Dit zijn de best bekeken titels op Netflix in België en onze buurlanden

Series | Netflix vormt een welgekomen toevluchtsoord in dit druilerige herfstweer. Hieronder een overzicht van de films en series die momenteel het meest in trek zijn bij Netflix-kijkers in België en onze buurlanden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Great Wall

De Amerikaans-Chinese fantasyfilm uit 2016, met een stevige portie hyperkinetische actie en adrenaline en Matt Damon in een hoofdrol, staat op nummer één in België. ‘The Great Wall’ is de eerste Engelstalige productie van Zhang Yimou. De cineast maakte faam met zijn adembenemende visuele stijl, maar als we die vernislaag afkrabben komt een mager beestje bloot te liggen. Het epos is één groot cliché van het actiegenre, met lamlendige dialogen, een slap scenario en zielloze personages.

Het verhaal speelt zich af in het tijdperk van de Song dynastie (960-1279) en opent in het spoor van een groep Europese huurlingen die de Gobiwoestijn doorkruisen op zoek naar het wapen dat ze ‘black powder‘ noemen (buskruit werd voor het eerst gebruikt in de Chinese regio). Op hun missie strijden ze tegen nomaden en worden ze gedecimeerd door mysterieuze en onzichtbaar toeslaande wezens. Tijdens hun vlucht botst het gehavende duo op een immens bouwwerk dat door het berglandschap klieft: de Chinese Muur. Ze worden er gevangen genomen door het Chinese leger, en raken vervolgens verzeild in een oorlog tegen monsters die het bestaan van China bedreigen.

Ratched

De gepolijste horrorserie over een psychiatrisch gesticht, gebaseerd op de film ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’, valt in eerste instantie op door het fraaie visuele jasje. De manipulatieve en sadistische verpleegster Mildred Ratched, die patiënten de meest inhumane behandelingen laat ondergaan, werd reeds opgevoerd in voorgenoemde film, en het bronnenmateriaal in de vorm van een boek dateert van begin de jaren 1960.

Onder de makers van ‘Ratched’ treffen we Ryan Murphy, bedenker van ‘Nip/Tuck’, ‘Glee’ en ‘American Horror Story’; hij herwerkte het origineel scenario naar een beklemmend relaas over een verpleegster met een jeugdtrauma, die terugkomt van de slagvelden van de Tweede Wereldoorlog en een carrière in de psychiatrie begint. Haar koele, rigide werkhouding slaat om in moederlijkheid en barmhartigheid wanneer een bijzondere patiënt opgenomen wordt: haar uit het oog verloren pleegbroer, die enkele priesters vermoordde op gruwelijke wijze. Ze ziet het licht en kweekt een geweten.

‘Ratched’ laat zich samenvatten als een psychologisch drama dat in het (onstabiele) hoofd kijkt van het hoofdpersonage (een wereldprestatie van Sarah Paulson), met een boeiend subplot over onderdrukte seksualiteit. Daarnaast geeft de reeks een ongemakkelijk beeld van de kille, beklemmende en unheimliche gang van zaken tussen de muren van de psychiatrische zorg in de nasleep van WOII – inclusief wrede experimenten, inhumane behandelingen en – oh jawel – de beruchte lobotomieën.
 

Enola Holmes

Het nieuwste vehikel in de Holmes-mythologie voert het zusje van Sherlock op, een 16-jarige rebelse tiener (Millie Bobby Brown uit ‘Stranger Things’) die van haar vrijgevochten moeder (Helena Bonham Carter) een uitgesproken feministische opvoeding heeft gekregen. Na de mysterieuze verdwijning van die mama maken Enola’s oudere broers, Sherlock (Henry Cavill) en Mycroft (Sam Claflin), plannen om Enola naar de kostschool te sturen, ten einde die wildebras enige beschaving bij te brengen, maar Enola kiest fluks het hazenpad naar London, alwaar ze niet alleen in het onvermijdelijke moordcomplot maar ook in het brandpunt van de politieke strijd voor méér gelijkheid en vooruitgang belandt.
 
