World Vegetarian Day: deze beroemdheden hebben vlees afgezworen

1 oktober is internationale veggiedag. Meer en meer wereldburgers kiezen voor een vleesloze levensstijl, onder hen ook beroemdheden. Zij gebruiken hun stem om een krachtige boodschap over dierenrechten en het vernietigende effect van vlees op het milieu te verkondigen.

Leonardo DiCaprio

Als fervent milieuactivist hoeft het niet te verbazen dat DiCaprio vlees heeft afgezworen. Hij profileert zich in het oog van de media als een voorvechter van het klimaat, met name tijdens zijn dankwoord na de overhandiging van de eerste Oscar in zijn carrière, voor zijn hoofdrol in ‘The Revenant’. In die film moest hij bizonlever slikken: zijn walging was levensecht, want ook in het echte leven is DiCaprio gekant tegen alles wat met vlees te maken heeft. De Hollywoodster investeerde in vleesvervangers via een bedrijf dat de populaire, prijsvriendelijke veganburgers ‘Beyond Burgers’ produceert.

Simon Cowell

Simon Cowell staat niet echt bekend omwille van zijn zachtaardige inborst: als jurylid in talentenjachten toonde hij zich meermaals zeer scherp en kritisch. Die karaktertrek weerhoudt hem er echter niet van om gevoelig te zijn voor de dierenzaak. De muziekproducer bekeerde zich tot het veganisme: een bewuste keuze, onder meer door gezondheidsredenen. Hij voelt zich naar eigen zeggen beter in zijn vel, heeft meer energie en viel bijna 10 kilo af.

Joaquin Phoenix

De acteur die onlangs nog hoge ogen gooide met zijn vertolking van Joker in het laatste hoofdstuk van de saga is een verwoed vegan. Tijdens zijn Oscarspeech weidde hij uit over de uitdagingen waar onze maatschappij voor staat. Hij is erkentelijk voor het feit dat hij zijn stem kan gebruiken om “zij die er geen hebben” te vertegenwoordigen, zoals minderheden en dieren. Phoenix is actief in verscheidene organisaties die zich het lot van dieren aantrekken, zoals PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), en verklaarde al van zeer jonge leeftijd vegan te zijn.

Josje Huisman

De Nederlandse zangeres, danseres en actrice, vooral bekend als (tweede) blondine van de eerste K3-formatie, besliste in 2016 om haar leven drastisch om te gooien en vegan te worden. “Nadat ik de documentaires ‘Before the Flood’ (van Leonardo DiCaprio) en ‘Cowspiracy’ had gezien, was ik om: ik wilde géén schakel meer zijn in de vleesindustrie, op welke manier dan ook”, schreef Josje in een gastblog in 2017. “Het voelde gewoon niet goed.”
 
Ze noemde de opwarming van de aarde de eerste reden om plantaardig te eten. “De veeteelt heeft een enorm aandeel in vervuiling. Maar daarna kwam ik er ook achter hoe fucked up de zuivelindustrie is”, schreef ze. “En ontdekte ik dat een plantaardig dieet hartstikke gezond is. Ook vind ik het eigenlijk heel erg dat er op zo’n grote schaal zoveel dieren worden gedood.”

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?