Brigitte Bardot is 86 jaar oud: portret van een icoon

Achter de microfoon en op het grote scherm verleidde ze het Franse publiek, en zelfs tot ver buiten de landsgrenzen. Deze maandag viert Brigitte Bardot haar 86ste verjaardag. Het moment bij uitstek om terug te blikken op haar carrière als actrice en zangeres, helemaal terug tot in de jaren zestig. Een verhaal van talent en charme, maar ook over haar strijd en leven als vrouw.

Jong icoon

Op zeer jonge leeftijd werd Brigitte Bardot ondergedompeld in de artistieke wereld: klassieke dans, cinema… Ze werd snel opgemerkt door het vrouwenblad Elle, waarvan ze meermaals de cover sierde. De eerste keer was ze pas veertien. Al snel werd ze het icoon van een hele generatie, en vooral van de vrouwen in die generatie. Tallozen imiteerden haar uiterlijk, haar make-up en haar kapsel (en dat nog steeds). En dat was voor Bardot nog maar het begin.

Volleerde actrice

De jonge Bardot onderscheidt zich vervolgens in verschillende cinemaproducties: ‘La vérité’, ‘En cas de malheur’, ‘Et Dieu créa la femme’, en ook ‘Le trou normand’ naast Bourvil. Maar begin jaren zeventig kondigt ze aan dat ze haar acteercarrière gaat beëindigen. Naast haar rollen in de bioscoop evolueert ook haar  maatschappelijke rol. Tegelijkertijd wordt de jonge wereldster een van de vertegenwoordigers van de vrouwenemancipatie en ademt ze een zucht van vrijheid in een nog zeer gesloten samenleving.

Ook in de muziek

Comfortabel voor de camera ... en achter de microfoon. Naast Serge Gainsbourg onderscheidde Brigitte Bardot zich ook als zangeres, met enkele tientallen opgenomen nummers. We herinneren ons in het bijzonder ‘Harley Davidson’, of ‘Comic Strip’. Een van de bekendste nummers is ongetwijfeld ‘Bonnie & Clyde’, waar ze naast Gainsbourg verschijnt in een avant-gardistische muziekvideo.

Voorvechter van dierenrechten

Na haar vertrek uit de filmindustrie zet Brigitte Bardot zich in voor een zaak die haar na aan het hart ligt: dieren. Nadat ze haar jeugd en schoonheid aan mannen had gegeven, legde ze destijds uit, wil ze nu haar wijsheid, ervaring en het beste van zichzelf aan de dieren geven. Recenter nog haalde ze met strijd tegen de bonthandel de pers. Ze richtte 34 jaar geleden ook haar eigen stichting op voor de verdediging en bescherming van dieren.

Privéleven

Brigitte Bardot kende een bewogen liefdesleven en is verschillende keren getrouwd, waarvan de allereerste keer op 18-jarige leeftijd. Vandaag is ze de vrouw van Bernard d'Urmale, sinds 1992 al. Ze kreeg een zoon, Nicolas (zie foto hiernaast), met haar ex-man Jacques Charrier. Ze leed ook aan borstkanker kort voor haar 50ste verjaardag. Een rijk gevuld leven, vol glorieuze momenten en dagelijkse strijd. Het resultaat is dat Brigitte Bardot een symbool is en blijft voor meerdere generaties.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?