One day, one goal: Axel Witsel torpedeert doel van Club Brugge

Jupiler Pro League | Axel Witsel staat bekend om tal van kwaliteiten, maar het scoren van doelpunten behoort iets minder tot zijn rijke arsenaal. Dat dachten ze in 2011 bij Club Brugge ook, tot Witsel zelf er als speler van Standard anders over dacht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Rode Duivel is bij eender welke ploeg hij voetbalt het belangrijkste en eerste aanspeelpunt voor de defensie. Maar als schakel in het middenveld weet hij ook vaak ballen te recupereren en aanvallen van de tegenstrever af te breken.

Nog voor zijn internationale carrière bij Benfica, Zenit, het Chinese Tianjin of Dortmund startte, was Witsel een ankerpunt in het middenveld van Standard. De Rouches zouden jarenlang een grote weelde kennen op het middenveld, met naast Witsel ook nog Steven Defour en Marouane Fellaini. Ze zouden Standard in 2008 naar hun eerste titel in 25 jaar loodsen. Een jaar later vertrok Fellaini, maar prolongeerden de Luikenaars hun titel. In 2011, het jaar waarin ook Witsel zou uitzwaaien, herhaalde hij dat kunststukje bijna nog eens.

Luikse furie

Het seizoen 2010-2011 van Standard verliep met de nodige ups en downs. Pas in de slotfase van de reguliere competitie wisten de Rouches op de valreep nog op een zesde plek te eindigen, waardoor Play-off I wachtte.

Standard begon Play-off I als laatste en niemand die dacht dat Standard een goede prestatie ging neerzetten. Terwijl verwacht werd dat Racing Genk en Anderlecht voor de titel zouden strijden, begon Standard aan een nooit geziene opmars. De Luikenaars wisten hun eerste vier matchen te winnen. Na een gelijkspel tegen Club Brugge en een zege tegen AA Gent kwam Club Brugge naar Luik voor speeldag 7 van Play-off I.

In een vurig Sclessin zou er maar één goal vallen, maar wat voor eentje. Witsel kreeg de bal op 30 meter van het doel, rukte op tot 20 meter en verstuurde vanaf daar een raket naar de winkelhaak van Geert De Vlieger, in allerijl op zijn 39e weer opgetrommeld in het Brugse doel, omdat Colin Coosemans met klierkoorts kampte.

Bittere pil op laatste speeldag

Ook in de matchen nadien tegen Lokeren en Anderlecht faalde Standard niet, waardoor Genk en Standard op de laatste speeldag in een onderling duel mochten uitvechten wie de titel zou pakken. Beide ploegen hadden op dat moment 50 punten, maar door de puntenhalvering had Standard een virtueel half punt minder. Enkel een zege zou Standard aan de titel helpen.

De match begon goed, met Eliaquim Mangala die de score opende voor de Rouches. Onderweg verloor Standard wel Mehdi Carcela, na een trap van Chris Mavinga in het aangezicht van de Marokkaan. Pas 12 minuten voor tijd zou de Luikse defensie kraken, Kennedy Nwanganga lukte de gelijkmaker die Genk de titel zou bezorgen.

Het pareltje van Witsel tegen Club Brugge zou later ook meteen het laatste doelpunt zijn dat de Rode Duivel scoorde op de Belgische velden. Kort na het kampioenschap, en de overigens gewonnen bekerfinale tegen Westerlo, vertrok Witsel richting Benfica om internationaal carrière te gaan maken.

Herbekijk hier de (voorlopig) laatste competitiegoal ooit van Witsel op Belgische bodem (vanaf 1:15):

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top