George Lazenby, de man die voor één keer Bond mocht spelen

Bij de reeks officiële Bondfilms zit een vreemde eend. ‘On Her Majesty’s Secret Service’ uit 1969 is de enige waarin Australiër George Lazenby de hoofdrol speelt. Vanavond kan je de film om 21u bekijken op VTM4 en hieronder kan je het opmerkelijke verhaal lezen van de enige Bondacteur die de rol maar één keer speelde.

De allereerste en meteen de meest iconische acteur die in de huid van geheim agent 007 kroop, was de Schot Sean Connery. Van 1962 tot 1967 portretteerde Connery Bond in zes films en dat vond de acteur toen wel genoeg. “De druk is enorm”, zei hij. “Het is net alsof ik in een visbokaal leef.” Volgens andere versies van het verhaal wilde Connery een pak meer geld en wilde het productiehuis dat niet neertellen. In elk geval moesten de producers op zoek naar een nieuwe Bond.
 
Hun oog viel op George Lazenby, een Australiër die tot dan vooral bekend was als model en die ze vrij goedkoop konden casten. Lazenby was net verkozen tot mannelijk topmodel van het jaar, maar had amper ervaring als acteur. Hij werd uitgenodigd voor een auditie en nadat hij per ongeluk een stuntcoördinator in het gezicht sloeg, waren de producers ervan overtuigd dat hij een ideale Bond zou zijn. Maar de acteur werd met gemengde gevoelens onthaald toen ‘On Her Majesty’s Secret Service’ in de zalen kwam. Volgens sommigen was hij de slechtste Bond ooit, anderen vonden dat hij Connery bijna evenaarde.

Pulpfilms zonder toekomst?

James Bond was toen nog niet de iconische miljoenenfranchise die we vandaag kennen. Lazenby zag naar eigen zeggen geen grote toekomst in wat pulpfilms over een geheim agent (ondanks dat die Connery tot ster hadden verheven) en vond dat hij niet genoeg inspraak kreeg op de set. Hij wilde zijn acteertalenten elders aanwenden. Draaide dat even niet uit zoals hij had gedacht. 007 werd een van de bekendste namen van het grote scherm en Lazenby verdween in de vergeetput met een reeks onopmerkelijke rollen in weinig succesvolle films en series.
 
Eon Productions, het productiehuis achter de Bondfilms, moest op zoek naar een nieuwe Bond, en die kon maar beter wat kijkers overtuigen, want concurrent Famous Artists Productions was intussen begonnen met het maken van officieuze Bondfilms met David Niven in de hoofdrol. Een terugkeer van Connery was wat ze nodig hadden, en daarvoor wilden ze veel geld op tafel leggen. Hij kreeg bovenop zijn aandeel van de opbrengst een salaris van 1,25 miljoen pond (meer dan dertig miljoen euro omgerekend naar huidige koersen) om te acteren in ‘Diamonds Are Forever’.
 
Terwijl Connery de miljoenen opstreek, had Lazenby zich duidelijk gebrand aan de showbizz. “Niemand wilde me nog een kans geven na het Bondfiasco”, zei hij later. “Filmproducent Harry Saltzman zei dat ik enkel nog in spaghettiwesterns zou kunnen spelen als ik niet verderdeed met Bond. Maar de waarheid was: zelfs die rollen kon ik niet krijgen.”

Meer Bond

Diana Rigg, de tegenspeelster in ‘On Her Majesty’s Secret Service’ deed het veel beter. Zij had nog een lange acteercarrière na haar rol als Bonds echtgenote, onder andere in ‘Game of Thrones’. Op 10 september van dit jaar kwam ze op 82-jarige leeftijd om het leven.
 
In november verwachten we intussen een nieuwe Bondfilm: ‘No Time to Die’ met – intussen veteraan – Daniel Craig als Bond. De film moest eigenlijk al in april in de zalen te zien zijn, maar door de pandemie werd de release uitgesteld.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?