De beste films om de herfst in te luiden

Films | Deze week werd het begin van de herfst ingeluid. Het seizoen inspireerde al talloze filmmakers, zij het omwille van het einde van de zomer en het begin van het schooljaar, of door het melancholische vallen van de bladeren. Proximus Pickx selecteerde enkele van de beste herfstfilms om met een dekentje en een warm drankje van te genieten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Good Will Hunting

Will Hunting neemt aan het begin van het schooljaar een baantje aan in een universiteit. Hij en zijn vrienden blijven normaal ver weg van het academische leven, maar de jonge Will blijkt een groot wiskundig talent te hebben. Een professor merkt dat op en wil hem coachen in het oplossen van wiskundige problemen. Daarvoor moet hij ook regelmatig langs bij psycholoog Sean, vertolkt door Robin Williams.
 
Behalve het feit dat de film start aan het begin van het schooljaar, heeft de film een onmiskenbare herfstige sfeer. De bruine en rode bladeren zijn in zowat elk shot te zien en de wollen truien van Williams stralen de gezelligheid van het seizoen uit. Tegelijk baadt de film in de melancholische sfeer van de herfst. Het vallen van de bladeren staat voor verandering, en daar krijgt Will ook mee te kampen.

Dead Poets Society

Om nog even bij Robin Williams en het schoolthema te blijven: ook ‘Dead Poets Society’ is een ideale herfstfilm. De betreurde acteur speelt de rol van John Keating, een nieuwe docent aan de middelbare kostschool Welton. Hij wil van zijn leerlingen vrije denkers maken en maant hen dagelijks aan om de dag te plukken. Een leerling die verscheurd is tussen zijn wens om acteur te worden en zijn ouders die daar niets van willen weten, pleegt zelfmoord en de methodes van Keating worden in vraag gesteld.
 
Opnieuw is de herfst niet alleen aanwezig door het feit dat de film zich aan het begin van het schooljaar afspeelt, maar ook in de bitterzoete melancholische sfeer en het kleurenpalet. We zien heel wat rode, bruine en okergele tinten die ons herinneren aan het seizoen.

St. Elmo’s Fire

Wat dacht je van een eerste herfst zonder school? ‘St. Elmo’s Fire’ volgt een groep vrienden die net afgestudeerd is en probeert uit te vissen hoe ze een volwassen leven kunnen leiden. De ene gaat volledig wild, de andere wil zo snel mogelijk een huisje, tuintje en kindje met zijn vriendin. Opnieuw staat de herfst symbool voor belangrijke veranderingen in het leven van de personages.
 
De film uit 1985 deelt heel wat castleden met een andere klassieker die in dat jaar het licht zag: ‘The Breakfast Club’. Hoewel die laatste in het algemeen gezien wordt als de superieure van de twee, verdient ‘St. Elmo’s Fire’ een plaatje op deze lijst door het oproepen van herfstige gezelligheid en nostalgie.

The Conjuring

Herfst betekent ook oktober, en die maand staat elk jaar in het teken van pompoenen en Halloween. Talloze verhalen spelen zich af rond de feestdag, zowel horrorfilms als avontuurlijke series zoals ‘Stranger Things’. Maar voor deze film haalden we ‘The Conjuring’ nog eens van onder het stof. De film uit 2013, gebaseerd op getuigenissen van twee paranormaal onderzoekers, streek talloze prijzen op en lanceerde een succesvolle franchise.
 
De onderzoekers Ed en Lorraine Warren willen uitvissen wat er aan de hand is in een huis in Harrisville. Daar stapelen de vreemde gebeurtenissen zich op, zoals klokken die elke nacht stoppen op hetzelfde tijdstip, gegiechel in lege kamers en aanvallende schimmen. Met welke hekserij hebben ze hier te maken?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top