjamin, want ik had ‘lief’ open gelaten, want ik wilde voor de confrontatie gaan. Juist voor we de straat insloegen, zei ik tegen Benjamin: ‘Mijn vader weet nog niet dat ik voor de mannen ben’. Benjamin sloeg dan in paniek, maar ik zei dat we wel zouden zien hoe hij zou reageren. We kwamen aan en mijn vader was het onkruid aan het wieden. Benjamin en ik stapten uit en mijn papa bleef maar naar de auto staren, totdat ik zei: "Papa, dit is mijn lief Benjamin." Er volgden tien seconden totale stilte. Elke duif in Waregem heb ik horen overvliegen. En toen maakte hij de typische opmerking: ‘Awel, het geeft niet, want het zijn toch worstjes op de barbecue."

Ontdek een selectie prikkelende films gewijd aan het LGBTQ+-thema in de Proximus Pickx VOD catalogus!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top