Deze Vlaamse webseries voor jong en oud zijn een virtueel ommetje waard

Of ze zich nu op streamingplatformen of tv manifesteren: Belgische reeksen zitten in de lift. Ons land excelleert met name op sociale media met webseries voor jong en oud die een breed scala aan onderwerpen aanraken. Proximus Pickx schotelt jou een bloemlezing voor.

wtFOCK

De webserie ‘wtFOCK’ was in 2019 het meest populaire zoekwoord op Google in België. De internetreeks is volledig gericht op jongeren. Vele ouders wisten zelfs niet van het bestaan van de serie af, voor er berichtgeving over in de media verscheen. Blijkbaar waren de moeders en vaders in kwestie toch vastberaden om er meer over te weten te komen, al was het maar via Google.
 
‘wtFOCK’ speelt zich vooral af op het internet. Wekelijks zitten meer dan 450.000 jongeren tussen de 15 en 34 jaar aan het scherm gekluisterd om de avonturen van hun fictionele leeftijdsgenoten te volgen. Drie kijkers op vier volgen de reeks via wtfock.be, een website waarop de show in kleine, hapklare stukjes gepost wordt doorheen de week. Die fragmenten verschijnen in realtime: speelt een gebeurtenis zich af om 14 uur op een maandagnamiddag, dan zal het fragment op dat tijdstip verschijnen. Daarnaast is de serie ook als weekoverzicht te bekijken op Vijf.
 
De reeks volgt de levens van scholieren op de middelbare school, waarbij allerlei tienerperikelen niet uit de weg gegaan worden. Sinds het laatste seizoen komen daar ook meer maatschappelijk relevante problematieken bij. Zo tackelde de reeks een onderwerp dat zich nog steeds niet volledig aan de taboesfeer heeft onttrokken: homoseksualiteit, een coming-out en alles wat daarbij komt kijken.
 

Meisjes

Deze webserie van Ketnet, gebaseerd op de Noorse webserie ‘Jenter’ (voorloper van de populaire reeks ’Skam’), is sinds 1 september te bekijken op de online platformen van de jongerenzender. Net als ‘wtFock’ worden afleveringen uitgezonden in realtime. Op het einde van de week worden de videofragmenten gebundeld in een klassieke compilatie die zowel online als lineair op Ketnet te bekijken zal zijn.
 
‘Meisjes’ volgt de avonturen van vier vriendinnen: Luna, Amélie, Cleo en Fleur. Zij worden vertolkt door de jonge actrices Jackie Gilles, Lore Heremans, Amira Elwaleed en Alycia Metdepenningen. Die laatste had eerder al een rol in de tragikomische Eén-reeks ‘Zie mij graag’.

Brak

De nieuwe webserie 'Brak' draait rond het leven in grootstad Antwerpen. De serie werd bedacht en geschreven door Antwerpenaar Joke De Bruyn samen met Charlie Dewulf, die ook de regie op zich neemt. Het verhaal speelt zich volledig af in Antwerpen en gaat over Bobbie (34) en haar vriendinnen, die met hun ‘meisjesleger’ de confrontatie met zichzelf aangaan. Zo worden heel wat bestaande locaties, lokale handelaars en evenementen in Antwerpen in de kijker gezet. De serie laat diversiteit en inclusiviteit op een authentieke manier aan bod komen, met een focus op relaties, vriendschappen en onzekerheden waar alle jonge vrouwen zich in kunnen herkennen.
 
‘Brak’ wordt geproduceerd door Potemkino en wordt behalve door het Antwerpse stadsmarketingfonds ook gesteund door DPG Media, het Vlaams Audiovisueel Fonds en de Belgische tax shelter. De release staat gepland voor november.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?