Armstrong neemt geen blad meer voor de mond in ‘Lance’

Lance Armstrong was van 1999 tot 2005 met zeven opeenvolgende victories de absolute koning van de Tour de France. Tegenwoordig heeft hij al zijn titels moeten afgeven en is hij vooral het boegbeeld van het grootste dopingschandaal in de Tour ooit. Het sterk gemediatiseerde verhaal kennen we allemaal, de nieuwe vierdelige documentairereeks ‘Lance’ probeert ook de andere kant van het verhaal te schetsen.

The good

De succesvolle triatleet werd professioneel wielrenner in 1992 en werd een jaar later al wereldkampioen op de weg. Een paar jaar later ging de carrière even on hold nadat Armstrong de diagnose teelbalkanker kreeg. Zijn leven was in gevaar, maar dankzij toen nog experimentele behandelingen, kwam hij erdoor. Enkele maanden later zat hij alweer op de fiets. In 1998 begon hij weer als prof en van 1999 tot 2005 bleef hij onoverwinnelijk in de Tour de France. Nadien werd hij met zijn organisatie Livestrong voorvechter voor kankeronderzoek.

The bad

Tot zover het positieve. Armstrong werd er regelmatig van verdacht doping te gebruiken, maar die beweringen werden nooit hard gemaakt. Tussen 2010 en 2012 getuigden zijn ex-ploeggenoten Floyd Landis en Tyler Hamilton niet alleen over hun eigen dopinggebruik, maar ook over dat van Armstrong. In 2012 klaagde het USADA hem officieel aan. Armstrong ontkende in alle talen, tot hij in 2013 in een interview met Oprah Winfrey opbiechtte dat hij zijn Tourzeges behaald had met de hulp van epo, bloedtransfusies, cortisonen, groeihormonen en testosteron.

“Ik zal je mijn waarheid vertellen. Ik zal niet liegen”, zegt Lance Armstrong aan het begin van de nieuwe documentairereeks ‘Lance’. In het verleden zei hij al meermaals dat hij de waarheid zou spreken en er verschenen al meerdere documentaires over het dopingschandaal, maar de nieuwe documentairereeks doet een poging om nog dieper te graven en alle details over de “rise and fall” van Armstrong uit te spitten.

The ugly

Dat spitten begint bij de jeugd van de gevallen wielrenner. Hij vertelt hoe zijn lakse moeder en zijn veel te strenge vader hem gevormd hebben en hem, soms met geweld, pushten om beter te worden. Als 16-jarige vervalste hij bijvoorbeeld zijn geboorteakte om te kunnen deelnemen aan zijn eerste triathlon. Het zet de toon voor een carrière doorspekt met een manifest gebrek aan respect voor de regels. Hij vertelt in zijn eigen woorden hoe zowat iedereen in het circuit doping gebruikte, dus dat het logisch leek dat hij dat ook deed.

De documentaire zorgde al voor heel wat controverse. Zo zou Armstrong volgens sommigen nog steeds de schuld van zich af proberen te schuiven. Hij koestert bijvoorbeeld nog steeds wrok tegenover Floyd Landis. Bovendien lijkt hij dopinggebruik nog steeds te vergoelijken. Wanneer de interviewer hem vraagt wat hij ervan zou vinden als zijn zoon – die American football speelt in zijn universiteit – doping zou nemen, antwoordt hij: “Dat zou geen goed idee zijn, als eerstejaars. Het zou een ander verhaal zijn als hij in de NFL speelt, maar op dit moment is dat het niet waard.” Tja, wat heeft de man nog te verliezen?

Voor een totaalbeeld van een van de meest spraakmakende sportschandalen van de laatste twintig jaar, kan je vanaf vanavond vier weken lang elke zondag om 21u30 kijken naar ‘Lance’ op VIER.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?