One day, one goal: Demol dwingt de Sovjet-Unie op de knieën

Sport | De derde plaats van de Rode Duivels op de laatste wereldbeker was er eentje voor de geschiedenisboeken, maar daarvoor was de prestatie in Mexico van 1986 de maatstaf. Het orgelpunt was toen de match tegen de USSR waarin Stéphane Demol het verschil kon maken.

Een hele generatie lang was Mexico 86 de mooiste pagina uit de geschiedenis van de Rode Duivels. Ze strandden op de vierde plaats na een ongelooflijk parcours en een verloren halve finale tegen het Argentinië van een zekere Diego Maradonna.

Daarvoor zetten de Belgen een topprestatie neer door de Sovjet-Unie te verschalken. Die werden toen gezien als een van de beste voetballanden ter wereld en waren favoriet om het toernooi te winnen.

Pronostieken uitdagen

Na een slome eerste ronde kwalificeerden de Duivels zich voor de achtste finales, waar ze tegenover de Sovjets kwamen te staan. Niemand zou veel geld verwed hebben op de Duivels, maar tegen alle verwachtingen in stonden de spelers van Guy Thijs hun mannetje.

Belanov maakte het eerste doelpunt in de 27ste minuut, maar Scifo kwam met de gelijkmaker na een uur voetballen. Belanov vond opnieuw de netten in de 70ste minuut, maar Ceulemans diende de USSR snel van antwoord in de 77ste minuut, hoewel we tot op vandaag nog steeds niet zeker zijn of er al dan niet sprake was van buitenspel. Maar wat maakt het uit, want na 90 minuten waren de ploegen elkaars gelijke, tot de grote verbazing van de supporters in het Estadio León.

Demol komt uit zijn kot

In de dertig minuten toegevoegde tijd schreven de Belgen geschiedenis. Het ging weer gelijk op, maar in minuut 102 bracht Stéphane Demol de Belgen voor de eerste keer in de wedstrijd op voorsprong. Hij kwam verrassend alleen in het doelgebied en kopte magistraal de perfecte voorzet van Eric Gerets binnen. De stand was 3-2 en het geluk kon niet op voor de Belgen.

Nico Claessen maakte er zelfs nog 4-2 van, voordat Belanov zijn derde goal van de dag scoorde, dit keer met een penalty. Met 4-3 aan het fluitsignaal stonden de Belgen in de kwartfinales.

Zin in meer? Herbeleef hier de komische owngoal van Sierens tegen Anderlecht.