Biografische film ‘On the Basis of Sex’ over Ruth Bader Ginsburg op Proximus VOD

Naar aanleiding van het overlijden van de Amerikaanse opperrechter Ruth Bader Ginsburg komt de biografische film ‘On the Basis of Sex’ terug naar Proximus VOD. De film vertelt haar verhaal van onderschatte stagiaire tot “Notorious R.B.G.”, de tweede vrouw ooit die lid werd van het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Toen Ruth Bader Ginsburg in 1960 een diploma rechten behaalde van topuniversiteiten Harvard en Columbia, werd ze geweigerd als assistente bij een lid van het Hooggerechtshof. Bij een gewone rechter mocht ze wel aan de slag gaan, maar enkel op voorwaarde dat er een mannelijke kandidaat paraat zou staan om het over te nemen. In dat klimaat begon Ginsburg haar carrière. Dertig jaar later werd ze als tweede vrouw ooit zelf lid van het Hooggerechtshof, mede dankzij haar strijd om gelijke rechten voor mannen en vrouwen.
 
De film ‘On the Basis of Sex’ vertelt het verhaal van het begin van haar carrière en de rechtszaken die ervoor zorgden dat ze de nominatie voor de positie in het Hooggerechtshof te pakken kon krijgen. De prent kwam uit in 2018, toen Ginsburg omwille van haar progressieve standpunten, haar strijd om gelijke rechten en een negatief stemadvies over Trump in 2016 bijzonder populair was geworden. Haar afbeelding verscheen op t-shirts met de naam “Notorious R.B.G.” en in het satirische programma ‘Saturday Night Live’ werd ze gespeeld door Kate McKinnon, die in haar agenda enkel het zinnetje “Niet doodgaan” had staan.

Toch vervangen

Ginsburg drukte de laatste jaren regelmatig haar hoop uit dat ze niet vervangen zou moeten worden voor er een nieuwe president in het Witte Huis zit. Jammer genoeg kwam de 87-jarige opperrechter afgelopen vrijdag toch om het leven. Als het aan Trump en de Republikeinen ligt, zal haar wens niet in vervulling gaan. Met het oog op de nakende presidentsverkiezingen heeft hij wel al beloofd dat hij een vrouw zou aanstellen.
 
Terwijl we met een bang hart de aanstelling van een nieuwe opperrechter afwachten, kunnen we alvast genieten van ‘On the Basis of Sex’ op Proximus VOD. De film van de vrouwelijke regisseur Mimi Leder heeft hoofdrollen weggelegd voor Felicity Jones (‘Star Wars: Rogue One’), Armie Hammer (‘Call Me by Your Name’) en Justin Theroux (‘American Psycho’).
 
On the Basis of Sex’ is vanaf vandaag te vinden in de catalogus van Proximus VOD. 

Ontdek en kijk hier!

Films

Bekijk alles
Top