‘Sully’: hoe waarheidsgetrouw is de film over de miraculeuze landing op de Hudson?

Films | Vanavond zendt VIER de film ‘Sully’ uit, waarin Tom Hanks in de huid kruipt van piloot Chesley Sullenberger. De gezagvoerder voerde in 2009 een perfecte noodlanding uit met een defecte Airbus A320 op de rivier Hudson, in hartje New York City, en redde daarmee de levens van 155 passagiers en bemanningsleden. Hoe waarheidsgetrouw is de Hollywoodverfilming van het mirakelverhaal?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dat de waterlanding van Sully miraculeus was, leidt geen twijfel. Zo’n landing is aartsmoeilijk en vereist het uiterste van iemands stuurmanskunsten: de snelheid en landingshoek moeten precies juist zitten, anders breekt het toestel in stukken. Het is een technisch huzarenstukje.
 
Het staat als een paal boven water dat ‘Sullly’ zeer dicht aanleunt bij wat zich die bewuste januaridag afgespeeld heeft in New York. De film werd door critici en de betrokkenen die de landing meegemaakt hebben zelfs geprezen omwille van de accurate voorstelling van de feiten. Proximus Pickx focuste zich op de zeldzame momenten waarop Hollywood zichzelf niet kon bedwingen en de feiten te veel dramatiseerde, of anders voorstelde dan de werkelijkheid. Opgelet: spoilers!

Simulaties

Zo zit Sully in de film met zichzelf in de knoop na zijn landing op het water van de Hudson: hij vroeg zich af of hij wel de juiste keuze had gemaakt door zijn vliegtuig in het water te landen. Dat is niet hoe de échte Sully zich voelde na de landing: de gezagvoerder heeft altijd laten verstaan dat hij voor de volle 100% achter zijn beslissing stond. Geen twijfels dus.
 
In de film zien we hoe de FAA (Federal Aviation Administration, het bureau van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten) Sully’s keuze voor de waterlanding in twijfel trekt, waarna de held gekweld wordt door schuldgevoel. “Volgens simulaties had je de luchthaven nog gehaald als je was teruggekeerd”, klonk uit de mond van een onderzoeker. Er wordt initieel gesuggereerd dat Sullenberger te overhaast en ondoordacht voor de risicovolle onderneming gekozen had. Niets van: in werkelijkheid waren de vragen van de onderzoekers eerder routineus en onschuldig van aard. Dit is dus een laagje good old Hollywooddrama.
 
Maar vergis je niet: volgens simulaties had Sully daadwerkelijk de dichtstbijzijnde luchthaven gehaald als hij meteen rechtsomkeer had gemaakt nadat de motoren uitvielen. Maar – en daar draait de film na het moment van de landing om – enkel als de ‘menselijke factor’ uit de vergelijking wordt gehaald. Enkele maanden na het mirakelverhaal werden simulatievluchten gehouden in de hoofdkwartieren van Airbus, in Frankrijk. Al die simulaties – waarbij dezelfde omstandigheden werden gereconstrueerd als de vlucht van Sully – toonden aan dat het vliegtuig veilig de luchthaven had kunnen bereiken nadat de motoren uitvielen. De gesimuleerde scenario’s hielden echter de halve minuut ‘denktijd’ niet in rekenschap: de tijd die een mens nodig heeft om te beslissen wat de best mogelijke volgende stap is, en welke oplossingen mogelijk zijn. Als die tijd meegerekend werd, konden slechts drie van de negen gesimuleerde vluchten tot een goed einde worden gebracht.

Happy end

Uiteindelijk gaven de FAA en de National Transportation Safety Board (NTSB), een agentschap van de Amerikaanse overheid dat zich bezighoudt met het onderzoeken van luchtvaartongelukken, Sullenberger na 15 maanden onderzoek gelijk: “Ik moest er 100% zeker van zijn dat we het zouden redden”, schreef die laatste in zijn boek. Hij had geen enkele garantie dat het kolossale vliegtuig van 70 ton veilig over de skyline van Manhattan zou kunnen zweven – zonder aandrijving. En dus maakten Sully en zijn copiloot Jeff Skiles de juiste keuze.

Nog een uitsmijter: Sully is niet de enige piloot uit de geschiedenis die met zijn vliegtuig in de Hudson belandde. Een eenmotorig jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog crashte tijdens een jubileumvlucht voor het 75-jarige bestaan van het vliegtuigmodel in mei 2016 in de Hudson. Dat incident kent een minder fortuinlijke afloop: piloot Bill Gordon kwam om het leven.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top