Maak kennis met de CSGO Blast Pro Series en Blast Premier

Door Proximus

Deel dit nieuws

De naam zou je bekend in de oren moeten klinken als je een fan bent van Counter-Strike: Global Offensive. Zijn evenementen zijn bijna verplichte afspraken geworden voor alle grote organisaties binnen de competitieve scene. Niet uitgenodigd worden klinkt soms als heel slecht nieuws voor sommige teams. We hebben het natuurlijk over de Blast Pro Series, een mythisch circuit binnen de CSGO-scene. Maar hoe werkt die nu eigenlijk?

Een jaar geleden veranderde de naam van Blast Pro Series naar Blast Premier. De competitieformats van de Blasts zijn lange tijd heel uniek, zeer competitief en verfrissend voor de scene geweest. De toeschouwers, in eerste instantie verbijsterd, appreciëren de nieuwe methoden en de steeds imposantere prijzenpot, wat misschien genoeg kan zijn om een online scene nieuw leven in te blazen. Maar vooraleer we dat bespreken, moeten we begrijpen waar de Blast Pro Series vandaan komt.

Een verrassend begin

Het eerste evenement onder de naam Blast Pro Series vindt plaats in 2017 met de Blast Pro Series: Kopenhagen, een evenement met 250.000$ aan prijzengeld. Blast verrast meteen met een ongewoon format. Op slechts één dag wordt de prijzenpot verdeeld. Men stelt zich vragen. Maar dan al zijn sommige fans geïnteresseerd en de organisaties zijn blij om deel te kunnen nemen aan nieuwe evenementen waar alleen de uitgenodigde teams (voor velen de beste teams) de titel kunnen claimen. Dat jaar wint SK Gaming het toernooi. Het Braziliaanse superteam, het beste team ter wereld op dat moment, kaapt 125.000 dollar weg voor de neus van Astralis.

Toch was de competitie een groot succes! De Blast Pro Series ontvangt zelfs de “Initiative Award of the Year” tijdens de prijsuitreiking op het congres van Kopenhagen 2018, evenals de trofee voor het beste evenement van het jaar.

RFRSH, het bedrijf achter de organisatie, beslist om dat soort competities een kans te geven en een hele reeks evenementen in hetzelfde genre te ontwikkelen. Daarom volgen aan het eind van het volgende jaar drie competities van dezelfde omvang elkaar op.

Het begin van de erkenning

In 2018 neemt de Blast Pro Series een nieuwe stap. De gang van zaken verandert enigszins met twee wedstrijddagen waarin teams tegen elkaar spelen in een round robin totdat twee teams aan de leiding komen. Beide nemen het dan tegen elkaar op in de finale. De derde speelt een “showmatch”, meestal op specifieke een-op-eenmaps. Dat team kiest een ander team naar keuze om tegen te spelen. Zij strijden dan om de derde plaats en de 20.000 dollar voor de winnaar van de showmatch.

Aan het eind van het jaar volgen drie gebeurtenissen elkaar op volgens dit model. In september gaat de BPS (Blast Pro Series) Istanbul 2018 door, waarbij Astralis, de Deense organisatie die ook eigendom is van RFRSH, voor het eerst de kroon mag dragen. In Istanbul gebeurt het tegenovergestelde van wat zich in Kopenhagen afspeelde: Astralis neemt de scalp van MiBR (ex-SK Gaming). In november vindt de BPS Kopenhagen 2018 plaats. De Russische superorganisatie Natus Vincere eindigt als eerste na winst tegen het Zweedse Ninjas in Pyjamas. Astralis eindigt deze keer op de derde plaats.

© Blast Pro Series

En het jaar eindigt met een déjà vu: Astralis zegeviert op de BPS Lissabon voor Natus Vincere. Het Deense team begint zijn wil op te leggen, de Astralis-geest is niet meer weg te denken op de Blast-evenementen.

Een circuit op zichzelf

Door het succes van die laatste drie evenementen groeit Blast en de franchise besluit om een circuit voor het jaar 2019 te officialiseren. Het wordt een zeer gesloten circuit met slechts enkele uitgenodigde teams: Astralis, Team Liquid, FaZe, Ninjas in Pyjamas, Made in Brazil, Na’Vi en Cloud9.

