Een vreemd seizoen voor de liefhebbers van de cyclocross

Sport |
Zondag is de eerste cyclocross van het seizoen te zien op Proximus Pickx. Voor de liefhebbers van het veldrijden is het een blij weerzien, maar in deze bijzondere tijden is het een seizoen vol vraagtekens…
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Het veldrijden, bij uitstek een herfst- en wintersport, kent dit weekend de eerste manche van de Superprestige, zondag in het Nederlandse Gieten. De openingsmanche wordt gereden zonder publiek, met een heleboel vraagtekens in de uitzonderlijke situatie waarin de wereld is geworpen door de corona-epidemie.
 
Geen toeschouwers bij de volkssport bij uitstek
 
In welke sfeer zal dit seizoen worden gekoerst in het veld? De cross is bij uitstek een volks gebeuren, een festijn waar de toeschouwers bij elkaar samentroepen rond drank- en eetstandjes, in feesttenten en dicht bij de renners langs het parcours door velden en bossen. Hoe kan de sport omgaan met de afwezigheid van publiek, de bourgondiërs onder alle sporttoeschouwers?

Een moeilijk sluitend te maken budget 
 
De organisatoren zitten met de handen in het haar: vaak zijn het plaatselijke verenigingen met vrijwilligers of wielerclubs die dit jaar hun budget moeten zien rond te krijgen zonder de inkomsten van toegangsgelden en de consumptie van eten en drank op het parcours. Hoe kunnen zij de bedragen neertellen die vereist zijn om een manche van de Superprestige of de Wereldbeker te mogen organiseren? Boven het crossseizoen hangt een zwaard van Damocles: hoeveel van deze crossen zullen kunnen overleven in dit speciale seizoen?
 
Een bedreigde kalender
 
De gezondheidssituatie in de landen waar wordt gecrosst verandert voortdurend. De Internationale Wielerunie maakte al bekend dat vijf proeven van de Wereldbeker niet zullen plaatsvinden: Koksijde (22 november), Besançon (Frankrijk, 29 november), Diegem (27 december), Villars (Zwitserland, 17 januari) en Hoogerheide (Nederland, 24 januari) zullen niet worden gereden. Ook de manche van Zonhoven (13 december) is nog onzeker. De Wereldbeker zou zo meer dan de helft van zijn proeven (11 in totaal) geschrapt kunnen zien.
 
De twee toppers zitten nog op de weg 
 
In het begin van het crossseizoen moet de cyclocross het ook zien te stellen zonder de twee absolute sterren van het veld: Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Zij zijn nog bezig met hun wegseizoen dat door de epidemie met het coronavirus overhoop werd gehaald. Wanneer en of zij in het veld zullen verschijnen, is nog onduidelijk.
 
Uitgezonderd de twee sterren van het veldrijden hebben de organisatoren van de Superprestige van Gieten (die de wedstrijden voor juniors en beloften al hebben moeten annuleren) toch nog een mooi deelnemersveld kunnen verzamelen.
 
Bij de heren zijn Eli Iserbyt, Toon Aerts, Laurens Sweeck, Dieter Vanthourenhout, Quinten Hermans, Lars van der Haar en Corné Van Kessel de belangrijkste deelnemers. Naast Van Aert en Van der Poel treden ook andere sterren als Tim Merlier en Thomas Pidcock nog niet aan in het veld. Vorig jaar won Eli Iserbyt in Gieten voor Hermans en Van Kessel.
 
Bij de dames moet de Nederlandse armada in staat zijn om voor de vierde opeenvolgende keer voor een Nederlandse zege te zorgen: met Ceylin Alvarado, Annemarie Worst, Lucinda Brand, Yara Kastelijn, Maud Kaptheijns, Denise Betsema, Sophie De Boer en Shirin van Aanrooij zijn ze met z'n achten om voor de dichtste ereplaatsen te strijden. Sanne Cant, Ellen Van Loy, Loes Sels, Laura Verdonschot en Alice Maria Arzuffi zullen hun beste beentje moeten voorzetten om aan deze oranje golf het hoofd te bieden. Vorig jaar pakte Alvarado in Gieten de zege, voor Cant en Kastelijn.
Het vervolg van de Superprestige 
 
Na Gieten volgen Ruddervoorde (24/10), Niel (11/11, nieuw op de SP-kalender) en Merksplas (21/11). De manches van Boom en Gavere, normaal in oktober, worden nu gereden op respectievelijk 5 en 19 december. Voor het eerst is er in Zolder een Superprestigewedstrijd op 26 december en het seizoen van dit regelmatigheidscriterium wordt op 6 februari 2021 afgesloten in Middelkerke. 
 
Vorig jaar was Laurens Sweek eindlaureaat van de Superprestige bij de heren. Bij de dames ging de eindzege van het klassement naar de Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado.
 
Eerste manche van de Superprestige in Gieten, live te bekijken vanaf 15.50 uur op zondag 11 oktober op Pickx Live FR en PXS Sports 1.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top