Clip van de week: '911' van Lady Gaga

Het coronavirus, natuurrampen en politieke problemen zorgen voor veel zorgen en onzekerheid. Waakzaam zijn voor elkaars mentale gezondheid blijft dus erg belangrijk en dat is voor Lady Gaga niet anders. De clip voor haar nummer '911' is even excentriek als anders, maar draagt vooral een belangrijke boodschap met zich mee. 
 

‘Chromatica’, het zesde studioalbum van Gaga, stuurt de ene na de andere hit de wereld in en natuurlijk hoeven de bijhorende videoclips niet onder te doen. Fans, ook wel ‘Little Monsters’ genoemd, konden hun ogen al de kost geven met video’s voor ‘Stupid Love’, ‘Rain On Me’ en ‘Chromatica’. Nu is het de beurt aan ‘911’.
 
Antipsychotica
 
De video is dramatisch en kleurrijk, zoals we gewoon zijn van Gaga. Het totaalplaatje lijkt op het eerste gezicht vooral idyllisch, maar in een interview met Apple Music deelde Lady Gaga de ware betekenis van de tekst en clip. ‘911’ gaat over een antipsychoticum genaamd Olanzapine, dat de zangeres al sinds enige tijd neemt. “Ik heb niet altijd onder controle wat mijn brein doet, ik weet dat”, bekent Lady Gaga. “Ik moet die medicatie nemen om te voorkomen dat ik in een psychose terechtkom.”
 
De psychose waar Gaga het over heeft, vertaalt zich tijdens ‘911’ in een hagelwit woestijnlandschap, waarin ze geblinddoekt wakker wordt omgeven door granaatappels. Daarna komt een mysterieuze gemaskerde ruiter, een dorp dat zo uit een hallucinatie kan komen en een scala aan kleurrijke en extravagante looks. Dat alles terwijl Lady Gaga tekst zingt als: “My biggest enemy is me”.
 
Verrassende ontknoping
 
Alle elementen komen uiteindelijk samen in een verrassende ontknoping: de clip is een droom, opgebouwd uit factoren die Gaga omringen terwijl ze het bewustzijn verloor na een auto-ongeluk. "Ik had mijn pillen niet bij", snikt Gaga op het einde, terwijl de ambulanciers proberen haar te kalmeren.
 
Op Instagram weidde de zangeres verder uit over de betekenis van haar recentste videoclip. "Deze video is zeer persoonlijk voor mij en mijn ervaring met mentale gezondheid", schreef Gaga. "Ik ben nu wakker, ik kan je zien, ik kan je voelen, bedankt om in mij te geloven toen ik erg bang was. Iets wat ooit mijn echte leven was, is nu een videoclip. Het is de poëzie van de pijn."

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?