Na 7 speeldagen kunnen we niet echt meer spreken van het begin van het seizoen: de 18 clubs uit de hoogste Belgische voetbalklasse kunnen zich al een idee vormen of ze bezig zijn aan een goed seizoen of niet. Veel foutenmarge hebben ze niet meer. Op de zevende speeldag zagen we heel wat gelijke spelen, terwijl in de vorige twee speeldagen geen enkele wedstrijd onbeslist was geëindigd.
 
Het meest opvallende feit van speeldag 7 was uiteraard het eerste puntenverlies van leider Charleroi op het veld van de rode lantaarn Moeskroen (1-1). Net als de andere Belgische clubs die Europees actief waren, betaalden zij een prijs voor de midweekse Europese verplichtingen. Toch blijven de Zebra's ongeslagen sinds het begin van het seizoen, met een formidabele 19 op 21.
 
Een lach en een zucht bij paars-wit
 
De Carolo's zijn niet de enigen die nog niet verloren hebben dit seizoen: dat is ook het geval voor Anderlecht. Zonder een tegendoelpunt op het einde van de wedstrijd zouden de spelers van paars-wit nu wellicht met een brede glimlach op het trainingsveld staan, maar door dit nieuwe gelijkspel (het vierde van het seizoen al) slaagde Anderlecht er niet in zich in de o zo belangrijke top vier te hijsen.
 
Spanning en sensatie
 
Drie zeges voor de thuisploeg, twee voor de bezoekers (met nipte scores) en vier gelijke spelen: deze speeldag bewijst dat het hele kampioenschap 2020/2021 er eentje vol strijd zal worden, tot het bittere einde. Ook verrassingen zullen mogelijk blijven. Zoals AA Gent dat de misstappen blijft opstapelen en nu al 8 punten achterstand op de top 4 telt. Ploegen als Beerschot en OHL die de stap hebben gezet van 1B naar 1A, zijn de revelaties van dit eerste deel van het seizoen. In dit seizoenbegin worden de aanvallende ploegen beloond: dit weekend werd 31 keer gescoord, goed voor 3,44 doelpunten per wedstrijd.
 
Slechts één clean sheet
 
Gaetan Coucke, de doelman van KV Mechelen, is de enige doelman in de JPL die op deze 7e speeldag zijn netten schoon kon houden. Mede daardoor kon Malinwa zijn eerste thuiszege van het seizoen pakken. Nicolas Penneteau incasseerde op Le Canonnier zijn derde doelpunt van het seizoen, maar blijft aan de leiding van het klassement van de clean sheets: hij slaagde er 4 keer in om geen enkel doelpunt te slikken.
 
Gelukkig is er Daan Heymans
 
Zoals hierboven al vermeld, wordt er heel vlot gescoord in de Jupiler Pro League. In de topschutterslijst deelt Paul Onuachu (6 goals in 6 wedstrijden met Club Brugge) de eerste plaats met Daan Heymans (6 goals in 7 wedstrijden met Waasland-Beveren). Een opvallende statistiek voor Heymans, want de ploeg van de Freethiel kon nog maar 11 keer scoren en staat laatste in het klassement, samen met Moeskroen.
 
Assists op maat
 
In het aanvallende compartiment zijn ook de statistieken van Xavier Mercier (OHL) meer dan het vermelden waard. De Franse middenvelder was tegen AA Gent goed voor twee assists: hij brengt zijn totaal sinds het begin van het seizoen zo op 6 stuks.
 
Nervositeit
 
De scheidsrechters trokken tijdens de 7e speeldag 42 gele kaarten en 1 rode kaart. Van de 31 doelpunten werden er 5 gescoord vanaf de stip.