Welke reconversiemogelijkheden heeft een CSGO-profspeler?

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het is een beroep dat tegenwoordig helemaal in is, het is zelfs een droom geworden voor sommige kinderen die vanaf zeer jonge leeftijd in deze wereld worden ondergedompeld. Gamen is een voltijdse job geworden met mannen en vrouwen die er door de evolutie van de sector hun beroep van hebben kunnen maken.

Maar wat doet een profspeler na zijn carrière in de esports-wereld? Kan hij zoals sommige sportatleten rentenieren en op pensioen gaan? En hoe ga je als speler om met een industrie die voortdurend in beweging is, waar je de ene dag nog een ster bent en enkele dagen later niemand je nog kent?

Counter-Strike is een goed voorbeeld, want de game bezit een van de meest actieve en oudste esports-scenes. Op basis van concrete voorbeelden sommen we in dit artikel verschillende soorten reconversies in esports op.

Veel professionele spelers hebben in het verleden om verschillende redenen besloten om een punt te zetten achter hun carrière. Ze werden coach of streamer of ze verlegden de focus naar een andere game… De mogelijkheden zijn talloos voor de Counter-Strike-veteranen.

Voor ScreaM lukt alles

Adil “ScreaM” Benrlitom is een legende op Counter-Strike. Op 26-jarige leeftijd staat de Marokkaans-Belgische speler bekend als “The OneTap Machine”, na jarenlang één van de beste riflers¹ in het spel te zijn geweest. In 2010 bereikte ScreaM het allerhoogste niveau op Counter-Strike: Source en vervolgens ook op Counter-Strike: Global Offensive. Hij maakte deel uit van de beste Europese teams, zoals VeryGames, Titan, Epsilon eSports, G2 Esports en Team Envy.

Na een minder seizoen 2019 bij GamerLegion liet ScreaM Counter-Strike links liggen en begon hij, streamend op Twitch, andere games te spelen. In de eerste toernooien op Valorant, de FPS (first person shooter) van Riot Games, schitterde ScreaM meteen in Europa met indrukwekkende overwinningen.

Valorant was op dat moment een zeer goed compromis voor hem, aangezien het spel een soortgelijke gameplay heeft als die van Counter-Strike. Met de studio Riot Games aan het roer zijn de spelers min of meer zeker van de ontwikkeling van een professioneel esports-circuit. Het grote keerpunt in zijn carrière volgde in augustus 2020 wanneer hij zijn reconversie als professionele gamer op Valorant aankondigde.

ScreaM sloot zich vervolgens aan bij vier Britse spelers van Team Liquid. Het team speelde in zijn eerste maand drie toernooien, met onder andere een derde plaats op de BLAST Twitch Invitational. Wij zijn in ieder geval benieuwd hoe Adil Benrlitom verder zal evolueren op Valorant.

Hij is trouwens niet de enige Belg die Counter-Strike verliet en de overstap maakte naar het spel van Riot Games. Ook iDex en Davidp zijn professionele Valorant-spelers geworden.

ScreaM heeft zich aangesloten bij Team Liquid op Valorant – © Team Liquid

SmithZz wordt streamer

Edouard “SmithZz” Dubourdeaux is een voormalige Counter-Strike-profspeler. Hij is sinds 2006 aanwezig op de scene en was een van de awpers² die de grootste teams ter wereld vreesden. Hij kwam uit voor teams als VeryGames, Titan, Team LDLC, Team EnVyUs en G2 Esports.

In 2017 verliet hij de game om coach te worden bij G2 Esports. In februari 2020 kondigde hij zijn pensioen aan na een carrière van 15 jaar in het spel.

