'When a Stranger Calls': waarom sommige horrorfilms beter geen remake kregen

Films | Wie wil sidderen en beven moet vanavond bij VTM3 zijn. In ‘When a Stranger Calls’ verandert een rustig avondje babysitten plots in een hel, wanneer hoofdpersonage Jill enkele onheilspellende telefoontjes binnenkrijgt. De film uit 2006 is een remake van het origineel uit 1979 en kreeg bakken kritiek. Proximus Pickx zocht daarom voorbeelden van andere remakes, die ook beter onder de radar waren gebleven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Psycho

Het is bijna ondenkbaar dat iemand het lef heeft om een remake te maken van Alfred Hitchcocks rudimentaire klassieker ‘Psycho’ uit 1960. Nog verrassender is de manier waarop regisseur Gus Van Sant te werk gegaan is, de film is namelijk shot per shot exact nagebootst. ‘Psycho’ uit 1998 kan wel eens de enige remake zijn die een perfecte kopie is van het origineel.
 
Hoewel het een interessant experiment is, heeft deze film uiteindelijk niets te bieden, zeker niet in vergelijking met het origineel van Hitchcock. De originele Psycho is zo iconisch dat veel mensen zelfs de scènes uit het hoofd kennen. De remake voelt aan als een filmmaker die probeert te zien of een shot-for-shot remake mogelijk is als een weddenschap, niet als een oprechte poging om een oud verhaal te moderniseren.

Quarantine

Toen de Spaanse zombie-horrorfilm [REC] uitkwam in 2007, sprong Hollywood er meteen op. De film blies het found footage genre, dat bekend werd door ‘The Blair Witch Project’, nieuw leven in. Een jaar later kwam de remake ‘Quarantine’, maar die kon niet overtuigen. De film ging, ironisch genoeg, over een groep mensen die vastzaten in een appartementsgebouw dat besmet was met een virus.
 
Aan acteertalent ontbrak het de film niet, met rollen voor onder andere Jennifer Carpenter en Jay Hernandez. Wat de film wel miste was een goede regisseur. John Erick Dowdle had al succesvolle horrorfilms op zijn naam staan, maar deze remake werd een mix van voorspelbare ‘jump scares’ en onstabiel camerawerk. Het einde was goed, maar het kwaad was al geschied.

The Wicker Man

De beruchte remake van ‘The Wicker Man’ uit 2006 is volgens critici verschrikkelijk, vooral in vergelijking met het origineel. De film waarin sergeant Howie de verdwijning van een kind onderzoekt op een bizar Schots eiland was beter in 1973 gebleven. Al is de versie van 2006 zo slecht dat hij haast weer goed wordt, maar dat is geheel te danken aan de uitbundige acteerprestatie van Nicolas Cage.
 
De remake is doorspekt met, vast onbedoelde, grappige quotes van de acteur. Alleen al voor Nicolas Cage is deze film de moeite waard om te bekijken op een slechte filmavond.

Pet Sematary

Dankzij het succes van ‘It’ in 2017 zijn Stephen King remakes de nieuwe rage. Het was dus maar een kwestie van tijd tot ook ‘Pet Sematary’ op een nieuwe versie kon rekenen. Het boek en de originele film, uit respectievelijk 1983 en 1989, zijn namelijk enkele van de meest iconische werken uit Stephen Kings collectie.
 
De nieuwe versie van ‘It’ kon rekenen op een sterker verhaal en betere enscenering, maar hetzelfde kan niet gezegd worden van ‘Pet Sematary’. De versie uit 2019 staat duidelijk in de schaduw van het origineel en kan volgens critici niet opboksen tegen grote hedendaagse horrorfilms.Wil je 'When a Stranger Calls' toch met eigen ogen zien alvorens te oordelen? Dat kan vanaovond om 22u25 op VTM3.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top