Het horrorsucces van kameleon Toni Collette

Toni Collette rijgt de lovende kritieken aan elkaar, maar de actrice behaalde nooit een absolute sterrenstatus. De veelzijdige actrice weigert zich aan een bepaalde soort rol vast te klampen, maar lijkt de laatste jaren vooral te scoren in het horrorgenre. Vanavond kan je haar aan het werk zien in de dramedy ‘Miss You Already’ om 20u40 op VTM3, maar net zo goed in haar uitstekende horrorfilms op Netflix.

Toni Collette acteerde in de jaren 90 op het podium en in heel wat films, maar zonder al te veel stof te doen opwaaien. Haar debuut in ‘Spotswood’ naast Anthony Hopkins en Russell Crowe springt er nog het meeste uit. Haar echte doorbraak kwam toen ze de rol van Lynn Sear, de moeder van Cole, in ‘The Sixth Sense’ kreeg. Met die rol, haar eerste in een psychologische horrorfilm, kreeg ze haar eerste en enige Oscarnominatie tot nu toe.
 
Collette kreeg lovende kritieken, maar ging niet op hetzelfde elan verder. Ze werd nog altijd geprezen als actrice, maar haar rollen op Broadway of in matig onthaalde films als ‘Shaft’ leverden haar geen sterrenstatus op. Ze weigerde de hoofdrol in ‘Bridget Jones’s Diary’, maar met ‘About a Boy’, ‘The Hours’ en ‘Little Miss Sunshine’ scoorde ze wel bij de recensenten. Met komische rollen in ‘The Way Way Back’, ‘Hector and the Search for Happiness’ en ‘Miss You Already’ toonde ze wel wat ze waard was, maar de films waren niet gemaakt om haar te doen schitteren.

Terug naar de horror

Om opnieuw wat Oscarrumoer los te weken, moest Collette terugkeren naar het horrorgenre. Na ‘Miss You Already’ testte ze het water met de bloederige kerstfilm ‘Krampus’ en in 2018 werd ze in één klap een gevestigde waarde in het genre dankzij haar glansrol in ‘Hereditary’. Zowat iedereen was het erover eens: haar acteerwerk als moeder die ten einde raad is, is een ware tour de force. De film die psychologische spelletjes speelt met de kijker werd gelauwerd als hét voorbeeld van de moderne horrorfilm en Collette was als hoofdrolspeelster het boegbeeld geworden.
 
Collette kiest haar rollen doorgaans zorgvuldig uit, en na ‘Hereditary’ zei ze opvallend vaak “ja” tegen psychologische en niet-traditionele horror. Zo verscheen ze in de satirische horrorfilm ‘Velvet Buzzsaw’, en speelt ze mentale spelletjes met het hoofdpersonage in het nieuwe ‘I’m Thinking of Ending Things’. In de serie ‘Unbelievable’ boort ze een ander soort horror aan, namelijk het gruwelijke gevoel dat je niet geloofd wordt.

Weer iets nieuws?

Of Collette nu bij horror zal blijven, is twijfelachtig. Ze toonde in het verleden al meermaals aan dat ze van alle markten thuis is en een gevarieerd oeuvre wil. Bovendien zei ze in een interview met The Guardian nog dat ze eigenlijk niet graag naar horrorfilms kijkt. “Ik verstijf gewoonweg van de angst. Ik heb de DVD van ‘The Shining’ gekocht, maar nog niet eens uit de verpakking gehaald.” Op de vraag waarom ze er dan in acteert, antwoordde ze: “Ik zoek altijd naar uitdagend werk. Dit is zo gecompliceerd, gelaagd, eerlijk en ongewoon.”

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?