Waarom de Tour de France 2020 zo uniek was

Zondagavond bereikten de renners Parijs en daarmee viel het doek over de Ronde van Frankrijk editie 2020. Drie weken lang bood de Ronde ons vreugde, plezier en ontroering, met als kers op de taart de verbluffende prestatie van Tadej Pogacar: de jongste winnaar van de Tour sinds 1904. Door de coronacrisis en de unieke ontknoping in de laatste rit, zal de Ronde van Frankrijk de geschiedenis ingaan als één van de meest memorabele edities.

De 107e editie van de Ronde van Frankrijk had bijna niet van start kunnen gaan vanwege de coronacrisis. Maar in plaats van deze editie helemaal af te gelasten, koos de tourorganisatie voor een uitstel van drie maanden en heel wat veiligheidsmaatregelen. Gelukkig maar, want de Tour had heel wat in petto.

Dat deze Tour geen makkie zou worden werd vorig jaar al duidelijk bij de etappesvoorstelling. Editie 2020 zou zich vooral in de bergen afspelen en dat was een unicum. Kenners keken toen al uit naar de intense strijd die daar zou beslecht worden en ze kregen geen ongelijk: in de meeste ritten was het van begin tot einde op de tanden bijten. Het was pas in de derde week dat spanning helemaal te snijden was met enkele unieke prestaties als kers op de taart.

Een uniek verloop

De etappes beloofde heel wat spektakel maar de grote teams, Jumbo-Visma op kop, probeerden de boel op slot te houden in Frankrijk. Nadat enkele topfavorieten zoals Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Emanuel Buchmann (Bora), Romain Bardet (AG2R), Guillaume Martin (Cofidis) en verdedigend kampioen Egan Bernal (Ineos), door het ijs zakten en opgaven, bleven er slechts twee renners in de running om de Tour effectief te winnen: Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Tadej Pogacar (VAE-Emirates). Beide Slovenen zouden tot de laatste etappe strijden om het geel.

Het leek in de sterren geschreven dat Primoz Roglic de gele trui zou dragen tot in Parijs. De renner stond tot de bijna de hele Tour op kop en zijn ploeg, Jumbo-Visma, gunde de concurrentie geen ademruimte. Roglic won in 2019 al eens de Vuelta en er werd verwacht dat hij klaar was voor een nieuwe grote overwinning. Maar dat was buiten zijn landgenoot, en nummer twee in het klassement, Pogacar, gerekend...

In de laatste tijdrit veegde de 21-jarige Pogacar de voorsprong van gele trui Roglic helemaal van de tabellen. De Sloveen ontving niet enkel de gele trui, maar ook talloze felicitaties en bewonderenswaardige blikken uit binnen- en buitenland met deze knalprestatie. Roglic en zijn team, Jumbo-Visma, konden niet anders dan teleurgesteld richting Parijs rijden om te aanschouwen hoe wonderkind Pogacar de eindoverwinning van de Tour de France 2020 op zijn naam mocht schrijven.

Wielersport

Bekijk alles
Top