Wat mogen we verwachten van het WK wielrennen?

Eindelijk staat het vast! Van 24 tot en met 27 september wordt het WK wielrennen gereden in het Italiaanse Imola.

Normaal had het wereldkampioenschap moeten plaatsvinden in Martigny in Zwitserland, maar omwille van het coronavirus lag Zwitserland dwars. De organisatie was lange tijd op zoek naar een ander land en uiteindelijk is Italië dus uit de bus gekomen.

Parcours

Wie hoopte om een makkelijker parcours voor de kiezen te krijgen, komt bedrogen uit. De renners rijden rond het F1-circuit van Imola, maar vlak is het zeker niet. Het parcours is bijna 260 kilometer lang (258,2 om precies te zijn) en er zijn 5.000 hoogtemeters. Het peloton krijgt "slechts" twee beklimmingen voorgeschoteld, maar ze moeten wel negen keer over deze twee beklimmingen, want de mannen rijden 9 lokale ronden van 28,8 kilometer.

Beklimmingen

De beklimmingen op het parcours zijn misschien niet voor de rasechte klimmers, maar toch zijn ze zeker niet van de poes. In totaal moeten de renners telkens 3 kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van rond de 10%. Er zijn echter ook uitschieters op deze beklimmingen tot 13-14%. De klimmers, maar ook de heuvelspecialisten zijn dus in het voordeel.

Ayrton Senna

Het peloton zal dus op het circuit van Imola rijden en dat circuit is vooral zeer bekend in de Formule 1-wereld. Zo is er op het circuit de befaamde Tamburello-bocht. In deze bocht was er in 1994 een zware crash met de Braziliaan Ayrton Senna. De F1-legende overleefde de klap niet.

WK bij de vrouwen

Op 24 en 25 september staan de tijdritten op het programma en op 26 september rijden de vrouwen hun wegrit. De vrouwen krijgen, in tegenstelling tot de mannen, vijf ronden op het lokale parcours, goed voor 2.800 hoogtemeters en zo'n 143 kilometer. De 37-jarige Annemiek van Vleuten was de topfavoriete om zichzelf op te volgen, maar de Nederlandse kwam in de Giro Rosa ten val en brak haar linkerpols. Zij komt dus niet in actie op het WK.

Geen WK voor de jeugd

Opvallend: dit jaar is er geen WK voor de jeugdcategorieën. Door het coronavirus vallen de junioren en de beloften om praktische redenen uit de boot. Daardoor blijven de renners die nu de regenboogtrui dragen bij de junioren en beloften nog een jaar wereldkampioen.

Wout van Aert

Als we kijken naar het parcours en de huidige vorm van de favorieten, is Wout van Aert de topfavoriet om met de regenboogtrui aan de haal te gaan. De 26-jarige Belg rijdt een sublieme Tour de France met onder meer twee ritzeges en ook de Strade Bianche en Milaan-San Remo kon hij dit seizoen op zijn naam zetten. In de Tour de France moest hij naast zijn ritzeges ook Roglic bijstaan in de bergen en hij deed dat met verve. Het is afwachten wie van Aert op het WK kan volgen en wie de Belg zou kunnen kloppen in de sprint.

Wielersport

Bekijk alles
Top