Mijn carrière als professionele CS-speler is officieel afgelopen. Ik heb meer dan 15 jaar doorgebracht op het spel. Ik heb er mijn beroep van kunnen maken en ik heb er momenten meegemaakt, waaronder het winnen van een major, die ik nooit zal vergeten. Dit spel heeft me als mens doen groeien. Ik heb er mensen leren kennen die nu heel belangrijk voor mij zijn. Het spel heeft me over de hele wereld gebracht, ik heb zo veel prachtige plekken kunnen ontdekken. En voor dat alles zal ik de rest van mijn leven dankbaar zijn.

TwitLonger van SmithZz – 3 februari 2020

Vandaag is SmithZz streamer op Twitch. Zijn kanaal telt bijna 30.000 volgers en hij maakt regelmatig content over CSGO, Call of Duty en andere populaire games.

Het creëren van content is ook een mogelijke reconversie voor professionele gamers. In het verleden hebben we gezien dat Counter-Strike-spelers, zoals Summit1g en Shroud, de grootste streamers ter wereld zijn geworden.

SmithZz is tegenwoordig streamer op Twitch – © Fragbite

cArn: van profspeler tot esports-directeur

Patrik “cArn” Sättermon is een voormalige profspeler op de eerste Counter-Strike. Van 2006 tot 2012 was hij de in-game leader³ en aanvoerder van het Fnatic-team. In 2012 werd hij mede-eigenaar van de legendarische organisatie. Hij is ook CGO (Chief Gaming Officer). Kortom, hij is de esports-directeur van de organisatie.

Deze reconversie lijkt niet alledaags, maar ook de voormalige professionele speler van Call of Duty, Nadeshot, heeft hetzelfde parcours afgelegd. Hij richtte 100 Thieves op, internationaal een van de meeste erkende organisaties.

cArn is mede-eigenaar van Fnatic geworden – © Fragbite

Counter-Strike als afscheid?

Een reconversie kan een oplossing zijn, maar kan je je professionele carrière beëindigen op Counter-Strike? In een interview met HLTV.org zei voormalige Gambit-profspeler Dosia: “Als mijn gezondheid het toelaat, speel ik tot mijn veertigste.”

De 32-jarige speelt sinds 2007 op Counter-Strike. Hij heeft bijna 13 competitiejaren op zijn conto, maar hij lijkt nog niet te willen stoppen.

Ik speel in de FACEIT Pro League en persoonlijk heb ik niet het gevoel dat mijn niveau achteruitgaat, ondanks dat ik nauwelijks train. Ik heb ook niet deelgenomen aan competities, behalve met Mustang Crew, met wie ik niet echt tegen tegenstanders van topniveau heb gespeeld. Als mijn gezondheid het toelaat, zal ik ongeveer tot mijn veertigste spelen.

Interview van HLTV.org met Dosia – 8 mei 2020
Dosia wil tot zijn veertigste actief blijven op Counter-Strike – © PGL

De tijd zal het uitwijzen

Esports is een nieuwe industrie en we kunnen niet snel een eindoordeel vellen wat betreft het pensioen van de professionele spelers in het milieu. Dankzij deze eerste voorbeelden van reconversie kunnen we ons echter wel een beeld vormen van de mogelijke kansen, die de spelers na jarenlang op hoog niveau te hebben gespeeld, te wachten staan.

Er is nog steeds een grote neiging om in de gamewereld te blijven, ondanks de reconversie. Coach, esport-directeur, analist… Wie kan de spelers van morgen beter leiden en adviseren dan oud-spelers?

Wat streaming betreft, opent de creatie van content duizenden mogelijkheden, en dat terwijl de competitieve scene nooit veraf is. Afwachten of er binnenkort of op de lange termijn wordt nagedacht over het pensioen van esports-atleten. De tijd zal het ons leren.


Woordenschat:

1. Rifler: De rifler is de speler die zijn team vooruit moet helpen door voor de eerste kills te zorgen.

2. Awper: De awper is de speler van het team die de AWP, de sniper, als eerste wapen gebruikt.

3. In-game leader: De in-game leader is de speler die zijn teamgenoten leidt en het gameplan bepaalt.

© Tobias Schwarz

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top