Trekt wonderkind Fati de lijn van Koemans revolutie door bij Barcelona?

Sport | Speeldag 4 in La Liga wordt op donderdag 1 oktober afgesloten met het duel tussen Celta de Vigo en FC Barcelona. Beide clubs hebben, ieder op eigen wijze, iets goed te maken na vorig seizoen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Celta de Vigo wist pas op de allerlaatste speeldag van vorig seizoen de degradatie te vermijden, al werd het best nog heet onder de voetjes van de Galiciërs. Celta geraakte niet verder dan een 0-0 gelijkspel bij rode lantaarn Espanyol. Dat gaf Leganes de kans om nog over Celta te wippen in de stand, maar het kwam niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen kampioen Real Madrid. Een doelpuntje meer van Leganes en de wereld van Celta zag er helemaal anders uit.

Celta, het raadsel van La Liga

Analisten in Spanje verbazen zich al enkele jaren over de matige resultaten van Celta. In 2017 bereikte het team nog de halve finales van de Europa League, maar sinds dat ene seizoen blijft er zand in de machine hangen. Zo eindigde Celta sinds 2017 op een 13de, 12de en twee keer een 17de plaats in La Liga.  

Nochtans hebben ze bij Celta genoeg kwaliteit in huis heeft om op zijn minst mee te draaien als middenmotor. Zo beschikt het team achterin over Joseph Aidoo. De Ghanees maakte ooit het mooie weer in de Jupiler Pro League bij Racing Genk. Met de titel op zak verliet hij in 2019 de Limburgse club voor een avontuur in La Liga.

Aidoo kon zich vorig seizoen snel aanpassen aan het ritme in Spanje. De defensieve lijn deed het relatief goed, in vergelijking met de offensieve lijn. Goals werden niet als rijpe appels van de bomen geplukt. Vreemd, gezien juist de kwaliteiten van Celta in de voorhoede moeten liggen. Zo beschikt het team onder meer over Santi Mina, Brais Méndez, Denis Suárez en Iago Aspas. Die laatste is intussen een vast meubelstuk geworden bij Celta. Op zijn 33ste blijft hij het belangrijkste speerpunt voorin. Vorig seizoen klokte hij echter af op 14 goals, te weinig gezien de voorbije seizoenen. Het jaar daarvoor tikte hij er 20 binnen, in het seizoen 2017-2018 zelfs 22.

Celta startte dit seizoen alvast bemoedigend. Het team verloor nog niet na drie speeldagen. Met een zege en twee gelijke spelen draait het team zelfs mee bovenin het klassement.

Fati, de nieuwe messias?

Ook bij FC Barcelona hebben ze wat goed te maken na vorig seizoen. De prijzenkast in Camp Nou bleef de voorbije zomer dicht. Barça misliep de titel, verloor de Spaanse Supercup van Atlético Madrid, werd in de kwartfinales van de Copa del Rey uitgeschakeld door Bilbao en werd in de Champions League vernederd door Bayern München. Het was van het seizoen 2007-2008 geleden dat Barcelona geen zilverwerk wist te winnen.

Het schip moest bijgevolg een compleet andere koers varen, met Ronald Koeman als nieuwe kapitein. Momenteel is men bij Barça bezig met een grote schoonmaak. Arthur, Nélson Semedo, Ivan Rakitic, Arturo Vidal en Luis Suárez werden reeds verkocht.

Barcelona kwam pas op de vorige speeldag voor het eerst in actie, de club kreeg wat extra rust na het lange seizoen dat op een aparte manier gekruid werd door corona. Op speeldag 3 gaven de troepen van Koeman een gretige indruk en wonnen ze met 4-0 van Villarreal.

De grote uitblinker was de jonge Ansu Fati. Het 17-jarige wonderkind schoot de Catalanen in vier minuten tijd met twee goals op voorsprong. Fati moet de belichaming worden van de ommekeer bij Barcelona. AS kopte daags na de zege: “Ansu Fati gaat voorop in Koemans revolutie”. Dat Barcelona gelooft in Fati, mag duidelijk zijn. Barcelona beloonde het talent met een contract bij de eerste ploeg. Hij zal niet meer voor de B-ploeg moeten uitkomen en ook niet in de Youth League. Zijn clausule werd verhoogd van 170 tot 400 miljoen euro.

Kijk op donderdag 1 oktober naar Celta - Barcelona via Eleven Sports, te vinden in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top