LeBron James: portret van een van de markantste spelers in de geschiedenis van de NBA

LeBron James speelt de tiende NBA-finale van zijn carrière tegen Miami. Dat is zijn negende in tien jaar tijd, bij drie verschillende teams.

In zo'n intensieve competitie als de NBA is een vaste waarde op het hoogste niveau als LeBron James uitzonderlijk. Het toont de enorme impact aan die de speler van de Lakers heeft op het team waarbij hij speelt. Een overzicht van het buitengewone lot van dit basketgenie.

LeBron James, een nomadisch kind

Wanneer Gloria James bevalt van de kleine Lebron op 30 december 1984 in Akron (Ohio), is ze nog maar 16 jaar oud. Zijn vader, een voorbijgaand liefje, erkent het kind niet en zal geen enkele rol in zijn opvoeding spelen. LeBron woont met zijn mama en oma in het ouderlijk huis. Het lot van de familie slaat om wanneer LeBron drie jaar is en zijn oma Freda op 42-jarige leeftijd getroffen wordt door een hartstilstand. Gloria komt plots aan het hoofd van de familie te staan en kan deze rol niet aan. Het dagelijkse leven van de James-familie wordt steeds moeilijker. Ze verlaten het huis, trekken bij vrienden in en trekken daarna van het ene armoedige appartement naar het andere. LeBron gaat niet vaak naar school: zijn toekomst ziet er somber uit.

Een duwtje in de rug

Dankzij de sport kan LeBron James ontsnappen aan zijn dagelijkse leven. In eerste instantie is die sport geen basket, maar American football. Hij is wel zeer atletisch aangelegd en wordt op slechts 10-jarige leeftijd opgemerkt door een trainer van een lokale ploeg. Al snel wordt LeBron de beste speler van zijn team. Hij is een running back en niemand kan hem stoppen.

LeBron James, een ster op de middelbare school

Al snel komt het baskettalent van LeBron James helemaal naar boven. Hij wordt bij zijn team Saint-Vincent-Saint-Mary een lokale beroemdheid. Ook nationale media beginnen zich te interesseren in dit fenomeen. Hij wordt nu al omschreven als de nieuwe Michael Jordan. In 2002 staat hij op de cover van Sports Illustrated, met de klinkende titel: "The Chosen One". Hij is nog geen 18 maar er ligt al heel wat druk op zijn schouders.

Naar de NBA zonder eerst unief te doen

LeBron James beslist zich niet in te schrijven op de universiteit en dus niet de traditionele weg via de NCAA naar de NBA te volgen. In 2003 doet hij mee aan de draft. Hij twijfelt geen seconde: hij wordt de eerste. Er zijn vaak beschuldigingen van tanking tegen de Cavaliers gedaan, maar zij hebben het privilege van de eerste pick. LeBron James zal de kleuren van Cleveland verdedigen, op 30 kilometer van zijn geboortestad.

LeBron James houdt belofte

Van bij het begin van zijn carrière domineert LeBron James het veld. Aan het einde van het seizoen 2003-2004 wordt hij rookie van het jaar en in het volgende seizoen rijgt hij de records als jongste speler aan elkaar. Bovenop zijn uitzonderlijke fysiek heeft hij een indrukwekkend basket-IQ en een zeer ontwikkelde spelzin.Maar collectief slagen de Cavaliers er niet in zich te plaatsen voor de play-offs. In 2006 lukt het uiteindelijk wel, maar moet Cleveland verstek geven voor de finale. In 2007 speelt hij voor het eerst een finale mee. Maar de Spurs zijn te sterk en te ervaren en San Antonio scoort 4-0. Hij doet ook de daaropvolgende seizoenen mee aan de play-offs, maar LeBron James proefde toen niet meer de zo bijzondere smaak van een finale.

The Decision

Op het einde van het seizoen 2009-2010 loopt zijn contract af en LeBron James beslist Cleveland in te ruilen voor Miami. Dit nieuws wordt tijdens een speciale tv-uitzending in primetime aangekondigd. De Amerikaanse pers noemt het "The Decision". Het nieuws slaat in als een bom en Cleveland voelt het aan als verraad. In Heat ontwikkelt LeBron zijn spel naast Dwyane Wade en Chris Bosh. Het team wordt aangekondigd als de nachtmerrie van de Conference Est. Miami haalt inderdaad de finale, maar moet het met 4-2 afleggen tegen Dallas. LeBron ziet zijn kans op een gewonnen finale opnieuw door zijn vingers glippen.

De titel, eindelijk!

2012 is het jaar van de toewijding voor LeBron James. Miami wint van Thunder en LeBron James wordt MVP van de finales. LBJ en Miami rijven de titel twaalf maanden later opnieuw binnen, tot spijt van de Spurs. In 2014 neemt San Antonio revanche met een indrukwekkende 4-1.

Terug naar huis

Na twee overwinningen voelt LeBron James minder druk. Maar hij voelt wel de druk van een missie: om de eerste titel voor Cleveland te winnen. Waneer LBJ terugkeert, vervoegt hij Kyrie Irving en Kevin Love en hij brengt ook twee teamleden van Heat mee: Mike Miller en James Jones. Op papier ziet dat er stevig uit ... en op het veld ook.

De held van een hele stad

2015 is hét jaar voor de Cavaliers. Alles begint nochtans slecht met de finale tegen Golden State. Die verliezen ze met 3-1. Maar dan begint de LeBron James-show. Met 41 punten tijdens Games 5 en 6 zet de speler de serie op zijn kop. De twee teams staan 3-3 en de Cavs hebben nu de juiste mindset. Bij de beslissende match zet LeBron James de beste move van zijn carrière neer. Zijn beslissende block van Andre Iguodala op het einde van de match leidt Cleveland naar de overwinning. De Chosen One heeft zijn opdracht volbracht!

De Lakers op het dak van de wereld?

2020 is een heel bijzonder jaar voor de Lakers, meer nog dan voor elk ander team. Het fatale helikopterongeval van Kobe Bryant in januari laat zijn sporen bij het team na. LeBron James was close met Black Mamba en wil deze titel absoluut winnen.De Lakers zouden hun 17de titel tegen Miami binnenhalen en het zo even goed doen als de Boston Celtics. Er is zo veel rivaliteit tussen de twee mythische teams dat dit meer is dan een leuk detail. LeBron wil het even goed doen als zijn idool Michael Jordan (het is geen toeval dat hij nummer 13 draagt) en beste speler aller tijden worden. En dus weegt het aantal verloren finales zwaar. Van de negen finales die hij speelde, won hij er slechts drie. MJ won dan weer de zes finales die hij heeft gespeeld.

De man achter de speler

LeBron James is een geëngageerd burger. Hij aarzelt niet het woord te nemen over maatschappelijke onderwerpen die leven in de Verenigde Staten, zoals onlangs nog Black Lives Matter. Hij reageerde op de verklaring van de quarterback van Saints Drew Brees toen die kritiek had op de spelers die knielden tijdens het Amerikaanse volkslied.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?