Sylvester Stallone was bijna Beverly Hills Cop

Eddy Murphy is de enige echte ‘Beverly Hills Cop’, maar wist je dat de hoofdrol in de film van Axel Foley eigenlijk naar Sylvester Stallone zou gaan? De acteur had de rol geaccepteerd, maar heeft zichzelf dan in de voet geschoten.

De film uit de jaren 80 heeft nog steeds heel wat fans. De politiekomedie gaf aan comedian Eddy Murphy de kans om te schitteren, maar dat was niet het geval toen het verhaal voor het eerst neergepend werd. Murphy was niet de eerste kandidaat voor de rol.

Actiefilm met Mickey Rourke

In de eerste versie van het scenario was ‘Beverly Hills Cop’ een actiefilm. De eerste naam waar de producenten aan dachten voor de titelrol, was spierbal Mickey Rourke. De Amerikaanse acteur had zelfs een contract getekend waarmee hij beloofde dat hij een gaatje in zijn drukke schema zou overlaten.
 
Maar dan is het project van koers veranderd. In plaats van een actiefilm werd het een komedie. Het contract van Rourke verliep omdat de prent uitgesteld werd en Axel Foley moest op zoek gaan naar een nieuwe acteur.

Stallone in en uit de picture

De filmmakers legden de rol dan aan Eddy Murphy voor, maar zonder dat ze het wisten had de studio Paramount Sylvester Stallone al aan de haak geslagen. De ster van ‘Rocky’ en ‘Rambo’ kon zonder problemen een komische rol spelen, maar vroeg wel een aantal grondige herwerkingen van het scenario.
 
Stallone werkte hard. Te hard zelfs, want met al zijn ideeën blies hij het budget altijd maar op, van veertien naar twintig miljoen dollar. De situatie was onhoudbaar en dus besloten ze Stallone aan de kant te schuiven en Eddy Murphy weer onder de arm te nemen.

Cobra als reddingsboei

Sylvester Stallone is niet rancuneus en hield aan het project genoeg ideeën over om een nieuw scenario te schrijven. De film ‘Cobra’ werd net zoals ‘Beverly Hills Cop’ een hit, al was die veel meer een actieprent vol testosteron dan een komedie. Maar met ‘Cobra’ kon Stallone uiteindelijk toch de politieman spelen die hij hoopte te zijn in ‘Beverly Hills Cop’, en daarenboven bevestigde hij nogmaals zijn status als spierbal.

Films

Bekijk alles
Top