Van 25 september t.e.m. 31 oktober gaan de League of Legends Worlds 2020 door. Het ultieme toernooi voor elke professionele speler zal dit jaar worden gehost door China. Als ongelukkige finalist van vorig jaar stuurt Europa zijn beste teams, Fnatic, G2, Rogue en MAD Lions, in een poging om de Chinese en Koreaanse titanen omver te werpen. Voor de gelegenheid graven we in ons geheugen en blikken we terug op enkele finales die de geschiedenis van een van de grootste esports-circuits ter wereld hebben getekend.

1. Fnatic vs aAa (seizoen 1)

Hoe kunnen we de enige finale vergeten waarin een Europees team tot het beste team ter wereld werd gekroond? Ver verwijderd van het format dat we vandaag de dag kennen, bracht de competitie de acht beste teams op het internationale circuit van dat moment samen. Het moet gezegd worden dat er in seizoen 1 geen Chinese of Koreaanse teams aan de competitie deelnamen. Het circuit werd dus gedomineerd door Europese of Noord-Amerikaanse teams zoals CLG en TSM. Na de door Fnatic gedomineerde halve finale degradeerde aAa naar de loser bracket, maar het team kwalificeerde zich toch voor de finale na een spannende wedstrijd tegen TSM. Aan het einde van een tweedaagse competitie won Fnatic, onder leiding van xPeke, de confrontatie tegen aAa en de Belg wewillfailer. Het Britse team nam de eerste trofee van het WK League of Legends mee naar huis.

2. SK Telecom T1 vs Samsung Galaxy (seizoen 6)

Enkele seizoenen na de Europese overheersing eindigde de finale van seizoen 6 met een overwinning van SKTelecom T1, onder leiding van hun kapitein Faker. Faker kreeg de titel van MVP van de competitie voor zijn heldendaden, waar slechts weinig spelers toe in staat zijn. Na een zwaarbevochten BO5 versloegen de SKT-Koreanen hun landgenoten. Het SKT-team mocht zo een derde ster op zijn shirt strijken en werd het meest getitelde LoL-team ter wereld. De Koreaanse overheersing binnen het competitieve circuit was definitief een feit.

© LoL Esports

3. Samsung Galaxy vs SK Telecom T1 (seizoen 7)

Deze finale, die in het beroemde Vogelnest van Peking werd gehouden voor meer dan 90.000 mensen, zal zeker een van de grootste machtsvertoningen van Samsung Galaxy blijven. Na slechts drie games over het hele toernooi te hebben toegegeven, had Samsung Galaxy heel wat vertrouwen voor de finale tegen de reus SKT. De finale werd gemarkeerd door een grootse openingsceremonie met de verschijning van de voorouderlijke draak in de Chinese lucht, die landde op het dak van het stadion. Na drie gespeelde en door het Samsung-team gewonnen rondes ging de overwinning naar Ruler en zijn teamgenoten. De prestaties van de Koreaanse ADC werden door de critici bewonderd. Faker’s tranen na de nederlaag zullen niet gauw vergeten worden, dat was een buitengewoon beeld.

© LoL Esports

4. G2 vs FunPlus Phoenix (seizoen 9)

Als er één wedstrijd is waar Europa nog koude rillingen van krijgt, dan is het deze. Na de tegenstand tijdens het reguliere seizoen te hebben overvleugeld, kwamen de Koningen van Europa (zoals ze zichzelf noemden) met het mes tussen de tanden aan op de Worlds. Ze legden een opmerkelijk parcours af en deden zelfs de beste Koreaanse teams beven. Na winst tegen de drievoudige wereldkampioen SKT (3-1) kwamen de G2’s in de finale FunPlusPhoenix tegen, dat iG (de toenmalige titelhouders) uitschakelde in de halve finales.

De finale resulteerde in wat men een van de grootste non-wedstrijden uit de geschiedenis zou kunnen noemen. Het niveau van de G2’s lag ver onder dat van de Chinese organisatie, die een soepel en goed afgerond spel op de mat bracht. De midlaner DoinB liet een buitenaards niveau zien, waarbij het hem geen enkele moeite kostte om verschillende G2-spelers tegen te houden met zijn befaamde Ryze. FPX, op sleeptouw genomen door zijn midlaner, won uiteindelijk met 3-0 zonder zijn tegenstander enige kans te hebben geven op herstel. Na de finale verspreidde het DoinB-sprookje zich en leerde de wereld zijn succesverhaal kennen. De Zuid-Koreaanse speler was naar China getrokken nadat hij verschillende organisaties zonder succes had benaderd. Hij maakte gebruik van de finale om wraak te nemen en om de vruchten te plukken van jaren van opoffering.

De competitie is nog niet begonnen. Maar als we ons baseren op de video’s van de Chinese superserver, waarop de professionals ter voorbereiding dag en nacht trainen, belooft de competitie heftig te worden. Nu hoef je alleen nog maar geduldig te wachten tot 25 september, de lanceringsdatum van de langverwachte play-ins van deze Worlds 2020, die je natuurlijk kan volgen op Pickx.be.

© LoL Esports