NFL: spelers met het hart op de juiste plaats

Betrokkenheid in de community is een heel belangrijke waarde in de Amerikaanse sportwereld. Heel wat spelers hebben bijvoorbeeld een eigen stichting waarmee ze hulpbehoevenden helpen. Kom meer te weten over spelers die zich inzetten voor anderen.

Laurent Duvernay-Tardif, die met de Chiefs de overwinning tijdens de Super Bowl binnenhaalde, kreeg een Medal of Honor van het Canadese parlement. Nog opmerkelijker dan zijn sportieve prestaties is zijn beslissing om het seizoen 2020 bekeken te houden om mensen met corona te helpen. Deze guard van Kansas City vindt dat hij als dokter momenteel meer op zijn plaats is in de ziekenhuizen van zijn thuisland Canada dan op een American-footballterrein.

Calais Campbell

Defensive end Calais Campbell (34) is net toegekomen in Baltimore, maar draait al sinds 2008 mee in de NFL. Hij werd eerst gekozen door de Cardinals en bracht de voorbije drie seizoenen bij de Jaguars door vooraleer hij de Ravens vervoegde voor dit tussenseizoen. Calais Campbell is de nieuwste laureaat van de Walter Payton Man of the Year Award. Dat is een prijs die wordt uitgereikt aan de speler die zich tijdens het jaar het meest heeft onderscheiden door zijn sociale acties. Een bekroning die niets te maken heeft met sportieve prestaties, maar wel een van de meest prestigieuze prijzen die de NFL uitreikt. Calais Campbell dankt deze erkenning aan de stichting die hij heeft opgericht om kwetsbare jongeren te helpen bij hun studies.

J.J. Watt

J.J. Watt is een legende in Houston. Niet alleen door zijn sacks van de quarterback van de tegenstander, maar door alles wat hij vertegenwoordigt. Zijn bijnaam is Captain America en hij heeft charisma, kracht en onbaatzuchtigheid te over. Na de verwoestende Harvey-storm die in 2017 Texas aandeed, doneerde hij 2,3 miljoen dollar om de slachtoffers nieuwe huisvesting te geven. Zijn engagement leverde hem al de Walter Payton Award op, waarvan hij als winnaar het embleem van de trofee op de borst mag dragen.

Drew Brees

In 2005 verwoestte Katrina New Orleans. Een storm die zijn sporen heeft nagelaten. Drew Brees kwam een jaar later uit San Diego in Louisiana aan en engageerde zich onmiddellijk om de inwoners van de stad een duwtje in de rug te geven. Hij richtte een stichting op om de levenskwaliteit van kankerpatiënten te verbeteren en ervoor te zorgen dat kwetsbare kinderen zich geen zorgen hoeven te maken over de kost van gezondheidszorgen en hun studies. Afgelopen lente schonk hij 5 miljoen dollar aan de staat Louisiana om mensen met corona te helpen. De ster van Drew Brees is evenwel ietwat getaand de voorbije weken en dat heeft alles te maken met de Black Lives Matter-beweging. Zijn kritiek op spelers die op de knie gaan zitten om het rassengeweld in de Verenigde Staten aan te klagen, viel bijvoorbeeld niet in de goede aarde bij LeBron James, en dat liet deze NBA-ster hem ook via Twitter weten.

Ndamokung Suh

Op het veld is Ndamokung Suh een speler waartegen je het liever niet opneemt. Met zijn volle 1,93 m en 140 kilo is hij een en al spieren en kracht. Maar de defensive end van de Tampa Bay Buccaneers is een goede ziel. Zijn stichting wil jongeren in moeilijkheden helpen bij hun studies en hen toegang tot de gezondheidszorg geven. Hij financierde trouwens de aanleg van een voetbalveld in zijn vroegere school in Portland (Oregon), voor een prijskaartje van 250.000 dollar.

Brandin Cooks

Brandin Cooks, de receiver van de Houston Texans, richtte in de lente een stichting op die de jongeren en vzw's in zijn thuisstad Stockton (Californië) wil helpen om de financiële problemen door de huidige gezondheidscrisis het hoofd te bieden. We herinneren ons ook dat Brandin Cooks toen hij bij de Rams speelde twee tickets voor de Super Bowl schonk aan de man die de kleedkamers in het stadion schoonmaakte en zijn zoon. Hij betaalde ook hun reis en logement in Atlanta.

Larry Fitzgerald

De 37-jarige Larry Fitzgerald blijft een van de belangrijkste verdedigingswapens van de Cardinals die in volle opleving zijn. Met DeAndre Hopkins aan zijn zijde wordt de legendarische nummer 11 van de Cards minder ingeschakeld, maar hij blijft altijd even betrouwbaar. En ook buiten het veld is zijn impact immens. Hij heeft bijvoorbeeld al enorm veel gedaan in de strijd tegen borstkanker, waar zijn mama in 2003 aan is gestorven.

Colin Kaepernick

Dit dossier zou niet volledig zijn zonder Colin Kaepernick, die zijn carrière heeft opgeofferd voor een doel dat hem rechtvaardig leek. In 2016 ging deze quarterback-ster van de San Francisco 49ers op de knie zitten bij het Amerikaanse volkslied als protest tegen het racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. Donald Trump, toen nog kandidaat voor het Witte Huis, maakte van hem een symbool door zijn houding als antivaderlandslievend te bestempelen. Het engagement van de speler is ook financieel: hij steunt verschillende verenigingen. Toen hij op het einde van het seizoen 2016 op de markt kwam, kreeg hij geen enkel NFL-aanbod. Hij werd eigenlijk verbannen. Hij spande daarop een proces tegen de NFL in, wat resulteerde in een minnelijke schikking. Colin Kaepernick kreeg tientallen miljoenen dollar als schadevergoeding.De Black Lives Matter-beweging, ontstaan nadat George Floyd in mei door een blanke politieagent werd vermoord, maakt deel uit van de beweging die Colin Kaepernick vier jaar geleden begon.

My Cause My Cleats

Elk jaar dragen de NFL-spelers in december een weekend lang gepersonaliseerde schoenen. Op die manier zetten ze een goed doel dat ze belangrijk vinden in de kijker. Na de match worden deze schoenen, die als ware kunstwerken worden beschouwd, per opbod verkocht. De opbrengst gaat naar de verschillende verenigingen die werden vertegenwoordigd. Op de foto zie je de schoenen die Andrew Luck, de voormalige quarterback van de Colts, in 2018 droeg.

Sport

Bekijk alles
Top