Maak kennis met Champagnole, de parel van de Jura

Na drie intense dagen door de Alpen kan het Tourpeloton vandaag enigszins uitblazen. De 19de etappe van de Grande Boucle komt aan in Champagnole, een rustig stadje dat zijn bijnaam van 'parel van de Jura' helemaal niet gestolen heeft.

Op het eerste gezicht doet Champagnole waarschijnlijk geen belletje bij je rinkelen. Nochtans heeft het stadje van zo'n 8.000 zielen in het departement Jura de Tour de France al drie keer op haar grondgebied mogen verwelkomen. Voor de eerste passage dienen we terug te keren naar 1937 toen een ploegentijdrit van 35 kilometer plaatsvond die werd gewonnen door de Belgen van Sylvère Maes voor de Fransen van Roger Lapébie, de latere eindwinnaar, en de Italianen van Gino Bartali. Recenter deed de Tour Champagnole aan in 2016 en in 2017.

Paradijs voor wandelaars

Op zo'n 540 meter hoogte bevindt de stad Champagnole zich in het hart van het departement Jura, tussen de wijngaarden van Revermont, de vele meren en de eerste tekenen van de bergketens. Bijgenaamd de parel van de Jura omwille van de schoonheid van de site en zijn erfgoed, wordt Champagnole gekenmerkt door de Mont-Rivel, die met zijn 812 meter de stad overschaduwt.

In het hart van de Jura wordt Champagnole omgeven door adembenemende boslandschappen, wat het een paradijs voor wandelaars en fietsers maakt. Wandelaars die op zoek zijn naar wat verkoeling, kunnen een wandeling maken langs de oevers van de Ain, een rivier die populair is bij vissers vanwege zijn forel. De Route des Sapins verbindt Champagnole met Levier over een afstand van 42 kilometer doorheen een van de mooiste dennenwouden van Europa.

Rijk aan erfgoed

Maar Champagnole heeft ook een cultureel en historisch erfgoed dat de omweg meer dan waard is. Al wandelend door de stad, kan je je tegoed doen aan verschillende relicten van het industriële en commerciële verleden van de stad, zoals de smederij van Serve, oude zagerijen en staalfabrieken en oude meubelzaken. In het stadscentrum pronkt de Saint-Cyr-et-Sainte-Julitte kerk, dat net als haar orgel opgenomen is als historisch erfgoed. De toren en de klok van de watertoren, gebouwd in de 19de eeuw, staan ook op de monumentenlijst.

De Bourgondiërs onder ons zullen ook watertanden bij het nieuws dat Champagnole ook rijk is aan culinaire specialiteiten. Van charcuterie gerookt op de wijze van de Jura en kaas over de Jura pannenkoek (gesuikerd of gezouten) tot en met de Champagnolais (gebakje): er is voor elk wat wils!

Ontdek alle informatie over de Ronde van Frankrijk via deze link!

Wielersport

Bekijk alles
Top