One day, one goal: Tomasz Radzinski maakt Manchester United met de grond gelijk

Nu Anderlecht voor het tweede jaar op rij geen Europese wedstrijden speelt, kijken nostalgische supporters terug naar het seizoen 2000-2001. Toen stond heel Europa versteld van paars-wit, niet in het minst door één man: Tomasz Radzinski.

Nadat Anderlecht voor de 25ste keer de Belgische landstitel had behaald in 2000, belandden ze in de poules van de Champions League. Daar moesten ze kanonnen als Dinamo Kiev, PSV Eindhoven en vooral Manchester United bekampen. Maar de Brusselaars zouden alle verwachtingen overstijgen en als eerste in de groep eindigen met twaalf punten op achttien. Hun prestigieuze victorie tegen ManU op eigen veld blijft vooral in het geheugen gegrift.

Een complementair aanvallend duo

Anderlecht stond op scherp dat jaar. Filip De Wilde stond tussen de palen terwijl Crassons, De Boeck, Staelens en Dheedene verdedigden. Op het middenveld moesten Goor, Stoica en Baseggio het legendarische aanvallende duo Tomasz Radzinski en Jan Koller voorzien van de perfecte aanzet.

De twee aanvallers zijn water en vuur. Koller meet een rijzige 2m02, terwijl zijn Canadese compagnon slechts 1m74 groot is. De ene speelt de spil, terwijl de andere meer een dwaallicht is. De ene gebruikt zijn lichaamsbouw, de andere zijn techniek. Beiden scoren ze echter met gemak. En tegen Manchester United op 24 oktober 2000 demonstreert Radzinski dat magistraal.

Twee iconische goals

Tijdens de heenwedstrijd op Old Trafford had Anderlecht nog klappen gekregen. Ze verloren met 5-1. Andy Cole scoorde in die eerste groepswedstrijd zelfs een hattrick, de andere doelpunten kwamen van Irwin en Sheringham. Koller kon na vier tegendoelpunten nog de nul vermijden.
 
Bij de terugwedstrijd zinde paars-wit op wraak en wilden ze hun publiek een waar spektakel voorschotelen. Dat liet niet lang op zich wachten, want Radzinski maakte het openingsdoelpunt al in de 15de minuut. Hij begon zijn aanval diep in het veld om de buitenspelval te omzeilen en kwam tegenover Fabien Barthez te staan, die hij koel verschalkte.
 
De aanvaller met rugnummer 13 was onhoudbaar en kreeg nog verschillende kansen om te scoren, vooraleer hij na een half uur bediend werd door Jan Koller en het tweede doelpunt maakte. Het werd een vrij eenvoudige gekruiste aanval, die vooral bijzonder doeltreffend was. De wedstrijd werd uiteindelijk afgefloten met 2-1 op het scorebord, wat Anderlecht de leiding bezorgde.
 
Meer lezen? Bekijk hier het doelpunt van Lion Refaelov tegen Anderlecht in de bekerfinale van 2015.Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?