One day, one goal: Stuntelende schlemiel Sierens schenkt Anderlecht herfsttitel

Jupiler Pro League | Sommige doelpunten worden iconisch omwille van de schoonheid van de treffer of het moment waarop de netten trillen, andere gaan dan weer de wereld rond omwille van een schlemielige actie. Vraag dat maar aan Jürgen Sierens, die op 21 november 2009 misschien wel de meest bizarre own-goal ooit maakte.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Op 21 november 2009 trekt KSV Roeselare op de vijftiende speeldag naar de fiere competitieleider RSC Anderlecht. Paars-wit wil zich in de race naar een dertigste landstitel verzekeren van de herfsttitel, terwijl het bij de West-Vlamingen alle hens aan dek is om de degradatie te vermijden.

Na een half uur eenrichtingsvoetbal staat het reeds 1-0 in het voordeel van Anderlecht na een doelpunt van Roland Juhasz. In de 32ste minuut krijgt RSCA een inworp op de helft van Roeselare. Via enkele stations komt de afvallende bal in de voeten van Mbark Boussoufa die meteen uithaalt. Zijn afgeweken trap komt echter recht op Roeselare-doelman Jürgen Sierens, die het leer weet te klemmen tussen zijn benen. Alleen heeft de goalie geen flauw benul van waar de bal precies is. In zijn zoektocht draait hij zich rond zijn as, waardoor hij het leer knullig in eigen doel verwerkt. "Het moet er dwaas uitgezien hebben", trapte Sierens na de wedstrijd een open deur in. "Maar was dit een fout? Ik denk het niet. Gewoon brute pech." Uiteindelijk eindigt de wedstrijd na doelpunten van de jonge Romelu Lukaku en Bjarni Vidarsson op 3-1, waardoor Anderlecht de herfsttitel op de schouw mag bijzetten.

Niet eerste flater

Daags nadien gaan de beelden van de flater van de Roeselare-doelman de wereld rond. Geen unicum voor Sierens, want op 10 september 2005 deed hij al eens eerder een gooi naar de titel van 'Schlemiel van het jaar'. Na een aanval van de Carolo's gooide de doelman zich in de voeten van de aanstormde Chabaud. Aangezien hij dacht een fluitsignaal te hebben gehoord, legde de doelman het leer op de grond en maakte hij zich klaar om een vrije trap te nemen. Luttele tellen later kwam de betreurde François Sterchele op hem afgestormd om het leer doodleuk in de gapende doelmond te tikken. Verbijstering alom. Wat blijkt? Scheidsrechter Bram Verbist had helemaal niet gefloten en riep dan ook "Speel, speel" richting Sierens. De tweetalige Sterchele was er als de kippen bij om van de verwarring te profiteren. En Sierens? Wel, die ging voor een eerste maal de wereld rond met "het belachelijkste doelpunt dat ik ooit heb gezien", aldus zijn coach Dennis Van Wijk.

Dat de doelman, die in zijn carrière uitkwam voor Lokeren, KV Oostende, Roeselare en FC Brussels, echter geen alleenstaand geval is, bewijzen tal van voorbeelden uit het recentere verleden. Denken we bijvoorbeeld maar aan de flaters van Loris Karius in de Champions-League finale tegen Real Madrid of aan Ethan Horvath, die in zijn debuutwedstrijd voor Club Brugge op 5 mei 2017, nota bene opnieuw op Mambourg, dezelfde blunder als Sierens beging. De Amerikaanse doelwachter, die de geblesseerde Ludovic Butelle moest vervangen, dacht een fluitsignaal voor buitenspel van David Pollet gehoord te hebben en legde de bal klaar voor een vrije trap. Pollet profiteerde en prikte het leer tegen de touwen.

Einde in mineur

Jammer genoeg voor Sierens en de zijnen werd 2009-2010 het laatste seizoen van Roeselare op het allerhoogste niveau. Na de schrapping van Excelsior Moeskroen slaagden de West-Vlamingen er niet in om zich in de eindronde met een aantal tweedeklassers te handhaven.

Ondertussen ging het van kwaad naar erger met KSV. Na de overname door Chinese investeerders was de club vorig seizoen al even virtueel failliet omwille van onbetaalde restaurantrekeningen. KSV mocht verder voetballen maar slaagde er niet in om een proflicentie te bemachtigen. Degradatie naar het amateurvoetbal volgde, waarna de ene na de andere potentiële investeerder afhaakte en het stamnummer 134 definitief de boeken diende neer te leggen. Het zal Sierens, een geboren en getogen Roeselarenaar, pijn aan het hart doen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top