Zweedse thrillerserie 'Thin Ice' behandelt actuele problematiek op Groenland

Vanaf zaterdagavond kan je om 20u35 op Canvas de Zweedse serie ‘Thin Ice’ volgen. Deze serie uit Groenland is een ecologische en geopolitieke thriller rond de ontginning van grondstoffen in Groenland. Proximus Pickx blikt alvast vooruit op deze serie.

Voor de kust van Groenland wordt een onderzoeksschip aangevallen door onbekenden. Het incident vindt plaats net op het moment dat de internationale Arctische Raad een akkoord probeert te vinden over een verdrag dat oliewinningen in het Noordpoolgebied moet verbieden. De drijvende kracht achter het verdrag is de Zweedse buitenlandminister Elsa Engström (Lena Endre). Haar politieke adviseur, Viktor Baker (Alexander Karim), bevindt zich aan boord van het geviseerde schip.

Door de aanslag wordt de bijeenkomst geannuleerd. Bovendien zijn de bemanning en diplomaat Baker vermist, mogelijk zijn ze ontvoerd. De zwangere vrouw van Viktor reist naar Groenland om haar man te zoeken. Engström probeert de andere leden van de Arctische Raad ondertussen te overtuigen om in Groenland te blijven en het verdrag alsnog te ondertekenen

Actueel thema met klimaatproblematiek

De reeks werd bedacht door hoofdrolspeelster Lena Endre, Søren Stærmose ('Millennium') en Jóhann Ævar Grimsson ('Stella Blómkvist'), die zeer actief het thema rondom de klimaatproblematiek volgen. De gevolgen daarvan voor de natuur, het milieu en de bewoners van Groenland liggen onder meer Endre nauw aan het hart.

Door de opwarming van de aarde verdwijnt het ijs in en rondom Groenland steeds sneller, waardoor het makkelijker en lucratiever wordt om er olie te winnen. Het was dan ook geen toeval dat de Amerikaanse president Donald Trump een jaar geleden Groenland probeerde te kopen van Denemarken.

Wisselende commentaren

De commentaren over de serie zijn tot op heden verschillend. Sommigen vinden het een goede serie, met zeker geen voorspelbaar einde. Anderen zijn van mening dat het geen Zweedse topkwaliteit is, zoals pakweg ‘The Bridge’.

De insteek van het verhaal is goed, maar wordt volgens hen niet goed gebracht. Het actuele thema maakt van ‘Thin Ice’ alvast een kijktip, die zeker een kans verdient.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?