Voor u uitgelegd: Pogacars epische tijdrit in drie cijfers

In de tijdrit van de voorlaatste etappe van de Tour de France deed Tadej Pogacar het onmogelijke: hij bereikte de finish twee minuten sneller dan de gele trui, Primoz Roglic en wordt op de valreep de nieuwe leider in het klassement. We blikken terug op zijn unieke prestatie.

Het was vooraf aangekondigd: de tijdrit in de voorlaatste etappe van deze Tour zou allesbepalend zijn. Nochtans stond de gele trui, Primoz Roglic, al enkele dagen mooi op kop en werd verwacht dat hij ook in de tijdrit zijn mannetje zou staan. De sportgoden besloten daar echter anders over, zij dachten aan Tadej Pogacar voor de eindwinst.

Pogacar stond voor de aanvang van de tijdrit 57 seconden achter op de leider in het klassement en wist dat hij enkel kans maakte op eindwinst als hij van bij de start als een bezetene zou fietsen. En dat deed de jonge Sloveen ook. Hij vestigde een recordtijd en verpletterde al zijn directe concurrenten. Wij verzamelden drie cijfers die zijn unieke prestatie extra kracht bijzetten.

1 minuut 56 seconden

Na negentien etappes in de Tour had gele trui Roglic een voorsprong te pakken van 57 seconden. ‘Goed gedaan’, zou je denken. Maar deze voorsprong bleek uiteindelijk te krap te zijn om eerste achtervolger, Tadej Pogacar, van de eindwinst af te houden. Pogacar was slim genoeg om drie weken lang in het wiel te blijven van de gele trui en pas bij de allerlaatste tijdrit één minuut en 56 seconden terug te pakken. Jammere zaak voor Roglic en team Jumbo Visma: zij dachten de schaapjes op het droge te hebben en verzaakte hun voorsprong verder uit te diepen ondanks eerdere aanvalspogingen van Pogacar.

Aan de voet van ‘Planche des Belles Filles’ zat Primoz Roglic echter nog steeds in het geel. De Sloveen had zijn voorsprong wel al zien teruglopen tot 21 seconden en iedereen wist: dit wordt nagelbijten. Tijdens de beklimming van de ‘Planche des Belles Filles’ was het dan zover: Tadej Pogacar zag zijn kans, trapte een paar versnellingen hoger en liet van de tijd van de gele trui geen spaander meer heel. Hij beklimde de berg in 16 minuten en 10 seconden. Gele trui Roglic had onvoldoende kracht in de benen en verloor tijdens de beklimming zowaar 80 seconden. In de laatste vier kilometer hield Pogacar zijn stevige tempo aan en op die manier veroverde de Sloveen zijn eerste gele trui. Roglic en zijn team, Jumbo Visma, bleven verweesd achter.

38 seconden

Tussen de tweede plaats van Tom Dumoulin (57’16”) en de zesde plaats van Rémi Cavagna (57'54'') zaten amper 38 seconden. Tussen deze tijden klokte zowel Richie Porte, Wout Van Aert en Primoz Roglic af. Ondanks dat deze specialisten niet gewonnen hebben, hebben ze ook sterke tijden neergezet in deze twintigste etappe.

Alle bovengenoemden zijn tijdritspecialisten, maar ook zij konden niets doen tegen de knalprestatie van Pogacar. De Sloveen reed de tijdrit in 55'55” uit: dat is één minuut en 21 seconden minder dan Tom Dumoulin. Die was nochtans overtuigd dat hij deze tijdrit zou winnen. Maar neen hoor, Pogacar, de Sloveense tijdritkampioen, blies gewoon alle concurrentie uit het water.

31 jaar na Lemond

We kunnen niet anders dan terugdenken aan het legendarische duel tussen Greg Lemond en Laurent Fignon in de Tour de France van 1989. Net zoals Pogacar greep Lemond in 1989 de gele trui tijdens de laatste etappe. De Amerikaan begon met 50 seconden achterstand aan een tijdrit tussen Versailles en Parijs, maar maakte bijna één minuut goed tijdens die legendarische rit. Fignon verloor toen de gele trui met 8 seconden.

De jonge Pogacar deed het onmogelijke en zal zijn eerste Tour de France winnen. Hij wint in deze ronde drie etappes, de witte trui en de bolletjestrui. De Sloveen is nog maar steeds 21 jaar wordt zo de op één na jongste winnaar van de Tour de France.

Wielersport

Bekijk alles
Top