Meat Loaf blaast 73 kaarsjes uit

Ooit was Meat Loaf zo alomtegenwoordig als de mondmaskers die je vandaag op straat en parkings ziet rondslingeren. Zijn 73e verjaardag is voor Proximus Pickx aanleiding om terug te kijken op zijn carrière... met zijn hoogtepunten maar ook zijn kleine kantjes.

Marvin Lee Aday, zoals Meat Loaf echt heet, heeft hard moeten werken voor het internationale succes dat hij in de jaren 70 en 80 heeft geboekt. De zanger begon eind jaren 1960 met zijn groepje Meat Loaf Soul als openingsband voor gerenommeerde artiesten als Van Morrison en Janis Joplin. Later kwamen daar The Who, The Stooges en Grateful Dead bij. Hoewel zijn optredens best gesmaakt werden in het zuiden van de Verenigde Staten, werd hij amper serieus genomen door grote namen in de muziekindustrie. Daarom nam Meat Loaf zijn toevlucht tot het theater, waar hij geen onverdienstelijke rollen speelde in topmusicals als 'Hair' en 'As You Like It'. Uit deze ervaring komt ook zijn latere voorliefde voor theatrale optredens op het podium.

Zijn geluk zou keren toen hij tijdens de audities van de Broadway-musical 'More Than You Deserve' producent Jim Steinman ontmoette. De twee konden het erg goed met elkaar vinden en uit de samenwerking vloeide na enige jaren de eerste grote succesplaat van Meat Loaf, 'Bat Out of Hell', meteen ook zijn studiodebuutplaat. Het is vooral het nummer 'Paradise by the Dashboard Light' dat internationaal weerklank vond. Door zijn unieke compositie, structuur en lengte (maar liefst 8,5 minuten lang!) wist de Amerikaanse zanger met het nummer 43 miljoen albums wereldwijd te verkopen.

Dipje

Helaas lukt het de zanger in de daarop volgende jaren niet om zijn eerste hit te evenaren. Zijn carrière raakte stilaan in het slop, ook vanwege een discussie met zijn platenlabel. Die weigerde onder meer het nummer 'Total Eclipse of the Heart', dat Steinman geschreven had, aan te kopen voor Meat Loaf. Uiteindelijk mocht de Welshe zanger Bonnie Tyler het nummer vertolken, met het welbekende succesrijke gevolg. Het aantal singles en succesplaten nam steeds meer af, tot de zanger eind jaren 80 vooral optrad in kleinere zalen.

Toch gaf Meat Loaf de moed niet op. In de kerstvakantie van 1990 zetten hij en Jim Steinman hun schouders onder de productie van een nieuwe plaat die het vervolg moest worden van 'Bat Out of Hell'. 'Bat Out of Hell II: Back into Hell' kwam in de zomer van 1993 uit en werd een instant comebacksucces dankzij 'I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)'. Het nummer kwam in 28 landen op de eerste positie te staan in de hitlijsten en mocht een Grammy in ontvangst nemen voor beste zang in een rocknummer.

Kleine kantjes

Hoewel er geen discussie over bestaat dat het Meat Loaf niet ontbreekt aan talent, heeft de zanger ook wel zijn mindere kantjes. Dat kan onder meer Lorraine Crosby bevestigen. In het nummer 'I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)' zingt de Britse zangeres de laatste zes coupletten. In een interview beschrijft ze hoe ze enkele testopnames voor het nummer mocht maken op Sunset Boulevard in Los Angeles. "Ik mocht het nummer twee keer zingen, daarna hoorde ik niets meer... tot ik zes maanden later de vraag kreeg of ze de opnames toch mochten gebruiken", getuigt Crosby aan de Britse nieuwswebsite ChronicleLive. De zangeres zag nooit een eurocent van de royalties van het nummer, omdat ze slechts een ondergeschikte rol had in het nummer.

Ook de samenwerking met producent Jim Steinman ging niet altijd over rozen. Het zat Meat Loaf vooral niet lekker dat Steinman in 1995 de zin 'Bat Out of Hell' als handelsmerk registreerde. Daarnaast had de producent in het begin van de jaren 2000 steeds meer last van gezondheidkwaaltjes, waardoor de productie maar traag vlotte. In mei 2006 kwam het daarom tot een confrontatie in een federale rechtbank in Los Angeles, waar Meat Loaf het gebruik van 'Bat Out of Hell' wilden betwisten. Het kostte flink wat ellebogenwerk van zijn advocaten, maar na drie maanden onderhandelen kwamen Steinman en Meat Loaf tot een minnelijke schikking buiten de rechtbank om. Die laatste ontkent tot op vandaag dat de twee in onmin leefden. "We hebben nooit het contact tussen ons tweeën verbroken", klonk het onlangs nog bij Meat Loaf.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?