Klasbak Kate Winslet blaast 45 kaarsjes uit: een carrièreoverzicht

Films | Vandaag zet de Britse actrice Kate Winslet haar 45ste levensjaar in. Proximus Pickx ging door de filmografie van de gevierde actrice en kwam terug met een bloemlezing van haar mooiste rollen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Van ‘Heavenly Creatures’, die haar doorbraak betekende, naar ‘The Reader’ en haar onvergetelijke rol in ‘Titanic’: Kate Winslet eiste door de jaren heen haar plaats op in de galerij van meest vooraanstaande en gerespecteerde actrices van haar generatie. Dit zijn haar hoogtepunten.

Titanic (1997)
 
In 1997 nam haar carrière een monumentale vlucht dankzij de kaskraker van James Cameron over de noodlottige maidentrip van het grootste en meest prestigieuze passagiersschip van zijn tijd. Samen met coster Leonardo DiCaprio werd Winslet een internationale ster. Haar rol als de rebelse aristocrate Rose leverde haar na haar gelauwerde bijrol in 'Sense and Sensibility' opnieuw een nominatie op voor de Oscars, wat van haar meteen de jongste actrice ooit maakte met twee Academy Award-nominaties op haar palmares.

The Reader (2008)
 
In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog leert een tiener in West-Duitsland per toeval Hanna (Kate Winslet) kennen, een 35-jarige vrouw die twee keer zijn leeftijd is. Hij wordt haar minnaar. Er ontstaat een geheime en passionele liefdesaffaire. Gedurende meerdere maanden komt Michael over de vloer bij Hanna, waar ze de liefde bedrijven en hij voorleest uit literaire werken die hij bestudeert. Op een dag verdwijnt ze spoorloos en blijft Michael achter met een gebroken hart. Acht jaar later ontdekt hij als haar dienstdoende advocaat tijdens een proces wegens oorlogsmisdaden het geheime verleden van Hanna, dat nu het daglicht ziet.

Dit romantische drama is geïnspireerd op de gelijknamige bestseller, verschenen in 1995. De film leverde Winslet de Oscar van beste actrice op.
 

Revolutionary Road (2008)
 
In 2008 was er dan de grote reünie met Leonardo DiCaprio in Revolutionary Road, een film van haar toenmalige echtgenoot Sam Mendes naar het gelijknamige boek. In tegenstelling tot Titanic was deze film allesbehalve een hapklare brok voor het publiek. De film vertelt het verhaal van een gebroken huwelijk in de jaren vijftig. Haar rol leverde haar wel een Golden Globe op.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
 
Na het commercieel monstersucces van Titanic verkoos Kate Winslet enkele onafhankelijke projecten. Naar verluidt zou ze hoofdrollen in 'Shakespeare in Love' en 'Anna and the King' geweigerd hebben. Na een nieuwe Oscarnominatie voor haar rol Iris in 2002, schitterde ze in 2004 in 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' van de Franse regisseur Michel Gondry. De neosurrealistische film met ook Jim Carrey in de hoofdrol leverde haar op haar 29ste een vierde Oscarnominatie op.

Clementine verwijdert Joel uit haar herinneringen door de revolutionaire procedure van het 'selectief geheugenwissen' te ondergaan, net als haar voormalige liefdespartner. Maar terwijl de langgerekte procedure bij Joel in werking treedt, klampt hij zich vast aan de volmaakte herinneringen uit zijn verleden met de liefde van zijn leven. Tijdens de procedure begint hij te beseffen dat hij Clementine helemaal niet wil vergeten. Uit alle macht probeert hij dokter Howard en diens team uit zijn hoofd te jagen en Clementine weer voor zich te winnen.

The Holiday (2006)

Iris (Kate Winslet) en Amanda (Cameron Diaz) zijn tegenpolen die een compleet verschillend leven leiden. De ene woont in een charmante Engelse cottage, de ander in een chique villawijk in Hollywood. Ze hebben één ding gemeen: eeuwige pech met het mansvolk.

De romantische komedie van Nancy Meyers, met ook Jack Black, Jude Law en Cameron Diaz op de affiche, was een hit aan de filmkassa's. De film leverde wereldwijd maar liefst 205 miljoen dollar op.

Mildred Pierce (2011)

In 2011 maakte Winslet een uitstapje naar het kleine scherm in de minireeks 'Mildred Pierce'. Winslet speelt hierin een vrouw tijdens de Grote Depressie die van haar man scheidt en een eigen zaak uit de grond stampt. Met een opmerkelijke rol voor Evan Rachel Wood als de narcistische dochter. Dit meesterwerk leverde Winslet opnieuw veel bijval op in de vorm van een Emmy Award en een derde Golden Globe. Datzelfde jaar speelde ze ook mee in 'Contagion' van Steven Soderbergh en 'Carnage' van Roman Polanski.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top