Wie zijn de grootste filmcomponisten?

Films | In de cinema draait het niet alleen om het scherm. Al sinds de begindagen van de stille film is de muziek van groot belang. Verschillende componisten specialiseerden zich in het schrijven van de meest iconische originele soundtracks. Proximus Pickx selecteerde enkele prominente filmcomponisten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ennio Morricone

Dit is zonder twijfel de absolute meester van het vak. Ennio Morricone is dé componist van de naoorlogse film. De Italiaan schreef meer dan 500 soundtracks voor film en televisie. Als specialist in westernmuziek verwierf hij zijn status met films als ‘A Fistful of Dollars’, ‘For a Few Dollars More’, ‘The Good, the Bad and the Ugly’ en ‘Once Upon a Time in the West’ van Sergio Leone. Het is nog niet afgelopen voor de meester, want in 2016 componeerde hij nog de muziek voor ‘The Hateful Eight’ van Quentin Tarantino. Dat bracht hem een Oscar op voor beste filmmuziek, de eerste die de vijfvoudig genomineerde componist mocht ontvangen.

Hans Zimmer

Een onvermijdelijke naam op deze lijst, is Hans Zimmer. De Duitser heeft enkele van de meest memorabele soundtracks van de laatste twintig jaar geschreven, denk maar aan ‘The Lion King’, ‘Pearl Harbor’, ‘The Last Samurai’, ‘The Dark Knight’, ‘Interstellar’ en ‘Blade Runner 2049’. Zijn fascinerende en pakkende werk draagt heel wat bij aan de films waar ze bij horen. In sommige gevallen wordt de muziek zelfs bekender dan de film! Wat zouden films als ‘Gladiator’, ‘Pirates of the Caribbean’ of ‘Inception’ zijn zonder hun uitstekende soundtracks?

Alexandre Desplat

Desplat is minder alomtegenwoordig in de media dan de twee bovenstaande voorbeelden, maar hij kan gerust een genie genoemd worden. De Fransman houdt zich minder bezig met blockbusters, maar meer met projecten met diepgang. Met zijn werk voor ‘Girl with a Pearl Earring’ en ‘De battre mon coeur s’est arrêté’ kende hij een doorbraak en mocht hij zijn eerste awards in ontvangst nemen, namelijk een César en een Gouden Beer. Hij schreef ook de muziek voor ‘Un prophète’, ‘De rouille et d’os’, ‘The Curious Case of Benjamin Button’, ‘The King’s Speech’ en ‘The Imitation Game’.
 
Desplat heeft intussen al heel wat prijzen op zijn naam staan. In 2014 ontving hij zijn eerste Oscar voor ‘The Grand Budapest Hotel’ en in 2018 kreeg hij een tweede voor de muziek van ‘The Shape of Water’ van Guillermo Del Toro.

James Horner

Deze man schreef de muziek voor een van de bekendste films in de geschiedenis van de cinema: ‘Titanic’. De film stond jarenlang bovenaan de lijst van grootste kassuccessen, tot ‘Avatar’ de prent in 2009 van de troon stootte. En raad eens wie die soundtrack schreef? Opnieuw James Horner! Daarnaast werkte Horner aan ‘Aliens’, ‘Glory’, ‘Braveheart’, ‘Apollo 13’ en ‘Troy’. Zijn zeer geslaagde carrière werd beloond met twee Oscars, een Golden Globe en twee Grammy Awards.
 
Jammer genoeg zullen we nooit meer nieuw werk van de componist kunnen bewonderen. In 2015 kwam hij namelijk om het leven in een vliegtuigcrash.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top