De overnadrukkelijke feministische insteek van regisseur Harry Bradbeer – die iets te veel ‘2020’ wilde overkomen – is bijwijlen een doorn in het oog, maar ook het gekunstelde scenario met doelloze nevenplotjes en die maatschappelijk-moralistische ondertoon doen ons met heimwee verlangen naar de knetterende actiescènes en het tomeloze entertainment van de Holmes waar Robert Downey jr. zo bevlogen gestalte aan gaf. De grijze, brave, gepolijste versie van Cavill de koorknaap kan niet begeesteren – al laat zijn rol vooral het podium aan Millie Bobby Brown, die de show steelt. De vervrouwelijking van het Holmes-universum is het jongste voorbeeld van de Hollywoodtrend, en dat is geen waardeoordeel, maar waar het de film vooral aan ontbeert is schwung, pit en – niet te versmaden – enkele schaterlachmomenten.
 

Jumanji: The Next Level

Bij onze noorderburen staat deze titel dezer dagen op nummer één in de Netflix-hitparade. ‘Jumanji: The Next Level’ is het vervolg op ‘Jumanji: Welcome to the Jungle’. De vertrouwde vriendengroep komt weer samen, maar Spencer is op zijn eentje naar Jumanji gereisd. De anderen besluiten hem te volgen en terug te halen, maar dat loopt niet helemaal zoals gepland.

A Simple Favor

Op nummer 2 in Nederland prijkt deze comedythriller van Paul Feig, gebaseerd op de roman ‘Een kleine moeite’ van Darcey Bell. In de hoofdrollen zie je Anna Kendrick en Blake Lively, die voor de bioscooprelease haar hele Instagrampagina wiste om de film te promoten. Verder zie je ook Henry Golding, Andrew Rannells en Linda Cardellini.

Jane The Virgin

De best bekeken serie van het moment op Netflix Nederland is ‘Jane The Virgin’. De telenovella vertelt een knotsgek liefdesverhaal. De gebruikelijke liefdesdriehoek is nadrukkelijk van de partij, maar het ontbeert de serie ook niet aan de nodige suspense.

Jane ontdekt tijdens een bezoek aan de gynaecoloog dat ze per vergissing kunstmatig geïnsemineerd werd en ze nu dus zwanger is van een onbekende. Dit terwijl ze eigenlijk nog maagd is. Haar leven wordt helemaal op zijn kop gezet door deze merkwaardige wending, waarbij ook de trouwplannen met haar verloofde Michaël in het honderd gestuurd worden. Ook Rafael, de biologische vader van de baby, mag natuurlijk niet ontbreken in de romantische rollercoaster.
 

American Made

Wordt momenteel het meest verslonden bij onze zuiderburen: deze actiekomedie uit 2017 met Tom Cruise, gebaseerd op het verhaal van Barry Seal. Seal smokkelde als piloot drugs voor de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar. Na zijn aanhouding werd hij door de CIA gerekruteerd om één van de grootste geheime operaties uit de Amerikaanse geschiedenis uit te voeren.

Schimmige wapendeals, drugssmokkel, gefoefel in de hoogste politieke kringen en onverkwikkelijke affaires vormen de rode draad door deze onderhoudende film. Het tempo ligt hoog en regisseur Doug Liman kruidde het geheel hier en daar met een snuifje humor, waardoor ‘American Made’ bijzonder genietbaar is.

American Murder: The Family Next Door

Nog op het podium van best bekeken Netflix-films in Frankrijk: deze documentaire over de verdwijning van Shanann Watts en haar twee dochters. Haar man Chris lanceerde meteen een oproep naar hulp op de televisie, maar is hij wel zo onschuldig als hij beweert? In het spoor van de ontdekkingen van de onderzoekers, reconstrueert de documentaire aan de hand van nooit eerder geziene beelden de gebeurtenissen rond het vreselijke familiedrama.

Family Business

Een van de populairste series van het moment op Netflix Frankrijk is een productie van eigen bodem: de komische Franse reeks ‘Family Business’ (‘Tout part en fumée’) debuteerde vorig jaar op het streamingplatform. De gefaalde ondernemer Joseph verneemt dat cannabis wel eens gelegaliseerd kan worden in Frankrijk, dus besluit hij de slagerij van zijn vader om te vormen tot de eerste coffeeshop van het land.

De serie over een Joodse familie die probeert om de familiezaak op een controversiële manier te redden is in zekere zin een mix van de Vlaamse reeksen ‘Eigen Kweek’ en ‘Van Vlees en Bloed’. De eerste jaargang van ‘Family Business’ scoorde met een blend van scherpe humor en rake satire. Het tweede seizoen, waarin de familie na een jaar al bergen geld verdiend heeft met de onfrisse zaakjes, verscheen vorige maand op Netflix.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top