Vijf films waarvoor een nieuwe sport werd uitgevonden

Sportfilms zijn er genoeg, maar wat als filmmakers bestaande sporten niet gewelddadig, grappig of magisch genoeg vinden? Dan moeten ze hun eigen sport uitvinden natuurlijk, en daar zijn ze vaak erg creatief in. Proximus Pickx lijst enkele van de meest noemenswaardige fictieve sporten uit films op.

Zwerkbal

De eerste fictieve sport in deze lijst behoeft amper een introductie. Zwerkbal is de populairste sport voor tovenaars en heksen in het universum van Harry Potter en de toernooien zijn in de filmreeks altijd een goede bron voor spannende actie en conflict tussen de ploegen. Fans van Harry Potter vonden een manier om de sport in het echt tot leven te brengen, en nu wordt een niet-magische, niet-vliegende versie van het spel overal ter wereld gespeeld, inclusief buizen tussen de benen om een bezem na te bootsen.

BASEketball

Eind vorige eeuw speelden de bedenkers van ‘South Park’ de hoofdrollen in ‘BASEketball’. Daarin vinden ze voor de vuist weg een sport uit die ze beschrijven als “basketbal, maar dan met de regels van baseball”. Om zichzelf tijdens een weddenschap de hoogst mogelijke slaagkansen te geven, vinden ze altijd maar nieuwe regels uit. Wie er wijs uit raakt, is een groter sporttalent dan wij. In de film wordt de nieuwe competitie in vijf jaar tijd een van de grootste evenementen in de Verenigde Staten. In het echt probeerde iemand een versie van de sport te lanceren, maar dat kwam nooit van de grond. Misschien ligt dat ook wel aan het feit dat de film, ondanks de vrij inventieve sport, weinig meer om het lijf heeft dan wat platvloerse grappen.

Podracing

De races met een kleine cockpit die aan twee gigantische straalmotoren vasthangt leverden enkele van de beste momenten op in ‘Star Wars: The Phantom Menace’. De sport doet denken aan races met paard en kar, maar dan met heel wat meer snelheid. Er werd gezegd dat geen enkele mens genoeg ontwikkelde reflexen had om een podrace succesvol af te werken, maar de jonge Anakin Skywalker bewijst dat het wel degelijk mogelijk is. Podraces werden illegaal verklaard in het universum van ‘Star Wars’, maar dat maakte de sport net meer aantrekkelijk voor de adrenalinejunkies die ze uitoefenen. In de echte wereld zijn podraces nog het best te ervaren in computerspelletjes.

Tron

Hoe speel je ‘Tron’? Simpel! Eerst moet je een aansluitend pak aantrekken met lichtgevende strepen. Dan moet je jezelf laten uploaden naar de digitale wereld van ‘Tron’, en dan moet je zien te overleven in een reeks levensgevaarlijke spelletjes. Makkelijk toch? De originele ‘Tron’ was zijn tijd vooruit in 1982 en werd aanvankelijk niet vol lof onthaald. Maar later begreep Hollywood dat de makers pioniers waren op het vlak van visuele effecten en verwierf de film een cultstatus. De sequel ‘Tron: Legacy’ pikte het verhaal in 2010 weer op en een animatieserie vertelt wat tussen die twee films gebeurde. En de sport werd vereeuwigd in talloze computerspelletjes en comics.

Rollerball

Net zoals de iconische film ‘Death Race 2000’ uit hetzelfde jaar, schetste ‘Rollerball’ in 1975 een dystopisch toekomstbeeld. De wereld is overgenomen door bedrijven die hun rollerballteams als gladiatoren laten strijden. In 2002 kreeg de film een remake die minder politieke satire en meer actie beloofde. De hypergewelddadige sport, waarin spelers op rolschaatsen en motorfietsen een stalen bal over een doellijn moeten krijgen, heeft weinig regels, dus spelers worden vaak ernstig verwond of zelfs gedood.Logisch dus dat de sport in het echt niet meteen een equivalent heeft. Er zijn wel gelijkenissen met de rolschaatssport roller derby, maar de zwaarste verwondingen die daarin gebeuren, zijn hersenschuddingen.

De remake van 'Rollerball' is vanavond om 20u40 te zien op VTM 4.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?