Billy West, de stem achter Futurama, Bugs Bunny en veel meer

Billy West is een van de hardst werkende stemacteurs in Hollywood. Hij heeft meer dan 120 rollen in films, televisieprogramma’s en games achter zijn naam staan en is dan ook al meer dan dertig jaar actief. Tot zijn veelzijdige oeuvre horen onder andere Looney Tunes Bugs Bunny en Elmer Fudd, maar bij ons is hij misschien het bekendst door zijn vele rollen in ‘Futurama’.

West begon zijn carrière in de jaren 80 door voornamelijk op de radio zijn imitatietalenten boven te halen. Jeugdzender Nickelodeon merkte zijn talent op en castte hem in hoofdrollen voor twee van de drie allereerste Nicktoons: ‘Doug’ en ‘The Ren & Stimpy Show’. Beide animatieseries werden een groot succes en de carrière van Billy West was gelanceerd.
 
Productiegigant Warner Bros. zat intussen met een probleem. Mel Blanc, de stemacteur die sinds het debuut van Bugs Bunny in 1940 de stem voorzag voor het eigenzinnige konijn en die heel wat andere Looney Tunes had ingesproken, was in 1989 overleden. Andere stemacteurs probeerden de rol uit, maar een van de de enige acteurs waarvan geweten was dat hij Blanc goed kon imiteren, was Billy West. Daarom kreeg hij de rollen van Bugs Bunny en Elmer Fudd aangeboden voor ‘Space Jam’, een mengeling tussen een animatiefilm en live-action. Ook in navolgende Looney Tunesfilms nam hij die rollen op.

Geen rem

Billy West had aan het einde van de 20ste eeuw al heel wat rollen gespeeld, maar zijn grootste doorbraak kwam toen hij de hoofdrol kreeg in de toen nieuwe animatieserie van Simpsonsbedenker Matt Groening: ‘Futurama’. Daarin toont West zijn veelzijdigheid als nooit tevoren, want hij acteert tegelijk als Philip J. Fry, professor Farnsworth, dr. Zoidberg, Zapp Brannigan, het hoofd van Richard Nixon en veel andere kleinere rollen. De cast van Futurama streek de ene na de andere award op en iedereen wist dat dat grotendeels te danken was aan het levendige werk van West.

En de carrière van Billy West gaat onverstoord verder. Matt Groening gaf hem opnieuw een paar rollen voor zijn volgende animatieserie ‘Disenchantment’, die op Netflix te bekijken is. Daarnaast kan je zijn stem horen in Scooby Doo-film ‘Scoob!’, ‘Wacky Races’, ‘The Adventures of Puss in Boots’, ‘Happy!’… Hij tourde als gitarist met Roy Orbison, Lou Reed en Beach Boy Brian Wilson. Er staat voorlopig geen rem op de intussen 68-jarige stemacteur.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?