Duik in de Belgische voetbalgeschiedenis voor de 125ste verjaardag van de KBVB

Sport | De Koninklijke Belgische Voetbalbond blaast dit jaar 125 kaarsjes uit en omwille van het coronavirus wordt het een best vreemd feest. De bond heeft doorheen de eeuwen de balsport zien evolueren in ons vlakke land. Op woensdag 7 oktober biedt Proximus Sports in samenwerking met de KBVB een uitzonderlijke documentaire aan over de geschiedenis van het Belgische voetbal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Het belangrijkste moment in de laatste 125 jaar?” Op die vraag kan zelfs Vincent Kompany, de legendarische centrale verdediger van ons nationale elftal, moeilijk antwoorden aan het begin van de documentaire. De elitaire balsport van 125 jaar geleden heeft dan ook weinig te maken met het eindeloos populaire spel dat we vandaag kennen. De huidige crisis stelt de Voetbalbond op de proef, maar de bond heeft in het verleden al meermaals bewezen dat ze voor alles een oplossing kunnen vinden en de belangen van de populairste sport van ons land kunnen behartigen. Een terugblik op de grote momenten in de geschiedenis van het Belgische voetbal.

Ontdek vanaf woensdag 7 oktober de uitzonderlijke documentaire ‘1895: 125 jaar KBVB’ op Proximus Sports 1, beschikbaar in het pakket All Sports van Proximus Pickx. Wie de uitzending mist, krijgt een nieuwe kans op zaterdag 31 oktober om 21u30 op dezelfde zender.
 
De roots van de Rode Duivels
 
De benaming “Rode Duivel” werd voor het eerst gebruikt door een journalist in 1906. In 1913 sloeg de term helemaal aan na een ontmoeting tussen België en Nederland, toen vooral verdediger Armand Swartenbroeks zich liet zien. De Belgen wonnen, vechtend “als duivels”.
 
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was voetbal voor veel burgers een toevluchtsoord, terwijl de sport voor de staat dan weer een propagandamiddel was. Daarop ontstond een alternatief voor de Rode Duivels: de Front Wanderers. Binnen de rangen van die militaire teams zat de kapitein en Brusselse dokter Swartenbroeks, dezelfde die enkele jaren eerder in Daring doorgebroken was. De Front Wanderers verenigden zich vervolgens om de Belgische driekleur op het internationale toneel te vertegenwoordigen.
 
Olympische Spelen in Antwerpen
 
De Belgische interesse in de ronde bal vertienvoudigde in 1920, toen de Olympische Spelen in Antwerpen werden georganiseerd. De Rode Duivels versloegen op dat mondiale evenement de beste ploeg van Europa, Tsjecho-Slowakije. Vanaf dan was de hele samenleving gebeten door de sport.
 
Met de organisatie van de eerste FIFA Wereldbeker in 1930 kende de interesse opnieuw een grote opflakkering. België was als eerste Europese land ingeschreven voor het toernooi, en hoewel de Belgen er niet echt presteerden, maakten ze een blijvende impact op het Belgische volk. Dat kwam deels ook door de aanwezigheid van scheidsrechter John Langenus, die onze driekleur toch tot in de finale op het veld hield.
 
Tijdloze iconen
 
Het Belgische elftal heeft op het internationale strijdtoneel altijd al kunnen rekenen op spelers van wereldklasse. Denk maar aan Rik Coppens of de blanke Pelé Paul Van Himst. Ook onze scheidsrechters behoorden tot de Belgische trots. Alexis Ponnet, de Paul Newman onder de scheidsrechters, en Marcel Van Langenhove hadden een bijzonder talent om de grootste wedstrijden te fluiten.
 
Onze voetbalgeschiedenis zou niet dezelfde zijn zonder enkele topresultaten. De finale van Euro 1980 gaf ons nationale team extra aanzien, net als de halve finaleplaatsen van het WK 1986 en het WK 2018.
 
Lessen trekken
 
Zowel de vele successen als de crisismomenten hebben de KBVB de mogelijkheid gegeven om lessen te trekken. Zo leidde het beruchte Heizeldrama bijvoorbeeld tot een betere bescherming van supporters. Denk ook maar aan het beslissende doelpunt in de 120ste minuut van David Platt op het WK van 1990, dat bij de Belgische selectie wraakgevoelens deed opborrelen. Jaren later motiveerden die hen nog steeds om de situatie recht te zetten.
 
Vast staat dat België heel wat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het wereldvoetbal. Ons land was een spilfiguur bij grote veranderingen in de sport, zoals het Bosman-arrest dat de voetbalwereld een nieuw elan gaf. De KVBV heeft ook al stappen genomen in het kader van toekomstige ontwikkelingen, zoals de voorlopig onevenwichtige berichtgeving over vrouwenvoetbal.

Meer ontdekken over deze documentaire op proximuspickx.be of in de op-aanvraag catalogus van Proximus TV.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top