© Blast Pro Series

De regels van dat circuit zijn de volgende:

  • Elk team moet minstens deelnemen aan vijf van de zes toernooien van het jaar. Afhankelijk van de einduitslag op elk evenement, krijgen de teams punten volgens hun positie, zoals op de afbeelding hierboven te zien is.
  • Zodra alle evenementen zijn gespeeld, kwalificeert de top 4 zich voor de eindfase in december 2019! Tijdens die eindfase wordt $500.000 prijzengeld in het spel gebracht, wat een geweldige show en wedstrijden aan hoge intensiteit belooft.

De eerste editie van het circuit begint dus in 2019 met de Blast São Paulo op 22 en 23 maart. En Astralis, op het dak van de wereld, rijgt de overwinningen aan elkaar door opnieuw als eerste te eindigen. Deze keer is het Team Liquid dat op de tweede plaats eindigt, na een BO3 in het voordeel van de Denen (13-16, 16-8, 16-2).

Op 12 en 13 april gaat de Blast Miami door. FaZe Clan is de grote winnaar, voor Team Liquid. De Amerikanen domineren de groepsfase, maar zien de trofee door hun vingers glippen tegen FaZe Clan: 16-6 en 16-12.

Het derde evenement wordt korte tijd later gespeeld. De Blast Madrid vindt reeds plaats in mei, op 10 en 11 mei om precies te zijn. De Spaanse hoofdstad zal ENCE, het team in vorm begin 2019, kronen. Op de tweede plaats eindigt Astralis, een heruitgave van de Katowice major-finale van datzelfde jaar dus. Deze keer bewijzen de Finnen dat ze tot het beste in staat zijn, zelfs tegen het Deense superteam.

Een zomervakantie is noodzakelijk in de maand juni, zodat alle teams na dit gekke eerste deel van het jaar weer op krachten kunnen komen. De tweede helft van het jaar start met de Blast Los Angeles op 13 en 14 juli, waar Team Liquid in zijn geboorteland voor het eerst in de geschiedenis van de Blast Pro Series de titel weet te winnen. FaZe Clan wordt tweede in LA.

Het voorlaatste evenement vindt plaats enige tijd na de tweede major van het jaar, de Starladder Berlin Major in september. De Blast Moskou 2019 ontvangt twee nieuwe gastteams, Avangar en Forze, die er als eerste en tweede eindigen.

Het circuit eindigt met een evenement dat een must is geworden voor het Blast-circuit: Kopenhagen 2019.

© Liquipedia

In november, tijdens het eerste weekend van de maand, bekroont het laatste evenement van het jaar 2019 FaZe Clan, opnieuw voor NiP. Beide teams zijn, samen met Astralis en Team Liquid, gekwalificeerd voor de Blast Grand Final van 12 t.e.m. 14 december 2019.

Global Final

Op 13 en 14 december gaat de grote finale van de Blast Pro Series 2019 door. De teams die de meeste punten behaalden tijdens het jaar zijn gekwalificeerd.

© Liquipedia

FaZe Clan, Team Liquid, Astralis en NiP zijn de gekwalificeerde teams en werken de play-offs af in Bahrein.

© HLTV

Met een blik op de upper bracket vallen twee teams in eerste instantie op: Astralis en NiP ontdoen zich allebei met een 2-0-score van hun tegenstanders. Team Liquid schakelt FaZe Clan uit in de lower bracket. In de finale van de upper bracket nemen de twee teams die de eerste ronde wonnen het tegen elkaar op. Astralis wint de cruciale wedstrijd tegen NiP en kwalificeert zich zo voor de finale van het laatste Blast-evenement van het jaar 2019. Verzekerd van minstens 80.000 dollar, wachten de Denen op een van de twee teams uit de lower bracket. In beide gevallen heeft de wedstrijd al een precedent gehad tijdens de competitie en de Denen blijven de grote favoriet. Het is uiteindelijk Liquid dat de clash tegen NiP wint met 16-10 en 16-14.

