Deze muzen hebben hun stempel gedrukt op de modewereld

Films | Dat de grootste modegoeroes hun inspiratie halen uit de muzen die hen omringen, is van alle tijden. Het bewijs werd andermaal geleverd op de Fashion Week van Parijs, die net op zijn einde liep. Proximus Pickx blikt terug op muzen die hun stempel gedrukt hebben op de modegeschiedenis.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sofia Coppola en Marc Jacobs

Coppola en Jacobs ontmoetten elkaar in de coulissen van één van de modeshows van designer Perry Ellis, aan het begin van de jaren 90. Door hun gedeelde artistieke en muzikale smaak werden ze al snel vrienden. Coppola draagt bijna uitsluitend creaties van Jacobs op de rode loper, waaronder het kleed dat ze droeg om de Oscar voor beste originele scenario in ontvangst te nemen voor 'Lost In Translation'. De twee werkten eveneens samen aan een kortfilm voor het parfum van Jacobs, Daisy, waarvoor Coppola overigens het initiële gezicht was.

Isabella Blow en Alexander McQueen

Aan Blow werd de ontdekking van McQueen toegeschreven, nadat ze zijn collectie aanschouwd had in Central Saint Martins MA en integraal op de kop had getikt. Als groot supporter van McQueen droeg ze bij aan zijn populariteit op de internationale scène, waardoor de toen 26-jarige ontwerper een baan kreeg als hoofdontwerper bij het Parijse modehuis Givenchy. Blow was de eerste die het enorme talent van McQueen opmerkte.

Audrey Hepburn en Hubert de Givenchy

Audrey Hepburn is een Givenchy-girl: ze was de muze, vriendin en grootste toeverlaat van Givenchy. Ze leerden elkaar kennen op de set van de Hepburn-film 'Sabrina'. De couturier heeft vervolgens menig kleedje uit de garderobe van Hepburn ontworpen, die ze droeg in films. Met name de beroemde little black dress die Hepburn droeg in de romantische komedie 'Breakfast at Tiffany's' uit 1961. De actrice was de grootste inspiratie van Givenchy. Hepburn beschreef de creaties van Givenchy op haar beurt als "de enige kleren waarin ze zich werkelijk zichzelf voelde".

Madonna en Jean Paul Gaultier

Hoe kunnen we het memorabele tenue van Madonna vergeten: het korset met de iconische puntbeha die Jean Paul Gaultier al in 1982 opvoerde in zijn modeshows? De onvergetelijke outfit werd ontworpen voor de Blonde Ambition-tournee van het popidool in 1990 en lanceerde de internationale carrière van JPG. De twee ontwikkelden een relatie als ontwerper-muze. Gaultier ontwierp daarna nog outfits voor de Drowned, Re-Invention, Confessions en MDNA-tournees van Madonna. De zangeres defileerde zelfs als model voor de ontwerper, met name voor diens lente/zomercollectie van 1995.

Baptiste Giabiconi en Karl Lagerfeld

Toen hij slechts 18 jaar jong was, ontmoette Baptiste Giabiconi Karl Lagerfeld in 2008. Die laatste was toen al 75 jaar oud, maar maakte van de jonge Marseillais zijn muze en geliefkoosd model tot zijn dood in 2019. De geroemde modeontwerper merkte hem op in het Italiaanse magazine Slurp in 2008 en liet zijn oog op hem vallen. Enkele maanden later defileerde Giabiconi een eerste keer voor Chanel. Hun hechte relatie zwengelde al snel de geruchtenmolen aan en leidde tot speculaties over hun liefde voor elkaar.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top