Jon Favreau, Disney’s favoriete regisseur

Met de komst van Disney+ in België is het tijd om een blik te werpen op Jon Favreau, de sterregisseur van de Amerikaanse studio. Het is aan hem dat we met name de serie 'The Mandalorian', waarvan het eerste seizoen momenteel wordt uitgezonden op Pickx, te danken hebben.

De laatste jaren is Jon Favreau (53 jaar) één van de populairste namen binnen de Amerikaanse film- en televisiewereld. Favreau begon als acteur om zich daarna snel achter de camera te positioneren (in combinatie met acteren). Alles wat Favreau aanraakt lijkt in goud te veranderen. Geen wonder dus dat Disney hem tot één van hun favoriete regisseurs rekent.

The Mandalorian en The Lion King

Disney’s overname van de Star Wars franchise heeft heel wat inkt doen vloeien, vooral vanwege het ontgoochelende resultaat van de laatste trilogie. Favreau heeft Disney’s reputatie kunnen oppoetsen dankzij de serie ‘The Mandalorian’, die vorig jaar werd uitgebracht. Favreau was verantwoordelijk voor het regisseren en schrijven van de reeks. Hij leverde een succesvolle serie af die de fans met Disney verzoende.
 
Daarvoor had de Amerikaanse regisseur zich toegelegd op de live-actie adaptaties van ‘Jungle Book’ en ‘The Lion King’. Beide films werden kassuccessen voor Disney.

De ‘Marvel’-man

Maar lang daarvoor blies Jon Favreau de hype rond de Marvel helden nieuw leven in dankzij één film: Iron Man. De film verscheen in 2008 en redde de Marvel Studios van het faillissement. Disney, zich goed bewust van het economisch potentieel van het Marveluniversum, kocht de studio in 2009.
 
Favreau stond ook achter de camera voor de tweede film van Tony Stark’s avonturen. De derde film regisseerde hij niet maar hij speelde er wel in mee. Favreau had de machine eigenhandig opnieuw in gang gekregen.

Ook acteur

Hoewel Favreau zich nu meer achter de camera bevindt, begon hij in de jaren negentig zijn carrière als acteur. Hij speelde mee in enkele grote bioscoopproducties zoals ‘Batman Forever’, ‘Deep Impact’, ‘The Wolf of Wall Street’ en uiteraard ‘Iron Man’, ‘Avengers’ en ‘Spiderman’. Hij acteerde ook in enkele televisiereeksen zoals ‘Friends’ (6 afleveringen), ‘The Sopranos’ en ‘Monk’.
 
Gezien zijn laatste successen als regisseur is het zeer waarschijnlijk dat Favreau op dit moment dit aspect van zijn carrière verkiest. Seizoen 2 van 'The Mandalorian' kent zijn release begin oktober. Nieuw succes in zicht?

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?