De finale plaatst de twee meest dominante teams van het jaar 2019 tegenover elkaar, een mooie affiche om het drukke jaar in stijl af te sluiten! En ondanks een Amerikaans team dat klaar is om zijn zwarte beest te temmen, helpt niets en winnen de Denen opnieuw met 16-11 en 16-12. Astralis mag dus $350.000 in eigen zak steken en eindigt het jaar met een kast vol trofeeën.

Maar het einde van dat eerste jaar van toernooien is slechts een springplank voor Blast om nog bekender te worden in de wereld van Counter Strike, maar ook in die van Dota 2. Daarom duikt er begin 2020, ondanks de gezondheidscrisis en al haar problemen, een nieuw Blast-circuit op: de Blast Premier. Minder toernooien, maar een grotere prijzenpot en meer populaire evenementen.

Blast Premier: een nieuw circuit

© Blast Premier

De Blast Premier is een grote nieuwigheid binnen de CSGO-scene, met een serieus evenementencircuit en een toernooisysteem dat is vernieuwd naar aanleiding van klachten van het publiek (te weinig wedstrijden voor een te grote prijzenpot bijvoorbeeld). De Blast Premiers vestigt zich als rechtstreekse concurrent van ESL, de andere mastodont in de industrie van esports-evenementen op CSGO.

De twee circuits vullen elkaar echter vrij goed aan door elkaar het hele jaar door af te wisselen, wat het mogelijk maakt om vaste datums te krijgen en een steeds imposanter wordende kalender op poten te zetten voor de professionele teams.

Helaas moesten de evenementen die in dit jaar 2020 voet aan grond zouden zetten, geannuleerd, uitgesteld of online gespeeld worden. De timing was niet welgekomen voor RFRSH dat, net als vele andere, deze gezondheidscrisis liever niet had meegemaakt.

© Liquipedia

Hoe dan ook, het circuit is niet bij de pakken blijven zitten en het kwalificatiesysteem voor de grote eindfase heeft zijn laatste woord nog niet gezegd. Drie teams hebben zich al weten te plaatsen voor de eindronde na de Blast Spring Finals: Complexity Gaming en Team Vitality in Europa na hoogstaande play-offs en Evil Geniuses aan de overkant van de Atlantische Oceaan.

Er blijven dus nog maar vijf van de acht oorspronkelijk beschikbare plaatsen over. De strijd zal zwaar worden voor de overige teams die zich willen kwalificeren voor de eindronde waar een prijzenpot van meer dan $1.500.000 op de teams ligt te wachten!

Er zijn verschillende toegangsmogelijkheden tot deze eindronde, in de eerste plaats via het door de Blast georkestreerde rangschikkingsysteem. Elk team dat deelneemt aan een Blast Premier-toernooi krijgt punten op basis van de resultaten. Vier teams zullen via die weg hun plaats voor de eindronde kunnen bemachtigen.

Voorlopig zijn de vier favorieten voor rechtstreekse kwalificatie Natus Vincere, G2 Esports, Team Liquid en Fnatic (Evil Geniuses en Complexity Gaming en Team Vitality hebben zich reeds gekwalificeerd).

© Liquipedia

Het team dat in november de Rio Major zou winnen, zou ook een plaats op de eindronde bemachtigd hebben. Maar de Major werd afgelast. Er zijn nu dus vier teams die zich kunnen kwalificeren op basis van de punten. En tot slot een laatste kans: het team dat de Blast Premier Fall Finals wint, wordt ook uitgenodigd om de mondiale finale te spelen. Voor de teams is er dus maar één doel: win zoveel mogelijk toernooien en sta voor het einde van het jaar 2020 op een mooie plek in de Blast-ranglijst.

Natuurlijk heeft de Covid-19-pandemie geleid tot heel wat veranderingen voor veel internationale evenementen zoals de Blast. En de mondiale eindfase, die dit jaar had moeten plaatsvinden, is uitgesteld naar januari 2021. Maar het zal de show des te beter maken en we zullen er zeker van zijn dat we op het offline toernooi te maken krijgen met de acht beste teams ter wereld.

Via Pickx.be blijf je op de hoogte van de evenementen op de CSGO-kalender.

© Blast Premier & Blast Pro Series

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top