Mary Poppins blaast 85 kaarsjes uit: dit wist je nog niet over Julie Andrews

De iconische vertolking van Mary Poppins is er één voor de eeuwigheid: de film die bij hele generaties jeugdnostalgie opwekt voert een sublieme Julie Andrews op. De rol maakte van haar een filmster, maar ook de muziek schreef dankzij haar fenomenale stem geschiedenis.

Een zangfenomeen

Julie Andrews groeide op onder de vleugels van een piano spelende moeder en een schoonvader die van zijn baritonstem leefde. Ze leek wel voorbestemd om op haar beurt een publiek te entertainen. Haar stem kon vijf octaven bereiken: een zeldzaam talent dat al heel vroeg opgemerkt werd. Op dertienjarige leeftijd wint ze aan faam in het milieu van de music hall. Haar ouders waren al actief in die middens en konden het talent van hun oogappel al vroeg oppikken. Ze kreeg de nodige kansen om haar talent ten volle te ontwikkelen: zo werd ze zelfs uitgenodigd om te zingen voor de koning en koningin van Engeland.

Ontdekt door Walt Disney

De jonge Julie had voor haar 27ste nog nooit op een filmset gestaan, totdat ze het pad kruiste van ene Walt Disney. De entertainmentmagnaat merkte haar op tijdens een voorstelling en was gecharmeerd: hij zag in haar de Mary Poppins waar hij van droomde. Die rol zou de kickstart van haar carrière betekenen, want in 1965 kaapte ze de Oscar voor beste actrice weg. Haar interpretaties van kinderliedjes als ‘A Spoonful of Sugar’ en ‘Supercalifragilisticexpialidocious’ zijn in het geheugen van ganse generaties gegrift. Ondanks het overdonderende succes van haar rol bedankte Julie voor het aanbod om te verschijnen in het recente vervolg op de film. Ze wou naar eigen zeggen niet “de kers op de taart zijn” en de aandacht stelen ten koste van Emily Blunt.

Ze ontsnapte aan de dood op de set

Mary Poppins deed ons dromen wanneer ze met haar paraplu letterlijk uit de lucht neerdaalde. In de realiteit was het draaien van die scène echter niet zonder gevaar. Andrews werd vastgegespt in een harnas – dat ze overigens “geweldig oncomfortabel” en zelfs “pijnlijk” noemde. Op een bepaalde draaidag voelde ze hoe één van de draden die haar gewicht droegen knapte terwijl ze in de lucht hing. Ze zakte met een snok, waarbij de resterende steundraden nog net haar gewicht aankonden. In volle paniek werd ze naar de begane grond gezakt, waar ze van de schrik instortte.

Een LGBTQI+-icoon

Julie Andrews staat op de affiche van een sleutelfilm in de “gay cinema”, namelijk ‘Victor Victoria’. De film, geregisseerd door haar echtgenoot Blake Ewards, behandelt delicate onderwerpen als homoseksualiteit, travestie en de genderkwestie in het algemeen. Julie kruipt in de huid van een klassieke zangeres, die zich in haar drang naar een doorbraak en succes voordoet als man, en zo aan populariteit wint. De film was een succes. Daarnaast verklaarde de actrice ook zelf een voorvechter te zijn van de LGBTQI+-beweging, onder meer door haar prominente rol in de toneel- en music hall-wereld – een milieu dat ze beschreef als een “open en vrije” gemeenschap.

Ze onderging een ingreep aan haar stembanden

Dertig jaar lang bleef Andrews weg van de planken en moest ze haar passie voor zang noodgedwongen onderdrukken. Boosdoener was een operatie aan de stembanden: de actrice had goedaardige knobbeltjes ontwikkeld aan het orgaan, hetgeen niet ongebruikelijk is als de stem zo vaak en intensief gebruikt wordt. De operatie liep mis, waardoor Julie haar sublieme stem kwijtraakte. Een mokerslag die moeilijk te verwerken was, maar die de ster de mogelijkheid bood om haar andere talenten tentoon te spreiden. In 2001 verscheen ze als koningin in ‘The Princess Diaries’. En het moet gezegd: die statige rol past haar als gegoten.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?