Zinho Vanheusden: de natuurlijke, toekomstige leider van de nationale ploeg

Rode Duivels | Zinho Vanheusden is reeds de grote patron bij de Belgische beloften. Ooit moet de verdediger van Standard diezelfde rol opnemen bij de A-kern van de Rode Duivels. Tegen Ivoorkust mag hij misschien al eens proeven van zijn toekomstige leidersrol.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Naast Sebastiaan Bornauw, Joris Kayembe, Dodi Lukebakio en Alexis Saelemaekers kreeg ook Vanheusden voor het eerst een mailtje om zich vandaag aan te melden bij de A-kern van de Rode Duivels. Enkel aanstaande donderdag tegen Ivoorkust, een oefenpotje, zal hij mogelijk kunnen spelen. Bornauw, Saelemaekers en Vanheusden keren namelijk nadien terug naar de beloften, die nog belangrijke EK-kwalificatieduels moeten afwerken.

De vraag was allang niet meer of Vanheusden Rode Duivel zou worden, alleen het tijdstip moest nog vastgelegd worden. Iedereen verwachtte de centrale verdediger al bij de vorige selectie van Roberto Martinez in de kern, maar tegen Denemarken en IJsland voor de Nations League bleef hij nog even in de wachtkamer zitten. “Zijn tijd zal nog komen”, reageerde zijn vader toen. “Het belangrijkste is om goed te presteren met Standard en dan is het misschien tijd om verder vooruit te kijken.”

Enorm potentieel

Papa Johan heeft gelijk gekregen. De aanvoerder van Standard kreeg zijn eerste selectiebrief binnen voor de A-kern. “Ik kijk er echt naar uit”, zei Vanheusden daarover. Bij Standard zelf zijn ze niet verrast. “Zijn potentieel is enorm”, aldus Standard-coach Philippe Montanier. “Met spelers als Zinho is de toekomst van de Belgische nationale ploeg verzekerd. Op zijn leeftijd is hij de beste speler die ik al trainde.” Stevige woorden van Montanier, die toch al werkte met jongens als Antoine Griezmann en Ousmane Dembélé.

Velen zien in Vanheusden de natuurlijke opvolger van Vincent Kompany, die reeds dit jaar zijn voetbalschoenen aan de haak hing. Ondanks zijn jonge leeftijd beschikt hij namelijk over veel maturiteit, wat doet terugdenken aan een jonge Kompany in zijn tijd bij Anderlecht. Kompany debuteerde op zijn 17de bij de Rode Duivels, Vanheusden zal 21 zijn als hij donderdag aan de bak komt tegen Ivoorkust.

Combineer deze leiderscapaciteiten aan inzicht, duelkracht, mentale weerbaarheid, présence en een slimme passing en je krijgt met Vanheusden een toekomstig ankerpunt voor België. 

Met een Belgische defensie die stilaan op leeftijd begint te geraken, mag er wel eens gedacht worden aan de wissel van de wacht. Vanheusden moet een van die leemtes opvullen die een Thomas Vermaelen (35 jaar) of Jan Vertonghen (33 jaar) ooit zullen achterlaten.

Kijk donderdag 8 oktober vanaf 20u25 naar het oefenduel van de Rode Duivels tegen Ivoorkust op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top