Bill Murray wordt 70 jaar! Deze vijf rollen maakten van hem een Hollywoodlegende

Films | Weinig Hollywoodgezichten zo herkenbaar als dat van Bill Murray. Al decennialang is de man niet meer van het grote of kleine scherm weg te denken: sinds zijn eerste filmrollen in de jaren 70 groeide hij uit tot een onuitwisbaar fenomeen. Murray is dan ook niet meer van de jongsten: vandaag wordt hij 70 jaar oud. Deze vijf rollen zijn niet in het minst mee verantwoordelijk voor zijn succes…

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ghostbusters (1984)

‘Who ya gonna call? Ghostbusters!’ Je moet haast moeite doen om iemand te vinden die dit zinnetje niet kan meezingen.

Er zijn iconische Murray-rollen en dan is er Dr. Peter Venkman. Venkman, de meest populaire van alle rollen op het palmares van deze komiek, is een klassieke bijdehante New Yorker - die toevallig ook nog eens tegen spoken vecht. Dr. Venkman maakt deel uit van een team van drie parapsychologieprofessors, die onderzoek verrichten naar het bestaan van geesten. De drie verliezen hun baan bij een universiteit en gebruiken hun uitgebreide kennis om een bedrijfje te starten, gespecialiseerd in het opruimen van spoken, onder de naam ‘Ghostbusters’. Ze vestigen zich in een voormalige brandweerkazerne. Opgepast: de soundtrack is een oorwurm van jewelste.

In 1989 nam Murray zijn beroemde rol nog eens op voor de sequel ‘Ghostbusters 2’.

Groundhog Day (1993)

‘Groundhog Day’ combineert het beste van Murrays verschillende gezichten. Als Phil Connors, een egoïstische weerreporter die vastzit in de eeuwige herhaling van één dag en gedwongen wordt om de ‘groundhog day’-viering alsmaar opnieuw te beleven, heeft Murray niets dan tijd om slecht te zijn… voordat hij evolueert naar een beter mens.

Het verhaal is een tikkeltje onnozel en lichtzinnig, vertederend, zelfs een beetje diepzinnig (Connors krijgt af te rekenen met een heuse existentiële crisis), en het is één van Murrays meest herkenbare komische rollen tot nu toe.

Lost in Translation (2003)

Eentje om te onthouden, want voor zijn rol in ‘Lost in Translation’ werd Murray genomineerd voor een Oscar. Hij vertolkte in de film het personage Bob Harris, naast Scarlett Johansson in de rol van Charlotte. Bob en Charlotte zijn twee Amerikanen in Tokio. Bob is als filmster in de stad om een whiskyreclame te maken, Charlotte is een jonge vrouw die is meegereisd met haar echtgenoot, een werkverslaafde fotograaf.

Bob en Charlotte kunnen niet slapen en kruisen elkaar op een nacht in de luxueuze hotelbar. Deze toevallige ontmoeting groeit al snel uit tot een verrassende vriendschap. Charlotte en Bob reizen door Tokio, hebben vaak hilarische ontmoetingen met de inwoners, en ontdekken uiteindelijk een nieuw geloof in de mogelijkheden van het leven.

Fantastic Mr. Fox (2009)

In deze komische, hartverwarmende en prettig gestoorde stop-motionprent van Wes Anderson zien we Bill Murray dan wel niet in levende lijve verschijnen, maar hij drukte overduidelijk zijn stempel op het personage van Meneer Das.

We horen in zijn stemvertolking duidelijk de typerende Murray-ondertoon: komische zachtheid, maar gecombineerd met een herkenbaar vleugje cynisme. Murray speelt in ‘Mr. Fox’ misschien geen hoofdrol, maar een glansrol mag het wél worden genoemd.

Zombieland (2009)

Een willekeurige cameo van Bill Murray in een willekeurige film is altijd een publiekslokker. Van de meth-kok in ‘Dumb and Dumber’ tot Agent 13 in ‘Get Smart’: Murray laat een onuitwisbare indruk na bij elke passage op het scherm, hoe weinig schermtijd hij ook krijgt.

Neem nu de zombie-actiekomedie ‘Zombieland’, waarin Murray zichzelf speelt terwijl hij doelloos door zijn vervallen Hollywood-villa dwaalt, vermomd als zombie om de wandelende doden te misleiden. In zijn korte optreden (naast Woody Harrelson, Emma Stone en Jesse Eisenberg) slaagt hij erin om per ongeluk te worden neergeschoten en draagt hij en passant ook nog even… een ‘Ghostbusters’-kostuum. Regisseur Ruben Fleischer moet zich, als ware filmfanaat, met deze scène te pletter hebben geamuseerd.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top